Μια συνέντευξη που στάζει μέλι
Μελισσοκομία ονομάζεται η τέχνη εκτροφής των μελισσών. Οι μέλισσες συνηθίζουν να φτιάχνουν φωλιές σε κουφάλες δέντρων και τρύπες. Έτσι ο άνθρωπος σκέφτηκε ότι θα ήταν ωφέλιμο να βάλει μερικές μέλισσες σ’ ένα κουτί, το οποίο ονομάζεται κυψέλη και μοιάζει πολύ με την περιοχή στην οποία είναι συνηθισμένες να ζουν.
Έχω την τύχη να ξέρω πολλά πράγματα για τις μέλισσες, διότι ο παππούς μου και ο μπαμπάς μου ασχολούνται με τη μελισσοκομία. Για αυτόν τον λόγο σκέφτηκα να ρωτήσω τον παππού μου μερικά πράγματα για αυτή την τέχνη!
Παππού, μπορείς να μου απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις που αφορούν στη μελισσοκομία;
- Ευχαρίστως θα σου απαντήσω σε όσες ερωτήσεις θέλεις!
Ωραία! Αρχικά θα ήθελα να μου πεις πόσα χρόνια ασχολείσαι με τη μελισσοκομία.
- Ασχολούμαι 40 χρόνια!
Ποιος σου έμαθε όλα αυτά που ξέρεις για τις μέλισσες;
- Ο πατέρας μου με έμαθε όσα ξέρω.
Παππού, πόσες ομάδες μελισσών υπάρχουν;
- Υπάρχουν τρεις βασικές ομάδες, η καθεμιά από τις οποίες έχει και μερικές φυλές. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τις μέλισσες της ανατολικής Ασίας με εκπρόσωπο τη μέλισσα την ινδική. Η δεύτερη ομάδα είναι η αφρικανική και η τρίτη ομάδα είναι η ευρωπαϊκή, που περιλαμβάνει πάνω από 10 φυλές.
Πού ζουν οι μέλισσες;
- Οι μέλισσες ανήκουν στην κατηγορία των εντόμων και ζουν σε μεγάλες οικογένειες, μέσα σε κυψέλες. Σε κάθε οικογένεια υπάρχει μια «βασίλισσα», που έχει ως μοναδική αποστολή να εξασφαλίζει τον πολλαπλασιασμό της οικογένειας. Η οικογένεια έχει ακόμη μερικούς αρσενικούς, τους κηφήνες, που προορίζονται να γονιμοποιήσουν μόνο μια φορά τη βασίλισσα και στη συνέχεια να πεθάνουν. Τέλος, κάθε οικογένεια αποτελείται από μερικές χιλιάδες θηλυκές μέλισσες που λέγονται εργάτριες. Οι εργάτριες, που αποτελούν και τον βασικό πληθυσμό, μαζεύουν αποθέματα τροφών και προσέχουν την κυψέλη. Οι εργάτριες ανάλογα με την ηλικία τους κάνουν και τις αντίστοιχες δουλειές.
http://melissokomianet.gr/wp-content/uploads/2016/01/katanomi-ergasias-ergatrias-melissas-1.jpg
Παππού, πώς αναγνωρίζεις τις μέλισσες μέσα στην κυψέλη;
- Είναι πολύ εύκολο! Η εργάτρια είναι πιο μικρή και από τον κηφήνα και από τη βασίλισσα, και πιο αδύνατη. Η βασίλισσα έχει μεγαλύτερο μήκος, ενώ ο κηφήνας είναι κοντός, χοντρός και πιο σκούρος. Ο κηφήνας δεν έχει κεντρί, σε αντίθεση με τις εργάτριες και τη βασίλισσα που έχουν.
Από πού προέρχονται οι μέλισσες και με τι τρέφονται;
- Οι εργάτριες και οι βασίλισσες προέρχονται από γονιμοποιημένα αυγά. Αντίθετα, οι κηφήνες προέρχονται από αυγά μη γονιμοποιημένα. Οι βασίλισσες, από τη στιγμή που θα βγουν από το αβγό μέχρι να μεταμορφωθούν σε τέλειο έντομο, τρέφονται με βασιλικό πολτό. Όμως οι εργάτριες τις 3 πρώτες μέρες τρέφονται με βασιλικό πολτό και μετά με ένα μείγμα μελιού και γύρης. Οι κηφήνες τρέφονται κι εκείνοι με αυτό το μείγμα.
Θα ήθελα τώρα, παππού, να μου μιλήσεις για την αναπαραγωγή της μέλισσας.
- Η βασίλισσα γονιμοποιείται μόνο μια φορά, στην αρχή της ζωής της. Τότε εγκαταλείπει τη φωλιά και πετά στον αέρα συνοδευόμενη από μερικές δεκάδες κηφήνες. Το ζευγάρωμα γίνεται στον αέρα και η βασίλισσα είναι μόνη της, χωρίς την προστασία των εργατριών. Μετά το ζευγάρωμα η βασίλισσα επιστρέφει στην κυψέλη. Γεννά έως το τέλος της ζωής της, χωρίς να ζευγαρώσει ποτέ ξανά. Γεννά καθημερινά 2.500 αυγά! Μετά το ζευγάρωμα οι κηφήνες είναι καταδικασμένοι σε θάνατο.
Τι προϊόντα παράγουν οι μέλισσες;
- Οι μέλισσες παράγουν βασιλικό πολτό, μέλι, πρόπολη και γύρη. Μια μέλισσα θα συλλέξει κατά τη διάρκεια της ζωής της 0,5 – 1 γραμμ. μέλι. Οι μέλισσες επίσης βοηθούν στην επικονίαση των λουλουδιών με τη μεταφορά γύρης από λουλούδι σε λουλούδι!
Παππού, σ’ ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που μου έδωσες και με έκανες να γνωρίσω καλύτερα τον κόσμο των μελισσών!
Τι μας προσφέρει το μέλι;
Το μέλι είναι μια πολύ σημαντική τροφή, η οποία:
- μας βοηθάει να κοιμόμαστε καλύτερα
- κάνει καλό στην καρδιά μας
- ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
- καταπολεμά την κακή αναπνοή
- μαλακώνει τον λαιμό
- μας χαρίζει ενέργεια με φυσικό τρόπο.
Πόπη Μπαντουβάκη Β2 [κείμενο και φωτογραφίες]
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.