Πέρα από τον καθρέφτη

Ο συσχετισμός του εσωτερικού κόσμου και της εξωτερικής εμφάνισης του κάθε έφηβου είναι μηδαμινός. Ζούμε σε μια εποχή όπου οι έφηβοι σήμερα γίνονται κακοί κριτές ατόμων, παραβλέποντας τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του άλλου. Πολλοί άνθρωποι δε βλέπουν με τα μάτια της ψυχής τους, αλλά επικεντρώνονται μόνο στα επιφανειακά στοιχεία του συνανθρώπου τους.

Την περίοδο της εφηβείας συμβαίνουν πολλές αλλαγές στη ζωή του νέου. Αλλάζει ο τρόπος που τον βλέπουν οι άλλοι, αλλά και ο τρόπος που βλέπει ο ίδιος τον εαυτό του. Αλλάζει το σώμα του, οι ανησυχίες του, οι επιθυμίες του και ο τρόπος που βλέπει τον κόσμο. Τα πρότυπα που υπήρχαν στην παιδική ηλικία του ατόμου, τώρα κατέχουν πρωταρχικό ρόλο στη ζωή του, επηρεάζοντας τόσο την εμφάνιση όσο και την ψυχική του υγεία. Οι συνομήλικοι του εφήβου ασχολούνται πολύ με την εμφάνιση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πλέον ένας κοινωνικός έλεγχος, αφού τα παιδιά χλευάζουν ή θαυμάζουν οτιδήποτε απορρίπτουν ή εγκρίνουν αντίστοιχα αναφορικά με την εμφάνιση των φίλων τους. Η εμφάνιση του εφήβου έχει πολλές προεκτάσεις στη ζωή του: επηρεάζει τη σχέση του με το άλλο φύλο, την κοινωνική αποδοχή, την αυτοεκτίμησή του περισσότερο απ’ ότι σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία.

Ίσως το δυσκολότερο, που καλό θα ήταν να κάνουν οι έφηβοι, είναι να μην ταυτίζουν την εμφάνιση με την προσωπική τους αξία. Ας μην ξεχνάμε ότι οι έφηβοι σε αυτή τη φάση της ζωής τους προσπαθούν ουσιαστικά να βρουν τη θέση τους στην κοινωνία και αυτό από μόνο του αποτελεί πρόκληση για τους ίδιους.

beyond_mirror

Σχέδιο: Εύα Μακρή Β2

    Δεν προσπαθούμε να πούμε «Η ομορφιά δεν έχει καθόλου σημασία, μα η ομορφιά της ψυχής προέχει». Αυτό είναι τελείως λάθος. Η φύση είναι φτιαγμένη για να δείχνει την ομορφιά της σε εμάς. Γιατί τα λουλούδια προσπαθούν να είναι τόσο υπέροχα κάτω από τον λαμπερό ήλιο; Γιατί τα τριαντάφυλλα να ευωδιάζουν; Διότι  με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί η φύση. Επειδή με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί ο άνθρωπος. Μα ό,τι και αν συμβεί, οτιδήποτε κι αν ειπωθεί, δε θα πάψει αυτή η δίψα του ανθρώπου για την τελειοποίηση της εξωτερικής του εμφάνισης.

Για την καλύτερη ανάλυση του θέματος αυτού, επιλέξαμε να πάρουμε  μικρές συνεντεύξεις από συμμαθητές μας:

Τι ρόλο παίζει η εξωτερική εμφάνιση στη ζωή σου;

«Σίγουρα, όλα τα παιδιά στην ηλικία μου νοιάζονται πολύ περισσότερο από ότι παλιότερα για την εξωτερική τους εμφάνιση. Προσωπικά πιστεύω ότι η εξωτερική εμφάνιση δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο όσο η προσωπικότητα. Φυσικά θα προσέξω την εμφάνιση μου όταν βγω έξω, αλλά θα προσέξω κυρίως τη συμπεριφορά μου προς τους άλλους. Μα κυρίως πώς θα φανώ στον έξω κόσμο.»

Μ.Κ.

Ποιο πιστεύεις ότι είναι το σημαντικότερο στοιχείο ενός ανθρώπου;

«Πιστεύω ότι τα σημαντικότερα στοιχεία σε έναν άνθρωπο είναι η συμπεριφορά του και ο χαρακτήρας του. Για μένα περισσότερο μετράει το μέσα παρά το έξω. Τι να την κάνουμε την εξωτερική ομορφιά, αν μέσα μας είμαστε ‘‘άσχημοι’’;»

Ι.Κ.

Πόσο χρόνο αφιερώνεις στην εξωτερική σου εμφάνιση;

«Για την εξωτερική μου εμφάνιση αφιερώνω μία ώρα περίπου, διότι στις μέρες μας ο έξω κόσμος μάς κρίνει κυρίως για την εμφάνισή μας και όχι για τον χαρακτήρα μας. Το ίδιο κατά κάποιο τρόπο πιστεύω και εγώ. Πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας, για μας άλλα και για τους υπόλοιπους. Δεν λέω να παραμελήσουμε τον χαρακτήρα μας, αλλά η εμφάνιση και ο χαρακτήρας μπορούν να συμβαδίσουν.»

Μ.Κ.

 

Εύα Μακρή B2

Λίνα Κυριακάκη B2

Σχολιάστε

Top