Το τελευταίο σημείωμα

Αφιέρωμα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Το τελευταίο σημείωμα

 

Η ταινία «Το τελευταίο σημείωμα» είναι μια παραγωγή του Παντελή Βούλγαρη. H πρώτη επίσημη προβολή πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2017 στην Αθήνα. Η ταινία αυτή βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και είναι αφιερωμένη στους 200 αθώους Έλληνες συμπατριώτες μας που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944.

teleutaiosimiomaΗ ταινία είναι η πραγματική ιστορία του 34χρονου Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Αντρέας Κωνσταντίνου, υποδύεται τον ρόλο του Ναπολέοντα, ενός κομμουνιστή, ο οποίος συνελήφθη, εξορίστηκε και τελικά παραδόθηκε στους Γερμανούς μαζί με άλλους πολιτικούς κρατούμενους. Ήταν ένας από τους αθώους Έλληνες που εκτελέστηκαν. Ο Ναπολέοντας ήταν διερμηνέας στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, δηλαδή ήταν παρών στις ανακρίσεις και μετέφραζε όσα έλεγε ο Γερμανός διοικητής του στρατοπέδου στους ανακρινόμενους, και το αντίθετο.

Βρισκόμαστε στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε ο πρωταγωνιστής μεταφέρεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου τη χρονιά 1944. Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο Ναπολέοντας δούλευε ως διερμηνέας του διοικητή Καρλ Φίσερ. Καθώς εξελίσσεται η ιστορία, μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε πώς ζούσαν εκείνη την εποχή οι Έλληνες μέσα στο στρατόπεδο αλλά και εκτός αυτού. Το έργο επικεντρώνεται στην ιστορία του Ναπολέοντα και καλύπτει ένα μικρό διάστημα πριν από την 1η Μαΐου 1944. Στη διάρκεια του έργου βλέπουμε πώς οι φυλακισμένοι μάθαιναν τα νέα και τις εξελίξεις για τον πόλεμο. Επίσης, παρακολουθούμε διάφορα απάνθρωπα βασανιστήρια και εργασίες, τις οποίες επέβαλλαν οι Γερμανοί στους κρατούμενους. Ξαφνικά κάποιοι Έλληνες αγωνιστές (η ελληνική αντίσταση) δολοφονούν έναν Γερμανό διοικητή και άλλους τρεις Γερμανούς στρατιώτες, καθώς αυτοί επέστρεφαν στο στρατόπεδο της δικαιοδοσίας τους. Μετά από αυτό, άμεσα δίνεται διαταγή και ο Καρλ Φίσερ καλείται  να επιλέξει από το στρατόπεδό του (Χαϊδάρι) 200 Έλληνες συλληφθέντες για εκτέλεση (50 Έλληνες για καθένα Γερμανό που σκότωσαν οι αγωνιστές της ελληνικής αντίστασης στο περιστατικό που αναφέρθηκε παραπάνω). Ο νεαρός Ναπολέοντας είναι ένας από αυτούς. Το έργο τελειώνει με την εκτέλεση των 200 αθώων.

 

  • Κάποιες σκηνές προκαλούν θλίψη, μελαγχολία και συγκίνηση στους θεατές. Σε αυτό συμβάλλει αρκετά και η μουσική, καθώς και οι ήχοι που πλαισιώνουν κάποιες σκηνές. Μάλιστα σε κάποια σημεία προκαλείται και ο θυμός των θεατών, καθώς βλέπουν τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη συμπεριφορά των Γερμανών προς τους  Έλληνες. Αυτές οι σκηνές δημιουργούν έντονα συναισθήματα στον θεατή και του δίνουν τη δυνατότητα να βιώσει αυτή την κατάσταση.
  • Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη.
  • Τα κουστούμια των ηθοποιών είναι προσαρμοσμένα στα ενδυματολογικά δεδομένα της εποχής εκείνης.

 

Παύλος Καλφόγλου Γ1

 

 

Σχολιάστε

Top