Ο αθλητισμός χωρίζει ή ενώνει;

Ο αθλητισμός χωρίζει ή ενώνει;

Οι πτυχές του αθλητισμού

Ο αθλητισμός χωρίζει ή ενώνει;

 

Ο αθλητισμός δημιουργεί φιλίες μεταξύ των αθλητών είτε της ίδιας ομάδας είτε αντίπαλων ομάδων. Ειδικά στα ομαδικά αθλήματα, οι αθλητές περνούν πολλή ώρα μαζί στις προπονήσεις, στους αγώνες και στα ταξίδια, και μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα, κοινούς στόχους και κοινές εμπειρίες, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη στενών σχέσεων. Φιλικές σχέσεις μπορούν να δημιουργηθούν και μεταξύ αντιπάλων που βρίσκονται αντιμέτωποι πολλές φορές στους αγώνες. Ένα παράδειγμα αποτελεί μια προσωπική εμπειρία. Μετά από κάποιους αγώνες σκάκι στα Χανιά, αρχίσαμε να μιλάμε με τους αντιπάλους μας και τελικά γίναμε πολύ καλοί φίλοι.

Ωστόσο, ο αθλητισμός μπορεί να ενώσει ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο. Ειδικά οι διεθνείς αγώνες, στους οποίους συμμετέχουν εθνικές ομάδες, είναι μια ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να επικοινωνήσουν άτομα με διαφορετική κουλτούρα, θρησκεία και γλώσσα. Επίσης, είναι δυνατό να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ χωρών, όπως έγινε πριν από λίγο καιρό, όταν η κόρη του Κιμ Γιονγκ Ουν (πρόεδρος της Βόρειας Κορέας) επισκέφτηκε τη Νότια Κορέα, για να παρακολουθήσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονταν εκεί. Πρέπει να σημειώσουμε ότι κανένας Βορειοκορεάτης δεν έχει επισκεφτεί τη Νότια Κορέα μετά από τον πόλεμο που έγινε.

Δεν μπορούμε, όμως, να μην αναφέρουμε ότι ο αθλητισμός προκαλεί τσακωμούς και έχθρες. Η επιθυμία για τη νίκη προκαλεί ανταγωνισμό και, όταν οι αθλητές δεν μπορούν να αποδεχθούν την ήττα τους ή να διαχειριστούν σωστά τη νίκη τους, δημιουργούνται εντάσεις. Οι φίλαθλοι που υποστηρίζουν την ομάδα τους φανατικά, όταν νιώθουν ότι αδικούνται ή όταν χάνουν, μπορεί να οδηγηθούν σε βιαιότητες και καταστροφές. Επίσης, μέσα στον αθλητισμό συχνά εκδηλώνονται εθνικιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις. Όταν δεν έχει καλλιεργηθεί το αθλητικό πνεύμα, ο ανταγωνισμός εντείνει τις διαφορές μεταξύ των χωρών και είναι πολύ πιθανό να κάνει τους ανθρώπους σκληρούς και επικριτικούς απέναντι στους συνανθρώπους τους.

Ιωάννα Παπασπηλίου Α4

Νίκος Πετράκης Α4

Ισμήνη Πλαΐτη Α4

Ιδομενέας Ροδιτάκης Α4

Εμμανουήλ Ταβερναράκης Α4

Χριστίνα Τσιαούση Α4

Μαρία Φαφαλάκη Α4

Μαρία Φτενού Α4

Σχολιάστε

Top