Διαδίκτυο: ο καλύτερος φίλος των εφήβων;

Διαδίκτυο: ο καλύτερος φίλος των εφήβων;
Μια έρευνα που σοκάρει

Όλοι έχουμε βρεθεί στον μεγάλο κόσμο του διαδικτύου, ο οποίος κρύβει πολλές παγίδες. Σκεφτήκαμε να ταξιδέψουμε στα σοκάκια αυτού του κόσμου και να μοιραστούμε μαζί σας το υπέροχο ταξίδι μας! Αν και ο δρόμος είχε πολλές λακούβες, εμείς είμαστε σήμερα εδώ και σας ενημερώνουμε σχετικά με την έρευνά μας!
Παρακάτω μπορούμε να διαβάσουμε τα αποτελέσματα μιας στατιστικής έρευνας με θέμα:

Πώς αξιοποιούν τα παιδιά τον ελεύθερό τους χρόνο;

Εξάρτηση των παιδιών από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το διαδίκτυο.

Η έρευνα διεξήχθη στο σχολείο μας (στο σύνολο των μαθητών των τριών τάξεων του γυμνασίου) και τα αποτελέσματά της αποτυπώνονται σε μορφή διαγραμμάτων αλλά και πιτών (σε ποσοστά επί τις 100). Ακολούθως, σχολιάζουμε αυτά τα αξιόλογα αποτελέσματα.

Αποτελέσματα με ποσοστά από τις απάντησεις όλων των παιδιών του σχολείου:

(έχουν επιλεγεί μόνο οι πολύ σημαντικές ερωτήσεις με τις απαντήσεις)

 

Ø  Περνάτε το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου σας παίζοντας videogames;

 

pinakas1 pinakas2

*               Από τα αποτελέσματα αυτής της ερώτησης διαπιστώνουμε ότι οι απαντήσεις των αγοριών είναι ποικίλες σε αντίθεση με τις απαντήσεις των κοριτσιών. Πιο συγκεκριμένα, βλέπουμε ότι τα περισσότερα αγόρια έχουν απαντήσει «όχι» και ένα αξιοπρόσεκτο ποσοστό, περίπου το 1/4,  έχει απαντήσει «ναι». Αντίθετα, μόλις το 2/100 των κοριτσιών έχει απαντήσει «ναι» !!! Εδώ επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η πεποίθηση που έχουμε ότι τα περισσότερα αγόρια ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά, ενώ τα κορίτσια τα αντιπαθούν.

 

 

Ø  Έχετε Facebook ή κάποιο άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης;

 

 

 pinakas3

*               Στην ερώτηση αυτή τα αποτελέσματα τόσο των αγοριών όσο και των κοριτσιών ήταν αναμενόμενα, καθώς παρατηρούμε ότι στη σημερινή εποχή οι περισσότεροι έφηβοι ασχολούνται σε μεγάλο βαθμό με το Facebook ή με κάποιο άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

 

*               Ως υποερώτημα της παραπάνω ερώτησης ήταν το πόσο συχνά χρησιμοποιούν τα παιδιά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών απάντησε ότι τα χρησιμοποιεί καθημερινά!!!

 

 

Ø  Πόση ώρα από τον ελεύθερό σας χρόνο παίζετε στον υπολογιστή ή σε κάποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή;

pinakas4pinakas5

                

Σε αυτή την ερώτηση οι απαντήσεις δεν ήταν ακραίες ούτε από τα κορίτσια ούτε από τα αγόρια.

 

*               Όμως παρόλο που οι απαντήσεις ήταν μέσα σε λογικά πλαίσια, από μια άλλη ερώτηση διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά αξιοποιούν τον χρόνο τους στον υπολογιστή για ψυχαγωγία, δηλαδή για να παίξουν ένα παιχνίδι ή για να δουν ένα video, και όχι τόσο για την προετοιμασία κάποιας εργασίας για το σχολείο.

 

*               Επίσης, από τις απαντήσεις των περισσότερων παιδιών διαπιστώθηκε ότι η ζωή τους θα άλλαζε ελάχιστα χωρίς τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το διαδίκτυο, αλλά υπήρχαν και παιδιά που δήλωσαν ότι θα ήταν μεγάλη η αλλαγή για αυτούς χωρίς τα ηλεκτρονικά.

*               Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τις απαντήσεις στην ερώτηση Θεωρείς  τον εαυτό σου εθισμένο στο διαδίκτυο; Πιο συγκεκριμένα, τα περισσότερα παιδιά απάντησαν «λίγο» ή «καθόλου», ενώ ελάχιστα σημείωσαν την απάντηση «αρκετά».

 

*               Τέλος, στην ερώτηση Πώς θα προτιμούσατε να αξιοποιείτε τον ελεύθερό σας χρόνο οι απαντήσεις ήταν ικανοποιητικές. Πιο συγκεκριμένα, από τις πιθανές απαντήσεις α. παίζοντας στον υπολογιστή, β. βγαίνοντας βόλτα με τους φίλους σας και γ. διαβάζοντας ένα βιβλίο, οι περισσότεροι μαθητές απάντησαν ότι προτιμούν να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους με τους φίλους τους. Από αυτό συμπεραίνουμε ότι η τεχνολογία δεν έχει, τουλάχιστον ακόμη, επιδράσει αρνητικά σε μεγάλο βαθμό, επειδή τα παιδιά δεν παραμελούν τους φίλους τους εξαιτίας της. Ευτυχώς, ελάχιστοι μαθητές απάντησαν ότι προτιμούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Δυστυχώς όμως, ένα μηδαμινό ποσοστό των μαθητών απάντησε ότι προτιμάει να διαβάσει ένα βιβλίο.  

 

 

Παύλος Καλφόγλου Γ1

Μενέλαος Πρασανάκης Γ2

Μιχάλης Κασωτάκης Γ2

 

Σχολιάστε

Top