ΨΑΞΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ! (Ηλίας Βασιλάκης και Σίμος Καρακούσης)

Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε ένα αυτοκίνητο και πώς το επιλέγουμε! 

Στη σημερινή εποχή που οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν κάνει τεχνολογικά θαύματα, πολλοί νέοι επιλέγουν να αγοράσουν το πρώτο τους αυτοκίνητο αναζητώντας, βέβαια, συμβουλές για το πώς θα επιτύχουν την τέλεια γι΄ αυτούς αγορά. Στο πρώτο μας, λοιπόν, αυτό άρθρο για το 4ο τεύχος του σχολικού μας περιοδικού, θα αναφερθούμε σε ορισμένες «εκ των ων ουκ άνευ» σκέψεις και ενέργειες που πρέπει κατά τη γνώμη μας να κάνει κάποιος, προτού προβεί στην αγορά ενός οχήματος.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Αρχικά, όταν κάποιος αγοράζει ένα αυτοκίνητο, θα πρέπει πρώτα από όλα να εξετάσει ποιο ακριβώς είδος οχήματος εξυπηρετεί κατάλληλα τις βασικές του ανάγκες μετακίνησης. Για παράδειγμα, δεν μπορεί ένας φοιτητής να αγοράσει ένα μεγάλο και ογκώδες SUV μόνο και μόνο για να πηγαίνει στη σχολή του ή να μετακινείται σχεδόν αποκλειστικά μες στην πόλη, εφόσον, πρώτον, ως νέος οδηγός δεν θα ξέρει πώς να το χειριστεί με αποτέλεσμα να του προκαλεί συνεχώς ζημιές και, δεύτερον, δεν θα μπορεί να κινηθεί ευέλικτα στην πόλη. Φυσικά, εάν δεν έχει και την ανάλογη οικονομική ευχέρεια, θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα επωμιζόμενος ένα δυσβάσταχτο κόστος συντήρησης! Επομένως, πρέπει ο καθένας πρωτίστως να σκεφτεί καλά ποιος τύπος αυτοκινήτου εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες του και αν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά.

3

Έπειτα, αφού καταλήξει στην κατηγορία αυτοκινήτου που τον ενδιαφέρει, θα πρέπει να ψάξει στο διαδίκτυο ποια αυτοκίνητα του αρέσουν περισσότερο, όχι μόνο εμφανισιακά, αλλά και τεχνολογικά. Όταν λοιπόν καταλήξει στο τι θέλει, θα πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτό και να ψάξει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει. Λόγου χάρη, είναι σκόπιμο να ερευνήσει τις ζημιές που εμφανίζει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο μέσα από διαφορά forum στα οποία κάτοχοι του ιδίου οχήματος παραθέτουν τις εμπειρίες τους και άλλες λεπτομέρειες σχετικές με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Μόλις ολοκληρώσει όλα αυτά τα βήματα κι αποκτήσει επίγνωση του τι πρόκειται να αγοράσει, τότε το μόνο που μένει είναι να αγοράσει το αυτοκίνητο!

Αν πρόκειται  για κάποιο αυτοκίνητο με μηδενικά χιλιόμετρα (δηλαδή καινούργιο) τότε προχωράει κατευθείαν στην αγορά. Αν, ωστόσο, το αυτοκίνητο είναι μεταχειρισμένο, τότε ο αγοραστής θα πρέπει να ελέγξει εξονυχιστικά το αυτοκίνητο, ώστε να διαπιστώσει εάν ισχύουν όσα περιέγραφε η αγγελία του πωλητή.

Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να ελεγχθεί το βιβλίο σέρβις του αυτοκινήτου στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά τα σέρβις του, αλλά και τα έγγραφα του ΚΤΕΟ στα οποία αναγράφονται -μεταξύ άλλων- τα αληθινά χιλιόμετρα που έχει διανύσει το όχημα, καθώς συχνά κάποιοι επιτήδειοι αλλάζουν τα αναγραφόμενα χιλιόμετρα του κοντέρ, ώστε να φαίνονται λιγότερα απ΄ ό,τι πραγματικά είναι. Επιπρόσθετα, απαραίτητο είναι ο αγοραστής να έρθει σε συνεννόηση με τον πωλητή, προκειμένου να πάνε το αυτοκίνητο για έναν έλεγχο στην αντιπροσωπεία που αυτό ανήκει (για παράδειγμα η KARENTA είναι η κατάλληλη επιλογή αντιπροσωπείας ελέγχου για τους ενδιαφερόμενους μοντέλων VW, η BMW Hellas για οχήματα μάρκας BMW κ.ο.κ). Μόλις γίνουν όλα αυτά, τότε το μόνο που μένει να κάνει ο αγοραστής είναι να πάει το αυτοκίνητο σε κάποιο φανοποιείο (όχι κατ΄ ανάγκη της αντιπροσωπείας) ώστε να ελέγξει εάν το αυτοκίνητο είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε κάποιο σοβαρό τροχαίο ατύχημα που πιθανώς να του προξένησε ανεπανόρθωτες βλάβες ή μόνιμα και σοβαρά ελαττώματα. Αν λοιπόν το αυτοκίνητο είναι σε άριστη κατάσταση τόσο στα μηχανικά του μέρη όσο και στα μέρη του σκελετού/αμαξώματος, τότε ο αγοραστής μπορεί να νιώθει περισσότερη σιγουριά για την αγορά του.

Αναμφίβολα, όπως θα έγινε ήδη αντιληπτό από τα παραπάνω, η αγορά ενός αυτοκινήτου δεν είναι μια απλή και εύκολη υπόθεση, ιδιώς για έναν νέο που δεν έχει τις κατάλληλες γνώσεις και την εμπειρία, ώστε να κρίνει ορθά. Γι΄ αυτό ελπίζουμε με το άρθρο μας να δώσαμε κάποιες βασικές οδηγίες σε όποιον σύντομα στο μέλλον σκέφτεται να αγοράσει ένα αυτοκίνητο, ώστε να μη κάνει κάποια απερίσκεπτη και αταίριαστη αγορά που λίγο αργότερα θα μετανιώσει.

Η πιο πλήρης ιστοσελίδα για την αγορά αυτοκινήτου:

https://www.car.gr/

1 Σχόλιο

  1. Επειδή πρόσφατα με απασχόλησε ιδιαίτερα το ζήτημα αυτό (άλλωστε είχα ζητήσει τη γνώμη σου Ηλία για όσα κατά καιρούς αυτοκίνητα με ενδιέφεραν) έχω να πω ότι το άρθρο αυτό αναφέρει με συνοπτικό τρόπο όλα τα βασικά που πρέπει να σκεφτούμε πριν από μια τέτοια αγορά. Δυστυχώς, στον χώρο του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εξαπάτησης του αγοραστή, αν δεν είναι υποψιασμένος ή δεν έχει τις κατάλληλες γνώσεις. Ευχαριστούμε Ηλία και Σίμο για την πολύτιμη καθοδήγηση!

Υποβολή απάντησης