Η ανακάλυψη του Ποσειδώνα

Για μια ακόμη χρονιά, οι μαθητές του σχολείου μας αλλά και άλλων σχολείων είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τους λεγόμενους ομίλους, οι οποίοι διεξάγονται μετά το τέλος του ωρολόγιου προγράμματος κάθε μέρας. Υπάρχουν όμιλοι με διάφορες θεματικές, τους οποίους μπορεί να παρακολουθήσει κανείς ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του.

Προσωπικά αποφάσισα να παρακολουθήσω μεταξύ άλλων και τον όμιλο Αστρονομίας, ο οποίος, όπως μαρτυρά ο τίτλος του, ασχολείται με τους πλανήτες, τα άστρα και γενικά τα ουράνια σώματα, καθώς και τη γέννηση, την εξέλιξη και τη σύστασή τους. Μιλώντας λοιπόν στο πλαίσιο του ομίλου για κάθε πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος ξεχωριστά, αναφερθήκαμε και στον Ποσειδώνα. Την ιστορία της ανακάλυψης του τελευταίου βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και θα ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σας.

planetPosΟ Ποσειδώνας είναι ο όγδοος, κατά σειρά απόστασης από τον ήλιο, πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος. Δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι λόγω της μεγάλης απόστασής του από τη Γη.

Ο πλανήτης είναι γνωστός για τη μέθοδο με την οποία ανακαλύφθηκε, που δεν είναι άλλη από… τις μαθηματικές πράξεις! Ο Αλέξ Μπουβάρντ, αφού παρατήρησε κάποιες απροσδόκητες μεταβολές στην τροχιά του Ουρανού, συμπέρανε ότι υπάρχει και κάποιος άλλος πλανήτης, ο οποίος μέχρι τότε δεν είχε ανακαλυφθεί, που ήταν υπεύθυνος γι’ αυτές τις μεταβολές.

Η μεγάλη μάζα και συνεπώς η ελκτική δύναμη του Ποσειδώνα που ασκούσε στον πλανήτη Ουρανό, όταν βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση, αποτέλεσε την αιτία αυτών των απροσδόκητων μεταβολών. Μετά από τη μαθηματική ανακάλυψη του πλανήτη από τον Γάλλο μαθηματικό Ουρμπέν Ζαν Ζοζέφ Λεβέρ, το αστεροσκοπείο του Βερολίνου ύστερα από παρατηρήσεις, επιβεβαίωσε την ύπαρξη του πλανήτη, αφού σύγκρινε πρόσφατα σχεδιασμένους χάρτες του ουρανού για να τον εντοπίσει, όπως και έγινε.

 

Αντώνης Αγγελιδάκης Γ1

Σχολιάστε

Top