ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ (Αναστασία Λάκκα)

Αγαπητοί συνδημότες,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για ένα θέμα που μας αφορά όλους. Ζούμε σε μία εποχή με αρκετά χαμηλή ποιότητα ζωής, με μια καθημερινότητα γεμάτη άγχος και στρες, στην οποία δεν μπορούμε να απολαύσουμε τις χαρές της ζωής. Έχουμε όμως στην κατοχή μας ένα μέσο, την τεχνολογία, που οι παλαιότερες γενιές δεν είχαν, και η ορθή αξιοποίησή της μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε κατά πολύ την ποιότητα της ζωής μας. Η τεχνολογία και οι εφαρμογές της, όπως αξιοποιούνται στην εκπαίδευση και την επικοινωνία, μπορούν να αξιοποιηθούν και στην μετακίνησή μας. Αναφέρομαι στα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, τα οποία αποτελούν έναν βασικό τρόπο μετακίνησης σε πολλές προηγμένες χώρες της Ευρώπης και θεωρώ πως πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν και στην Ελλάδα.

no vehicles 2

Η χρήση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς αποτελεί μια αναγκαία συνθήκη για την Ελλάδα, καθώς δύναται να αναβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της.  Για παράδειγμα, η μετακίνηση με ποδήλατο ή ηλεκτρικό πατίνι αναμφίβολα συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων του καυσαερίου και του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, τα οποία είναι επιβλαβή και για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο.

ηλεκτρικό πατίνι 2 ποδήλατα

Η ρύπανση του αστικού περιβάλλοντος παραμένει μια βασική αιτία έκπτωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών κι ως εκ τούτου η μείωσή της μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να γίνουν πιο ήρεμοι και πιο υγιείς. Επιπρόσθετα, το ποδήλατο και το ηλεκτρικό πατίνι αποτελούν οικονομικά μέσα μεταφοράς, αφού δεν καταναλώνουν βενζίνη, η οποία -ιδιαίτερα στις μέρες μας- είναι πολύ ακριβό καύσιμο. Το οικονομικό πρόβλημα είναι έντονο στη χώρα μας και βασανίζει πολλές οικογένειες. Γι΄ αυτό η αξιοποίηση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς μπορεί να μειώσει τα έξοδα των ελληνικών οικογενειών.

1

Όσο αναγκαία κι αν είναι η χρήση των μέσων αυτών, υπάρχουν όμως και ορισμένες προϋποθέσεις, προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν σωστά και να ωφελήσουν πραγματικά τη χώρα μας. Αρχικά, είναι άκρως απαραίτητη η δημιουργία ποδηλατοδρόμων  σε όλες τις περιοχές της χώρας, με σκοπό οι οδηγοί ποδηλάτων ή πατινιών να μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια και να μην αποτελούν κίνδυνο ούτε για τους πεζούς ούτε για τους οδηγούς.

ποδήλατο 1

Ακόμη μία εξίσου σημαντική παραμέτρος είναι η σωστή οδηγική συμπεριφορά. Οι οδηγοί ποδηλάτων ή πατινιών έχουν καθήκον να γνωρίζουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ώστε η μετακίνησή τους στους δρόμους να μη δημιουργεί χάος και προβλήματα στα άλλα μέσα μεταφοράς. Γι΄ αυτόν τον λόγο,  λοιπόν, όπως όλοι οι οδηγοί, έτσι και οι οδηγοί εναλλακτικών μέσων πρέπει να λαμβάνουν μαθήματα οδικής συμπεριφοράς από ειδήμονες και να δίνουν εξετάσεις για πιστοποίηση από μικρή κιόλας ηλικία.

Καταλαβαίνουμε συμπερασματικά ότι η χρήση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς στην Ελλάδα αποτελεί ένα εφικτό εγχείρημα που με την προσπάθεια όλων μας μπορεί να επιτευχθεί. Η μετακίνηση αυτή, εξάλλου, θα αποτελέσει μια μορφή άθλησης για όσους την επιλέξουν και σίγουρα θα τους απαλλάξει εν μέρει από το άγχος και την καταπίεση της ρουτίνας.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Αναστασία Λάκκα

Ήξερες ότι τα ηλεκτρικά πατίνια χρησιμοποιούνταν έναν αιώνα πριν; (ΠΗΓΗ: ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ)

https://www.mixanitouxronou.gr/ki-omos-ypirchan-ilektrika-patinia-prin-apo-100-chronia-ta-chrisimopoioysan-oi-feministries-oi-symmories-kai-oi-dimosies-ypiresies/

Ποδηλατικός Χάρτης της Ελλάδος:

https://www.smu.gr/greece_cycle_map/

Τα ηλεκτρικά πατίνια στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας:

https://westatticatoday.gr/ta-ilektrika-patinia-ston-kodika-odikis-kykloforias/

1 Σχόλιο

  1. Τόσο το ποδήλατο όσο και το πατίνι, με τις κατάλληλες υποδομές από πλευράς της Πολιτεςίας, όπως ορθά επισημαίνεις Αναστασία, μπορούν να δώσουν λύση τόσο στο κυκλοφοριακό όσο και στο περιβαλλοντικό πρόβλημα των μεγαλουπόλεων.
    Υ.Γ.Η παραπάνω ομιλία έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας Γ΄ Λυκείου με καθηγήτρια την κα Έλενα Ζαχαροπούλου. Σ΄ ευχαριστούμε Έλενα! Πολλά συγχαρητήρια και στη μαθήτριά σου!

Υποβολή απάντησης