8+1 tips για αποδοτικότερο διάβασμα

8+1 tips για αποδοτικότερο διάβασμα

Όντας μαθητές όλοι μας έχουμε επιχειρήσει να βρούμε τρόπους και έξυπνα «κόλπα» για ένα αποδοτικό διάβασμα, χωρίς χρονοτριβές και αντιπερισπασμούς.

 

 

 

 

 

 

 

1. Διατροφή: Προμηθεύσου τα σωστά σνακ. Μπάρες δημητριακών, φρούτα και νερό είναι σύμμαχοί σου.

2. Κάνε μικρά διαλείμματα. Για παράδειγμα, 10 λεπτά κάθε 45 λεπτά διαβάσματος. Σε κάθε περίπτωση, μην κάνεις διάλειμμα για πάνω από 20 λεπτά, γιατί θα βγεις τελείως από τον ρυθμό σου. Μια ιδέα είναι να βάζεις ξυπνητήρι στο κινητό. Άλλος σύμμαχος για τα διαλείμματα είναι το περπάτημα, που καθαρίζει το μυαλό.

3. Κάνε μια λίστα: με όλα όσα θέλεις να διαβάσεις, αλλά και τον τρόπο που θα τα πραγματοποιήσεις. Επίσης για κάθε μάθημα όρισε έναν συγκεκριμένο χρόνο για να το διαβάσεις, και φρόντισε να τηρήσεις το πρόγραμμα.

4. Εξάσκηση: Να κάνεις διάφορες ασκήσεις και τεστ πάνω σε αυτά που έχεις διαβάσει!

5. Δίδασκε: Διάβασε, λες και διδάσκεις σε κάποιον. Βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει.

6. Κλασική μουσική: Σύμφωνα με έρευνες, είναι προτιμότερο να διαβάζουμε με κλασική μουσική, επειδή μας βοηθάει να συγκεντρωθούμε καλύτερα.

7.Μακριά από το κινητό: Το κινητό δίπλα σου μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που δεν μπορείς να συγκεντρωθείς να διαβάσεις. Μια instagram, μια facebook, και ο χρόνος φεύγει χωρίς να έχεις «βγάλει» την ύλη που πρέπει!

Τι να ΜΗΝ κάνεις:

8. Μην πανικοβάλλεσαι! Όταν μας καταλαμβάνει ο πανικός, κάνουμε λάθη. Την ώρα της κρίσης, πάρε μια βαθιά ανάσα και υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι και το χειρότερο σενάριο αντιμετωπίζεται.

9.ΜΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΕΣΑΙ! Είναι δύσκολο, είναι αγχωτικό, αλλά γίνεται. Αν δεν αντιλαμβάνεσαι μια λεπτομέρεια, προσπάθησε να κάνεις ένα νοητικό βήμα πίσω και να δεις τη «μεγάλη εικόνα». Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τις λεπτομέρειες, πριν τις αποστηθίσεις.

Λίνα Κυριακάκη Γ2

Σχολιάστε

Top