Η καθημερινή ζωή των Μινωιτών

musher2

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στην  Ελλάδα και στην Ευρώπη.  Καλύπτει την ιστορία της Κρήτης για 5.500 χρόνια. Η συλλογή των μινωικών τεχνουργημάτων κυριαρχεί στα εκθέματά του. Είναι ένα σύγχρονο μουσείο με μοντέρνα αισθητική και ανανεωμένη μορφή.

Μελετώντας την καθημερινή ζωή των Μινωιτών κατά την επίσκεψή μας στο μουσείο παρατηρήσαμε τις ιέρειες: είναι ντυμένες με μακριά φορέματα, φοράνε κοσμήματα και έχουν περιποιημένα μαλλιά. Ιδιαίτερα η «Παριζιάνα» είναι κομψή, ακριβοντυμένη και φοράει κραγιόν.

Στις τελετές συμμετέχουν και άνδρες. Φοράνε περιζώματα, και είναι σχεδόν μισόγυμνοι. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το ότι δεν φοράνε παπούτσια και μεταφέρουν τις προσφορές για τη θεά. Ο «Πρίγκιπας με τα κρίνα» φοράει ένα τεράστιο στέμμα, περίτεχνη ζώνη και κοσμήματα.

Σύμβολα γονιμότητας στη Μινωική Κρήτη ήταν τα στεφάνια, τα οποία ήταν αναρτημένα στους τοίχους κατά τη διάρκεια των τελετών. Διακοσμούσαν τα ανώτερα περιζώματα και τα δωμάτια των ανακτόρων.

Όσον αφορά στα σκεύη, είδαμε: κούπες, κανάτες, τρίφτες, αποχυμωτές, δοχεία αποθήκευσης, φανάρια, καλάθια, φρουτιέρες, κύπελλα, αμφορείς, τσαγιέρες, ωοκέλυφα και κοσμηματοθήκες. Όλα υψηλής τέχνης αλλά και χρηστικά. Εντυπωσιακό είναι το ότι μοιάζουν με τα σημερινά σκεύη που έχουμε σπίτι μας.

Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι και τα καμαραϊκά αγγεία, δημιουργήματα των μινωικών εργαστηρίων, της Κνωσού και της Φαιστού. Η μεγάλη ποικιλία σε σχήματα, χρώματα, τα διακοσμητικά μοτίβα και οι μορφές του φυσικού κόσμου έχουν κάνει αυτά τα αγγεία μοναδικά έργα τέχνης.

Οι Μινωίτες τρέφονταν με ψάρια, δημητριακά, όσπρια, ελιές, πεταλίδες και βρώμη. Στα πιθάρια τους αποθήκευαν όσπρια, λάδι, κρασί και σιτάρι για οικιακή χρήση ή εμπόριο. Ασχολούνταν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το κυνήγι. Έφτιαχναν κρασί σε πατητήρια που διαφέρουν από τα σημερινά στο μέγεθος και στον όγκο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κοσμήματα των Μινωιτών. Δαχτυλίδια απαράμιλλης τέχνης, περιδέραια αφάνταστης ομορφιάς, καρφίτσες εξαιρετικής φαντασίας και σκουλαρίκια μοναδικής σύλληψης. Χρώματα; Χρυσό, μοβ, μαύρο, μπλε, κόκκινο και άλλα. Υλικά; Χρυσός, αργυρός, φαγεντιανή, γυαλί, ημιπολύτιμοι και πολύτιμοι λίθοι. Παραστάσεις; Γεωμετρικές κατασκευές, απεικονίσεις τελετών, σχήματα ανθέων, τελετουργικά σύμβολα, διπλοί πέλεκυς και άλλα. Το δαχτυλίδι του Μίνωα απεικονίζει σε μια τόσο δα επιφάνεια την κυριαρχία της θέας της φύσης στη γη, στον ουρανό και στη θάλασσα.

Ειρήνη Χατζηδάκη Α3

Σχολιάστε

Top