Ομαδικά vs Ατομικά Αθλήματα

Ομαδικά vs Ατομικά Αθλήματα

Ήδη από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι ασχολούνταν με τον αθλητισμό, ο οποίος αποτελούσε σημαντικό κομμάτι της ζωής τους. Τα χρόνια και οι αιώνες πέρασαν, αλλά η θέση του αθλητισμού στις ζωές τους δεν άλλαξε. Στις μέρες μας, τα παιδιά από μικρά ασχολούνται με τον αθλητισμό. Τα αθλήματα χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, σε ομαδικά και ατομικά. Και οι δύο κατηγορίες έχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία.

Όταν κάνει κάποιος ένα ομαδικό άθλημα, έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει καινούρια άτομα, που αργότερα μπορεί να γίνουν πολύ καλοί φίλοι. Στη διάρκεια του παιχνιδιού οι παίχτες συνεργάζονται μεταξύ τους και ο ένας συμπληρώνει τον άλλο, λειτουργώντας σαν «ένα». Έτσι, ο καθένας έχει το αίσθημα ότι ανήκει σε ένα σύνολο, και αυτό προκαλεί ικανοποίηση και χαρά. Στο τέλος, είτε χάσουν είτε κερδίσουν, οι παίχτες μοιράζονται εμπειρίες και συναισθήματα, και αυτό τους ενώνει ακόμα περισσότερο. Από την άλλη μεριά, στα ομαδικά αθλήματα οι παίχτες πρέπει να περιορίζονται στον ρόλο τους και να υφίστανται τις συνέπειες της κακής απόδοσης της ομάδας, ακόμα και αν οι ίδιοι έχουν πολύ καλή απόδοση.

Στα ατομικά αθλήματα, ο αθλητής μπορεί να προχωρήσει και να διακριθεί, χωρίς να χρειάζεται να έχει αντάξιους συναθλητές δίπλα του και να ακολουθεί τον ρυθμό μιας ομάδας. Μαθαίνει να αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες και να αμείβεται για τη δική του προσπάθεια. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι αθλητές κάποιων ατομικών αθλημάτων, όπως της ενόργανης, έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση από αθλητές ομαδικών αθλημάτων, όπως του ποδοσφαίρου. Το αρνητικό είναι ότι ίσως νιώθουν περισσότερο άγχος και πίεση. Παρόλο που μπορεί να γυμνάζονται παρέα με άλλους αθλητές, την ώρα του αγώνα είναι μόνοι τους και έχουν την πλήρη ευθύνη για το αποτέλεσμα.

Γενικά, τα άτομα επιλέγουν ατομικά ή ομαδικά αθλήματα ανάλογα με το τι ταιριάζει περισσότερο στην προσωπικότητα και στον χαρακτήρα τους. Επίσης, οι διαφορές ατομικών και ομαδικών αθλημάτων δεν είναι και τόσο ευδιάκριτες. Ακόμα και στα ατομικά αθλήματα σε υψηλό επίπεδο, η απόδοση ενός αθλητή εξαρτάται από τη συνεργασία ανθρώπων διαφόρων ειδικοτήτων, όπως του προπονητή, του διατροφολόγου, του γιατρού, του φυσιοθεραπευτή και του ψυχολόγου. Αλλά και στα ομαδικά αθλήματα, οι παίχτες έχουν ατομική ευθύνη για το αποτέλεσμα και άγχος, επειδή πάνω τους στηρίζεται όλη η ομάδα.

Γιώργος Παπιδάκης Α4

Λυδία Παρασύρη Α4

Φανή Πρέκα Α4

Άκης Ταβλάς Α4

Γιώργος Τζωρμπατζάκης Α4

Βασίλης Τράπαλης Α4

Χριστίνα Χαραλαμποπούλου Α4

«Οι πτυχές του αθλητισμού» γράφτηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος της Γλωσσικής Διδασκαλίας με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Διονυσία Μαράκη σε συνεργασία με την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κ. Έφη Ζερβάκη.

Σχολιάστε

Top