Η περιέργεια σκότωσε τον σκύλο!

Η περιέργεια σκότωσε τον σκύλο!

 

Η Γέφυρα του Όβερτουν, γνωστή και ως «Γέφυρα Αυτοκτονίας Σκυλιών», είχε ανησυχήσει τους κατοίκους της Νοτιοδυτικής Σκωτίας και ταυτόχρονα προβληματίσει ένα μεγάλο μέρος ερευνητών που επεξεργάζονταν αυτό το άλυτο μυστήριο!

Τα άτυχα σκυλιά που πλησίαζαν ολοένα και πιο κοντά στον θάνατο, όταν αντίκριζαν τη γέφυρα, ήταν αμέτρητα και οι μυστήριοι λόγοι υπερίσχυαν σε αυτή την καταραμένη υπόθεση.

Η τραγική αυτή κατάσταση άρχισε μεταξύ 1950 και 1960, όταν ξαφνικά ο θάνατος των σκυλιών αυξανόταν ολοένα και περισσότερο κάθε μήνα. Συγκεκριμένα, τα σκυλιά έρχονταν αντιμέτωπα με τον θάνατο πηδώντας από τη γέφυρα, μια πράξη που φανέρωνε την επιθυμία των σκυλιών για αυτοκτονία. Σε περίπτωση που τα σκυλιά είχαν την τύχη να ζήσουν μετά την πτώση, δεν το έβαζαν κάτω, ανέβαιναν ξανά στη γέφυρα αντικρίζοντάς την και συνέχιζαν τις προσπάθειες για αίσιο τέλος.

Το γεγονός αυτό ανησύχησε πολλές οικογένειες που στάθηκαν άτυχες χάνοντας τα κατοικίδιά τους, κάτι που συντάραξε την κοινωνία της Σκωτίας αναγκάζοντάς την να αναζητήσει την αλήθεια.

Την υπόθεση ανέλαβαν οι ειδικοί! Γνωστοί ερευνητές όπως ο Dr David Sand, γνωστός ψυχολόγος, ικανός να κατανοήσει τη συμπεριφορά των ζώων, αποφάσισε να λύσει το μυστήριο που είχε αναστατώσει την πολιτεία της Σκωτίας. Αρχικά, χρησιμοποίησε μια μέθοδο που έμοιαζε περισσότερο με δοκιμασία. Τοποθέτησε, λοιπόν, κοντά στη γέφυρα τρία δοχεία, μέσα στα οποία είχε αποθηκεύσει τρεις μυρωδιές, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν όχι και τόσο ευχάριστες για την όσφρηση των σκυλιών. Στη συνέχεια, έβαλε δέκα σκυλιά διαφορετικής ράτσας να κατευθυνθούν προς τη γέφυρα, για να αντιληφθούν τις μυρωδιές και να πράξουν αναλόγως. Το αποτέλεσμα ήταν σοκαριστικό!

Εννιά από τους δέκα σκύλους ανταποκρίθηκαν ιδιαιτέρως στη μία από τις τρεις μυρωδιές, της νυφίτσας, η οποία θεωρείται και η πιο ισχυρή, και κατευθύνθηκαν προς τη γέφυρα και προσπαθούσαν να αντιληφθούν τι ήταν αυτό που μύριζαν.

Ο ερευνητής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στα σκυλιά, χάρη στην ανεπτυγμένη αίσθησή τους, την όσφρηση, γεννιόταν η περιέργεια να ανακαλύψουν τι ήταν αυτό που τους προσέλκυε. Γι’ αυτό πηδούσαν από τη γέφυρα. Και η εξήγηση για το τι ανάγκαζε τους σκύλους (που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μετά την πτώση) να ξανακάνουν τη διαδικασία της αυτοκτονίας, δεν άργησε να γίνει αντιληπτή! Στηριζόμενος στο γεγονός ότι τα σκυλιά είναι ικανά να απομνημονεύουν τις προηγούμενες οσφρήσεις, ο Dr David Sand ισχυρίστηκε ότι αυτή η ικανότητα ευθύνεται για την επιθυμία των σκυλιών να εκτελέσουν ξανά την «αποστολή αυτοκτονίας».

Μιχαέλα Κακουλάκη Γ1

Ιωάννα Καραμήτρου Γ1

Σχολιάστε

Top