Από τον … «μαθητικό» στον … αθλητικό στίβο και αντίστροφα…

Η Κάλλια Χρηστάκη είναι 15 χρονών και φοιτά στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου στο τμήμα Γ4. Είναι αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής στον Φιλαθλητικό Γυμναστικό Σύλλογο Ηρακλείου. Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους αγώνες κατακτώντας την τέταρτη, την τρίτη, αλλά ακόμα και την πρώτη θέση. Επιπλέον, στην κατηγορία «Νεανίδες» έχει διακριθεί πρώτη, δεύτερη, τρίτη και τέταρτη. Με αφορμή τις διακρίσεις της και την ιδιαιτερότητα του αθλήματός της τη συναντήσαμε και συνομιλήσαμε μαζί της, για να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

Το γεγονός ότι οι γονείς σου είναι προπονητές γυμναστικής, σε επηρέασε στην απόφασή σου να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο άθλημα και πώς;

- Όταν ήμουν μικρή, δε μου άρεσε καθόλου αυτό το άθλημα, αν και μεγάλωνα μέσα σε ένα γυμναστήριο. Μετά όμως, σιγά-σιγά άρχισα να το αγαπώ όλο και περισσότερο, εφόσον είχα συνηθίσει στον χώρο. Έτσι λοιπόν έγινε ο τρόπος ζωής μου και πλέον δεν μπορώ να με φανταστώ χωρίς την ενόργανη.

Είχες ποτέ κάποια δυσκολία που να σε έκανε να επιθυμείς να αποχωρήσεις;

- Πολλές φορές μου έχει συμβεί αυτό! «Πέφτει» η ψυχολογία μου είτε από τραυματισμούς είτε από εξωτερικούς παράγοντες. Με επηρεάζει ό,τι γίνεται κι εκτός γυμναστηρίου γενικότερα, και αν δεν είμαι καλά ψυχολογικά, δεν μπορώ να ανταπεξέλθω σωστά στην προπόνησή μου.

Δηλαδή αντιμετώπισες κάποιον τραυματισμό που σε έκανε να σταματήσεις για λίγο καιρό την ενόργανη γυμναστική;

- Ναι, είχα δύο τραυματισμούς. Ο ένας ήταν πολύ πρόσφατος! Είχα στραμπουλίξει το πόδι μου πάρα πολύ άσχημα κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης και είχα μείνει περίπου οχτώ μήνες εκτός γυμναστικής. Όμως, έκανα χαλαρή προπόνηση και ήμουν σταθερή, ώστε να μην χειροτερεύσω την κατάσταση του ποδιού μου. Επίσης, άλλος ένας τραυματισμός, που είχα πάθει, είχε να κάνει με τη μέση μου. Η αιτία αυτού του τραυματισμού ήταν οι σκληρές και εντατικές προπονήσεις που έκανα. Ακόμα και τώρα, μερικές φορές, πονάω χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος.

Στους αγώνες σου ή σε κάποια σκληρή προπόνηση έχεις άγχος;

- Ναι, φυσικά πολλές φορές έχω άγχος! Και κάποιες φορές έχουν υπάρξει στιγμές που δεν μπορώ να το διαχειριστώ. Όμως, αυτό με τον καιρό καλυτερεύει και μπορώ να ελέγχω πλέον τον εαυτό μου καλύτερα.

Παρά τις δυσκολίες που μας είπες ότι αντιμετωπίζεις, υπάρχουν λόγοι που σε κάνουν να πεισμώνεις και να προσπαθείς περισσότερο;

- Αυτό που με κάνει να πεισμώνω περισσότερο είναι καταρχάς η προσπάθεια των γονιών μου να με κάνουν καλύτερη και το να βλέπω αθλητές μεγαλύτερου επιπέδου. Έτσι, τους έχω ως πρότυπο και επιθυμώ να γίνω κάποια μέρα σαν κι αυτούς.

Από αυτό που μας λες καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι κοντά σου που σε στηρίζουν. Θα ήθελες να μας μιλήσεις  λίγο για αυτούς;

- Οι άνθρωποι, οι οποίοι με στηρίζουν, είναι οι γονείς μου και ο αδερφός μου. Όμως, με βοηθούν αρκετά και οι φίλοι μου! Εφόσον και οι γονείς μου ξέρουν πόσο δύσκολο είναι το άθλημα και γνωρίζουν πως έχω φτάσει σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, δε θα ήθελαν ποτέ να τα παρατήσω, επειδή ξέρουν πως αν το μετανιώσω, δε θα μπορώ να επιστρέψω στους παλιούς μου ρυθμούς. Ιδιαίτερα αυτόν τον χρόνο που είναι αρκετά δύσκολα, οι γονείς μου μού έχουν δώσει πολύ μεγάλο κουράγιο.

Γνωρίζουμε ότι έχεις πολλές διακρίσεις και μετάλλια. Θέλεις να μας πεις πώς αισθάνθηκες, όταν παρέλαβες το πρώτο σου μετάλλιο;

- Το πρώτο μου μετάλλιο, όταν το παρέλαβα, δεν ήμουν τόσο ευχαριστημένη, γιατί ήταν ασημένιο, ενώ εγώ ήθελα το χρυσό! Ήμουν βέβαια χαρούμενη, αλλά μου αρέσει πάντα η τελειότητα! Οπότε δεν ήμουν τόσο ευχαριστημένη, όσο θα έπρεπε.

christakiΕίναι επίσης γνωστό πως έχεις πάρει μέρος σε έναν σημαντικό παγκόσμιο αγώνα στην Ισπανία. Θα ήθελες να μας περιγράψεις τις εμπειρίες σου και τις εντυπώσεις σου από εκείνον τον αγώνα;

- Στους αγώνες αυτούς οι απαιτήσεις και η κούραση ήταν αυξημένη, αλλά ήταν ταυτόχρονα και πολύ όμορφο που βλέπαμε κι άλλους αθλητές από διαφορετικές χώρες και παρατηρούσαμε τις τεχνικές τους. Αυτό βασικά μας βοήθησε αρκετά! Επίσης με έκανε να βελτιωθώ αρκετά και πιστεύω πως ήταν κάτι αξέχαστο! Θεωρώ πως ήταν μία υπέροχη εμπειρία, επειδή μία ολόκληρη εβδομάδα ασχολήθηκα μόνο με την ενόργανη γυμναστική.

Πιστεύεις πως ένας αθλητής είναι σημαντικό να θέτει νέους στόχους μετά από κάθε αγώνα και γιατί;

- Είναι αρκετά σημαντικό, διότι υπάρχουν αθλητές που προχωράνε και είναι κρίμα να μένεις στάσιμος, γιατί πάντα θα σε προσπερνάνε. Πρέπει λοιπόν ο κάθε αθλητής να βελτιώνεται σταδιακά και σταθερά.

Κάλλια, σε ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο που μας διέθεσες, μάθαμε σημαντικά πράγματα για εσένα ως αθλήτρια!

Νεφέλη Κουρουπάκη Α2

Κατερίνα Μαρή Α2

Σοφία Μεταξά Α2

Σχολιάστε

Top