ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ: ΜΥΘΟΣ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ; (Ελευθερία Χανζτή)

Το Πείραμα της Φιλαδέλφειας ή αλλιώς «Project Rainbow» πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και πιο συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 1943 από το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α. στο ναυπηγείο της Φιλαδέλφειας στην Πενσυλβάνια. Λέγεται πως ύστερα από μία σειρά μαγνητικών επιδράσεων το αντιτορπιλικό (το οποίο αργότερα δόθηκε στην Ελλάδα και ονομάστηκε Λέων) εξαφανίστηκε με το πλήρωμά του, εμφανίστηκε στο Νόρφολκ 350 χιλιόμετρα νοτιότερα και επανεμφανίστηκε στη Φιλαδέλφεια σε 18 λεπτά. Όταν μεταπωλήθηκε στην Ελλάδα, η χωρητικότητά του είχε αυξηθεί κατά 300 τόνους, γεγονός που δείχνει πως είχε αφαιρεθεί εξοπλισμός από το εσωτερικό του. Παρόλο που ήταν μία επιστημονική επιτυχία, εγκαταλείφθηκε εξαιτίας των απρόσμενων συνεπειών…

4

2

Στο βιβλίο των Charles Berlitz και William I. Moore αναφέρεται πως το Πολεμικό Ναυτικό προσπάθησε να κάνει το αντιτορπιλικό αόρατο, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε τεράστιο πλεονέκτημα απέναντι στους αντιπάλους τους. Αν πετύχαινε, θα προκαλούσε έκπληξη στους εχθρούς και θα υπερίσχυε,  διότι η παρουσία του μόνο θα γινόταν αντιληπτή μόνο κατά τη διάρκεια της επίθεσης! Έτσι, το Πολεμικό Ναυτικό χρησιμοποίησε το πλοίο DE 173 Εldridge για να κάνει το πείραμα. Σύμφωνα με τον ναύτη του πλοίου Αλ Μπιέλεκ, τα 18 λεπτά της εξαφάνισής του το πλοίο ταξίδευσε 40 χρόνια αργότερα στο 1983, και συγκεκριμένα στις υπόγειες εγκαταστάσεις του προγράμματος «Montauk’» στο Λονγκ Άιλαντ! Παρόλο αυτά, από πηγές της εποχής φαίνεται πως το πείραμα είχε φρικτές συνέπειες για το πλήρωμα. Αναλυτικότερα, πολλοί άνθρωποι του πληρώματος κάηκαν, άλλοι εξαϋλώθηκαν και πολλοί συγχωνεύτηκαν με τα μέταλλα του πλοίου… Όμως και όσοι επέζησαν είχαν προβλήματα στη συνέχεια της ζωής τους, αφού κάποιες φορές εξαφανίζονταν. Συχνά ακόμα δεν μπορούσαν να ξαναγίνουν ορατοί και χρειάστηκαν ειδικά μηχανήματα, τα οποία είχαν τεράστιο κόστος και τους επανέφεραν στη φυσιολογική κατάσταση, αφού τους έβρισκαν. Λέγεται, επιπλέον, πως χρησιμοποιούσαν εκφράσεις για να αναφερθούν στις επιδράσεις του πεδίου όπως «πιάστηκα από την πίεση»

3

Το Ναυτικό προσπάθησε να καλύψει όλες αυτές τις επιδράσεις και γενικότερα το πείραμα, οπότε έδιωξε όλους τους ανθρώπους που ήταν μέλη του πληρώματος, αναφέροντας πως έπασχαν από «διανοητικές διαταραχές». Έτσι, με σκοπό να μην υπάρχουν μάρτυρες, τα άτομα αυτά εγκλείστηκαν σε ψυχιατρεία.  Παρά την προσπάθεια να μείνει μυστικό για πολλά χρόνια, τελικά το 1990 το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό παραδέχθηκε πως το συγκεκριμένο πλοίο συμμετείχε σε κάποιο πείραμα το οποίο αποσκοπούσε στο να γίνει αόρατο σε υποβρύχιες μαγνητικές νάρκες. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως «απομαγνήτιση». Η ανακοίνωση τους, βέβαια, αφήνει κάποια κενά, διότι δεν υπήρχε λόγος να οργανώσουν ολόκληρο πείραμα για τη τεχνική της απομαγνήτισης που ήταν ήδη γνωστή και είχε επαναληφθεί στο παρελθόν…

5

Το πείραμα αυτό βασίστηκε στη «θεωρία του ενοποιημένου πεδίου» του Albert Einstein, σύμφωνα με την οποία η βαρύτητα συνδέεται με τον ηλεκτρισμό και τον μαγνητισμό. Ο Einstein θέλοντας να επαληθεύσει τη θεωρία του συνεργάστηκε με το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό κάνοντας το συγκεκριμένο πείραμα. Επίσης, επικεφαλής του πειράματος φαίνεται να ήταν ο Nikola Tesla, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο ξενοδοχείο του λίγους μήνες πριν πραγματοποιηθεί με επιτυχία το πείραμα…

Μύθος ή πραγματικότητα; Πιθανότατα ποτέ δεν θα μάθουμε… Αν όμως είναι αλήθεια, ο Albert Einstein φέρεται να είπε για το συγκεκριμένο πείραμα «κανείς δεν ήταν έτοιμος για μία τόσο εξελιγμένη επιστημονική γνώση η οποία επηρεάζει τον χωροχρόνο».

Χαντζή Ελευθερία

ΠΗΓΗ:  «Το Πείραμα της Φιλαδέλφειας – Σχέδιο Εξαφάνισης», Charles Berlitz και William I. Moore

ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ: ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

 

3 Σχόλια

  1. Με θυμάμαι στην ίδια περίπου ηλικία μ΄ εσένα Ελευθερία, να διαβάζω μανιωδώς περιοδικά της εποχής με ανεξήγητα μυστήρια (κυρίως το περιοδικό STRANGE) κι εκεί είχα διαβάσει πρώτη φορά για το Πείραμα της Φιλαδέλφειας. Ομολογουμένως, πολύ περίεργη ιστορία… Είτε όμως είναι μύθος όσα έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι από τότε και μετά η φαντασία του ανθρώπου για χωροχρονικά ταξίδια έχει οργιάσει… Και το πρώτο στάδιο μια μεγάλης επιστημονικής ανακάλυψης ή εφεύρεσης δεν είναι η λογική, αλλά η φαντασία…

Υποβολή απάντησης