Οι «μικροί δημοσιογράφοι» ταξιδεύουν και μαθαίνουν

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

 

Η Γιορτή της Άνοιξης

ethoschinaΚάθε χρόνο, μεταξύ του τέλους του χειμώνα και της αρχής της άνοιξης, ο λαός όλης της Κίνας γιορτάζει με ενθουσιασμό την πρώτη παραδοσιακή γιορτή του έτους, τη Γιορτή της Άνοιξης ή Σεληνιακό Νέο Έτος. Κατά τη διάρκεια της Γιορτής της Άνοιξης, όλες οι οικογένειες εκθέτουν ζωγραφιές και στίχους με θέμα τη γιορτή αυτή και στολίζουν τα σπίτια τους. Η παραμονή της Γιορτής της Άνοιξης είναι μια σπουδαία ευκαιρία για τη συνεύρεση όλης της οικογένειας.

Αριθμοί

ethoschina2Οι αριθμοί παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στον πολιτισμό της Κίνας. Οι Κινέζοι είναι πολύ δημιουργικοί με τους αριθμούς, και τα σύμβολά τους είναι πολύ εκφραστικά. Πολλές φορές οι Κινέζοι χρησιμοποιούν τα νούμερα, για να επικαλεστούν καλοτυχία και άλλες φορές να ασκήσουν κριτική στους συνανθρώπους τους, για παράδειγμα λένε: «είσαι 250», που σημαίνει «είσαι κουτός» ή «κάνεις πράγματα ούτε τρία ούτε τέσσερα», που σημαίνει «δεν έχεις καθόλου σειρά». Είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζει κανείς από πού προέρχονται αυτές οι φράσεις, αλλά ένα είναι σίγουρο: οι αριθμοί είναι στενά συνδεδεμένοι με την καθημερινή ζωή των Κινέζων.

Χρώματα

ethoschina3Οι Κινέζοι θεωρούν τους εαυτούς τους είτε απογόνους της δυναστείας των Yan που είχε ως σύμβολό της τη φωτιά και το κόκκινο χρώμα, είτε της δυναστείας Huang την οποία συμβολίζει το κίτρινο χρώμα. Τα βασικά χρώματα λοιπόν της Κίνας είναι το κόκκινο και το κίτρινο που χρωματίζουν και τη σημαία της χώρας. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει την ευτυχία και είναι εορταστικό, και γι’ αυτό το συναντάμε στους γάμους και τις γιορτές. Επίσης, έχει συνδεθεί με την επανάσταση και παραπέμπει στην αιματοχυσία των ηρώων της. Το κίτρινο ήταν παλιά το χρώμα του αυτοκράτορα και της αυλής. Σήμερα συμβολίζει τη λαμπρότητα, τον θερισμό και την αφθονία, καθώς είναι το χρώμα του ήλιου, των σταχυών και του χρυσού.

 

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ

 

Η Μέρα των Νεκρών

ethosmexico1

Ο θάνατος ανέκαθεν έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή των Μεξικανών. Οι προ-ϊσπανικές κουλτούρες πίστευαν στον «κάτω κόσμο», μια μορφή μεταθανάτιας ζωής. Στις μέρες μας, κάθε πρώτη και δεύτερη μέρα του Νοέμβρη λαμβάνει χώρα αυτή η γιορτή, μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές της χώρας. Η πρώτη μέρα είναι αφιερωμένη στα παιδιά και η δεύτερη, επίσης γνωστή ως η Μέρα Αγίων Πάντων, στους μεγαλύτερους σε ηλικία που έχουν φύγει από τη ζωή. Το ιδιόμορφο σε αυτή την παράδοση είναι οι βωμοί και οι προσφορές στα σπίτια των νεκρών. Οι συγγενείς τους τοποθετούν αγαπημένα τους φαγητά και ποτά έως και αντικείμενα και παιχνίδια που τους ανήκαν.

 

 

 

Μιλώντας στα πνεύματα

ethosmexico2

Το να μιλούν οι άνθρωποι στα πνεύματα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στο Μεξικό. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι εκεί πιστεύουν πως μπορούν να επικοινωνούν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων. Η ημέρα της Πρωτοχρονιάς είναι γι’ αυτούς η καλύτερη ευκαιρία, για να έρθουν σε επαφή με τα πνεύματα, ώστε να τους μεταφέρουν κάποιο μήνυμα ή ακόμη και να τους ζητήσουν συμβουλές. Μάλιστα το έθιμο αυτό δεν το κάνουν μόνοι τους σε κάποιο κρυφό μέρος. Το ασκούν νόμιμα.

 

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΣΕΧΙΑΣ

 

Ο Αϊ-Βασίλης φέρνει συζύγους

ethostxexia

Στην Τσεχία μαθαίνουν αν ο καινούριος χρόνος θα τους φέρει μία νέα ζωή. Σύμφωνα με την παράδοση, όλες οι ανύπαντρες κοπέλες που κατάγονται από τη χώρα μπορούν να μάθουν την παραμονή των Χριστουγέννων εάν θα παντρευτούν κατά το νέο έτος. Το πρωί της παραμονής κάθε ελεύθερη γυναίκα στέκεται μπροστά στην πόρτα του σπιτιού της, με πλάτη γυρισμένη. Χωρίς να βλέπει, πετά ένα παπούτσι πάνω από τον ώμο της προς την πόρτα. Εάν το παπούτσι προσγειωθεί με τα δάκτυλα να κοιτούν την πόρτα, αυτό σημαίνει ότι πρόκειται σύντομα να παντρευτεί. Εάν, όμως, το τακούνι κοιτά προς την πόρτα, τότε την περιμένει ένας ακόμη χρόνος μοναξιάς.

 

 

Το «ξύλο» είναι… υγεία

ethostsexia2

Ένα από τα πιο περίεργα έθιμα του Πάσχα συμβαίνει στην Τσεχία. Η παράδοση προστάζει οι άνδρες να μαστιγώνουν τις γυναίκες τους τη Μεγάλη Δευτέρα. Αφού τις βρέξουν με μπόλικο νερό, έπειτα τις μαστιγώνουν με χειροποίητα μαστίγια, φτιαγμένα από ιτιά και διακοσμημένα με κορδέλες στα άκρα τους. Το μαστίγωμα έχει συμβολική σημασία. Σύμφωνα με τον θρύλο οι γυναίκες μαστιγώνονται από τους συζύγους τους, ώστε να διατηρούν την ομορφιά και την υγεία τους την επόμενη χρονιά. Η ομορφιά θέλει θυσίες!

 

 

Ελένη Στεφανάκη Β3

Σχολιάστε

Top