Ξενάγηση στον φωτο-καταπληκτικό κόσμο των στιγμών

ekthesifotografiasΠριν από λίγους μήνες, με τον Όμιλο Φωτογραφίας του σχολείου μας, που συνοδευόταν από τους υπεύθυνους καθηγητές του Ομίλου κ. Χαρά Μαρκάκη και κ. Εμμανουήλ Καρτσωνάκη, επισκεφθήκαμε την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης», που πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο κέντρο του Ηρακλείου.

Η έκθεση αποτελούνταν από 90 μεγάλες φωτογραφίες διαστάσεων 50×70, οι οποίες τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή «Νίκος Καζαντζάκης» από τον Μανώλη Μετζάκη, καθηγητή μαθηματικών-φωτογραφίας.

Η έκθεση – ξενάγηση στον κόσμο του Νίκου Καζαντζάκη παρουσιάζει τα νεανικά χρόνια της ζωής του μεγάλου συγγραφέα, δημοσιογράφου, μυθιστοριογράφου, ποιητή, φιλοσόφου, που αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ως ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως.

Η ξενάγηση έγινε από τον ίδιο τον κ. Μετζάκη, ο οποίος με ιδιαίτερη χαρά και προθυμία απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας.

Ο κ. Μετζάκης, πρώην Πρόεδρος επί πολλά χρόνια του δεύτερου αρχαιότερου φωτογραφικού σωματείου στην Ελλάδα, της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης, μας μίλησε αναλυτικά για τις ιδιαιτερότητες της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, μοιράστηκε μαζί μας μερικά μυστικά της και μας έδωσε συμβουλές πάνω σε θέματα φωτογραφίας.

Αρχικά, μας μίλησε για το πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι στη φωτογράφιση, με μια απλή κάμερα ή ακόμα και με το κινητό μας. Για παράδειγμα, τόνισε ότι δεν χρειάζεται από τώρα να πάρουμε επαγγελματικές κάμερες, αφού μπορούμε με μια compact κάμερα να τραβήξουμε πάρα πολύ καλές φωτογραφίες, αρκεί να προσέξουμε τον φωτισμό, να ρυθμίσουμε κατάλληλα τη φωτογραφική μας κάμερα και να προσέξουμε να μην κουνηθούμε κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης. Έπειτα, μας επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη φωτογράφιση των σκηνών της ταινίας.

Στο τέλος της ξενάγησης ο κ. Μετζάκης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον σκηνοθέτη της ταινίας για την ευκαιρία που του έδωσε και για τις συγκινήσεις που του προσέφερε μέσα από τα γυρίσματα της ταινίας. Επιπλέον, μας παρότρυνε να ασχοληθούμε με τη φωτογραφία, επειδή είναι ένας μοναδικός τρόπος εσωτερικής έκφρασης.

Μάνος Μαστρονικόλας Α2

Σχολιάστε

Top