Το σχολείο μας γιόρτασε το Έτος Μαθηματικών …

mathΜε αφορμή το γεγονός ότι το 2018 έχει ανακηρυχθεί Έτος Μαθηματικών από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου οργάνωσε μια εσπερίδα με θέμα «Από τον Πλάτωνα στον Αρχιμήδη». Ομιλητές ήταν η Χλόη Μπάλλα, Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και ο Νικόλαος Κ. Σπανουδάκης, Καθηγητής του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου και Δρ Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συντονιστής ήταν ο Μανόλης Καρτσωνάκης, Διευθυντής του Πειραματικού Γυμνασίου και Δρ. Ιστορίας Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η κ. Χλόη Μπάλλα μίλησε για τον ρόλο των μαθηματικών στη σκέψη του Πλάτωνα. Τόνισε ότι οι σωζόμενες μαρτυρίες αναφέρουν τη σχέση πολλών και επιφανών μαθηματικών με την Ακαδημία του Πλάτωνα. Παράλληλα, σε αρκετά σημεία των πλατωνικών διαλόγων, όπως στο 7ο βιβλίο της πλατωνικής Πολιτείας, στον Μένωνα και στον Τίμαιο, αναφέρονται μαθηματικές έννοιες, πράγμα που δείχνει την αξία της επιστήμης των μαθηματικών για τη συγκεκριμένη φιλοσοφική παράδοση. Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα πλατωνικά στερεά, για τα οποία γράφει ο φιλόσοφος στον Τίμαιο.

Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν η εισήγηση του κ. Νίκου Σπανουδάκη σχετικά με τον Αρχιμήδη, τον μαθηματικό και επιστήμονα. Αναφέρθηκε στις ανακαλύψεις του Αρχιμήδη, ο οποίος βρήκε τον όγκο σφαίρας, την επιφάνεια σφαίρας, προσέγγισε τον αριθμό π, ανακάλυψε τα 13 ημικανονικά στερεά, τον νόμο των μοχλών, τον νόμο της άνωσης, τον κοχλία. Επιπλέον, τόνισε ότι το Fields Medal, ένα από τα σημαντικότερα βραβεία που δίνονται στους μαθηματικούς και θεωρείται ισάξιο των βραβείων Nobel, είναι αφιερωμένο στον Αρχιμήδη.

Συμπερασματικά, τα μαθηματικά εξελίχθηκαν από τον Πλάτωνα μέχρι τον Αρχιμήδη, και εξακολουθούν μέχρι σήμερα να εξελίσσονται. Δεν έπαψαν ποτέ όμως να παίζουν σπουδαίο ρόλο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Σχολιάστε

Top