Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη & Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών και Ομφαλικού Αίματος

dotes1Το αίμα είναι βασικό συστατικό της ζωής κι ένα αναντικατάστατο θεραπευτικό μέσο. Η μόνη πηγή του είναι ο άνθρωπος, γι’ αυτό και δεν παράγεται, δεν αντικαθίσταται, δεν αγοράζεται και δεν πωλείται, αλλά μόνο προσφέρεται. Κάθε μέρα  συμπολίτες, μικρά παιδιά με καρκίνο, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, θύματα τροχαίων ατυχημάτων χρειάζονται αίμα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Εθελοντικής Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το 2015 συγκεντρώθηκαν συνολικά 538.580 μονάδες αίματος, 318.044 από εθελοντές αιμοδότες και 220.536 από δότες αντικατάστασης, δηλαδή συγγενείς και φίλους. Επιπλέον, το 2015 εισαγάγαμε 27.050 μονάδες αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό για την κάλυψη μέρους των αναγκών των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, οι συνολικές ανάγκες των χωρών για αίμα δεν είναι γνωστές, καθώς, σύμφωνα με το ΕΚΕΑ, «οι ανάγκες της χώρας δεν αντικατοπτρίζονται στον αριθμό των συλλεγμένων μονάδων».

Δυστυχώς, η Ελλάδα κατατάσσεται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 60 χώρες στον κόσμο που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αυτόνομα τις ανάγκες τους για αίμα και στηρίζονται σε δότες αντικατάστασης. Στην Ευρώπη μόλις 6 χώρες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2011, η Ελλάδα ικανοποιεί λιγότερο από το 50% των ετήσιων αναγκών της από εθελοντές αιμοδότες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο, μέχρι το 2020, την αυτόνομη κάλυψη των αναγκών για αίμα μέσω εθελοντών αιμοδοτών.

Η Ε.Λ.Μ.Ε. Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, το Σχολείο του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού, η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών  Βλαστοκυττάρων Κρήτης – Αιματολογική Κλινική ΠΑ.Γ.Ν.Η. – Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, το Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου, το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων διοργάνωσαν μία ημερίδα σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους του Ηρακλείου και κάθε πολίτη για θέματα που αφορούν στον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη.

Η ενημέρωση έγινε από εξειδικευμένους επιστήμονες, εκπαιδευτικούς αλλά και μαθητές που έχουν ενημερωθεί σχετικά με την αξία του εθελοντισμού και έχουν κατανοήσει τις διαδικασίες που αφορούν στη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Μετά τους χαιρετισμούς, η εκδήλωση ξεκίνησε με την Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, κ. Λαμπρινή Παπατσίμπα, η οποία αναφέρθηκε στη συνεισφορά του σχολείου στην καλλιέργεια της εθελοντικής συνείδησης ως στάσης ζωής. Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι εισηγήσεις των αιματολόγων κ. Χαράς Ματσούκα, Προέδρου του  Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας με θέμα «Ο ρόλος του σχολείου στην εκπαίδευση της νέας γενιάς εθελοντών αιμοδοτών» και της κ. Μαρίας Παγώνη, Διευθύντριας Αιματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, εκπροσώπου της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρίας με θέμα «Εθελοντική Αιμοδοσία». Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με την κ. Ελένη Παπαδάκη, Διευθύντρια Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα «Ομφαλικό αίμα: Η γέννηση ενός παιδιού είναι δώρο ζωής για τους γονείς και μπορεί να προσφέρει ζωή σε έναν συνάνθρωπό μας».

Στη συνέχεια, η μαθητική ομάδα από τον Όμιλο Μουσικής και τη Χορωδία του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου μάς πρόσφερε ένα ευχάριστο μουσικό διάλειμμα, προτού ξεκινήσει το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης. Έπειτα, η κ. Αγγελική Ζαχαράτου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, μάς μίλησε σχετικά με τον «Εθελοντισμό στο σχολείο». Απόφοιτοι του Πειραματικού Γυμνασίου και Λυκείου που τώρα φοιτούν στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης παρουσίασαν το θέμα «Οι στάσεις των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης για τον εθελοντισμό και τη δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων». Ακόμη, τωρινοί μαθητές του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου ανέπτυξαν το θέμα «Βλαστοκύτταρα: πραγματικές ανθρώπινες ιστορίες», ενώ οι μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου ασχολήθηκαν με το θέμα

«Εθελοντισμός: προσφορά αγάπης και ζωής στον συνάνθρωπο».

Από μαθητές του ομίλου «Θεατρικό και Καλλιτεχνικό Εργαστήρι» του Πειραματικού Λυκείου παρουσιάστηκε, στη συνέχεια, το θεατρικό δρώμενο «Η Αλίκη στη Χώρα των Θυμάτων: Τα Βλαστοκύτταρα», ενώ η εκδήλωση  ολοκληρώθηκε με συμπεράσματα και προοπτικές, και τη Διακήρυξη για τη Ζωή.

Στον χώρο εκτέθηκαν επίσης έργα ζωγραφικής μαθητών και μαθητριών του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου και Λυκείου Ηρακλείου, εμπνευσμένα από το θέμα της ημερίδας. Έξω από την αίθουσα της εκδήλωσης υπήρχε διαμορφωμένος χώρος, όπου η ομάδα Φοιτητών Εθελοντικής Αιμοδοσίας Πανεπιστημίου Κρήτης παρείχε την απαραίτητη πληροφόρηση για να γίνει κάποιος εθελοντής δότης μυελού.

Τέλος, στόχος ήταν η αύξηση του αριθμού των εθελοντών δοτών στη χώρα μας, ώστε να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα εύρεσης μοσχεύματος για τη σωτηρία των πασχόντων συνανθρώπων μας μέσα από την καλλιέργεια της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και του πνεύματος εθελοντισμού!!

 

Στέλλα Μανωλίτση Γ3

**Τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από το Εθνικό Κέντρο Εθελοντικής Αιμοδοσίας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organisation), την έρευνα που πραγματοποίησε η MRB για την ΠΟΣΕΑ το 2008 και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σχολιάστε

Top