ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ (Έλενα Μάρκου)

Ιατρική. Η επιστήμη που με κέντρο τον άνθρωπο στοχεύει στη διατήρηση ή τη βελτίωση της υγείας του.

Μουσική. Η τέχνη που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την οργάνωση ήχων, με σκοπό τη δημιουργία μιας μουσικής σύνθεσης, ενός τραγουδιού.

Δύο τομείς που με μια πρώτη επιφανειακή ματιά δεν παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά. Παρόλα αυτά, όταν συνδυαστούν, μπορούν να επιφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα για τη βελτίωση της υγείας του ανθρώπου!

2

Η διαπίστωση αυτή έχει τις ρίζες της ήδη στην αρχαιότητα (1), καθώς πιστευόταν πως η μουσική είχε θεραπευτικές ιδιότητες τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό/πνευματικό επίπεδο. Ειδικότερα, στη μυθολογία ο θεός Απόλλωνας συμβόλιζε την ισορροπία ψυχής και σώματος μέσω της μουσικής, ενώ ο Όμηρος αναφέρεται στη συμβολή της μουσικής για την επούλωση τραυμάτων! Ακόμα και ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής επιστήμης, αποδεχόταν και προωθούσε τη χρήση της μουσικής στις θεραπείες.

Η μουσική χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Α΄ και Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου έτσι ώστε να επουλωθούν γρηγορότερα οι πληγές των τραυματιών, ενώ δοκιμάστηκε και για τη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας κατά τη διάρκεια των πολέμων, χωρίς ωστόσο να έχει πραγματοποιηθεί κάποια μελέτη σχετικά με τη συμβολή της μουσικής στη βελτίωση της υγείας του ατόμου.

Τελικά, ιδρύθηκε το 1950 η Αμερικανική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας (2). Κατά τους μουσικοθεραπευτές, η μουσική έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα άγχους και στρες, αλλά και τον πόνο και την αγωνία. Υποστηρίζεται, επίσης, ότι με τη μουσική δεν κρίνεται αναγκαία η χορήγηση αναισθητικού ή αγχολυτικών φαρμάκων στον ασθενή.

Η μουσικοθεραπεία στις μέρες μας χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά! Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε άτομα που είχαν υποστεί σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, οι ασθενείς που άκουγαν ηχογραφημένη μουσική κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο νοσοκομείο είχαν βελτιώση στη λεκτική τους μνήμη κατά 60%  σε σχέση με τους ασθενείς που δεν άκουγαν μουσική, οι οποίοι δεν είχαν κάποια σημαντική βελτίωση. Επιπλέον, άτομα με άνοια τα οποία δεν μπορούσαν να μιλήσουν, όταν άκουγαν μουσική μπορούσαν να τραγουδούν, να χορεύουν και να έχουν καλύτερη διάθεση. Με άλλα λόγια, η μουσική ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, τον λόγο, τα συναισθήματα. Έχει την ικανότητα να ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος και συγχρόνως συμβάλλει στη μείωση των φαρμάκων, την ηρεμία του μυϊκού και νευρικού συστήματος και την ταχύτερη ανάρρωση. Η μουσικοθεραπεία χρησιμοποιείται και σε άτομα με Αλτσχάϊμερ,  με αυτισμό, ακόμα και με προβλήματα ακοής. Επίσης, χρησιμοποιείται σε διάφορους τομείς της ιατρικής όπως ψυχιατρική, νευρολογία, καρδιολογία, νεογνολογία, γυναικολογία.

3

UFO – DOCTOR DOCTOR

1 Σχόλιο

  1. Τόσο οι επιστημονικές μελέτες όσο και η καθημερινή μας εμπειρία δείχνει πόσο βοηθάει η μουσική στην ψυχοσωματική μας υγεία. Δεν θα ξεχάσω την ψυχοθεραπευτική επίδραση που είχε σ΄ εμένα η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου όταν βίωσα τη μεγαλύτερη μου απώλεια. Πραγματικά, νομίζω ότι θα είχα πέσει σε βαριά κατάθλιψη αν δεν με «είχε σώσει» η μουσική… Μπράβο Έλενα και για την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος!!! Ξέρω πόσο λατρεύεις και τις δύο τέχνες/επιστήμες κι ήταν πολύ εύστοχη η αναζήτηση πληροφοριών και επιχειρημάτων επί του θέματος. Είθε κάθε άνθρωπος να βρίσκει τη δική του ίαση μέσα από τις μουσικές συχνότητες που συντονίζεται…

Υποβολή απάντησης