Jacob Collier : Η απόλυτη αρμονία ! (Σπύρος Λαγός)

Jacob Collier

Ο Jacob Collier είναι Βρετανός μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Είναι γνωστός για τις πολυοργανικές του ικανότητες και τη χρήση live looping και αρμονιών στη μουσική του. Ο Collier έγινε γνωστός τη δεκαετία του 2010 μέσω των βίντεο του στο YouTube, στα οποία διασκεύαζε μια μεγάλη ποικιλία τραγουδιών και ενσωμάτωνε πολλαπλά όργανα και φωνητικά μέρη στις ενορχηστρώσεις του. Έχει κυκλοφορήσει αρκετά άλμπουμ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία για τη μουσική του, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων βραβείων Grammy!

Το 2012, τα βίντεο διασκευών του σε δημοφιλή τραγούδια όπως το «Don’t You Worry ’bout a Thing» του Stevie Wonder, άρχισαν να γίνονται viral στο YouTube. Το 2014, ο Κόλιερ υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρεία διαχείρισης του Κουίνσι Τζόουνς και άρχισε να εργάζεται πάνω στο μονοπρόσωπο, οπτικοακουστικό όχημα ζωντανών εμφανίσεων, το οποίο σχεδίασε και κατασκεύασε στο MIT Media Lab ο Μπεν Μπλούμπεργκ.

Το 2016, ο Collier κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ του «In My Room» το οποίο ηχογράφησε, ενορχήστρωσε, εκτέλεσε και έκανε ο ίδιος την παραγωγή στο μικρό πίσω δωμάτιο του οικογενειακού του σπιτιού στο Finchley του Βόρειου Λονδίνου. To 2017, ο Collier τιμήθηκε με βραβεία Grammy για τις ενορχηστρώσεις του στα «Flintstones» και «You and I».

                                                                                                                         

                                                                                                                         

Το 2018, ο Κόλιερ άρχισε να εργάζεται πάνω στο Djesse, ένα άλμπουμ τεσσάρων τόμων και 50 τραγουδιών με περισσότερους από δύο δωδεκάδες καλλιτέχνες και σύνολα. Ο πρώτος τόμος, στον οποίο συμμετέχει το Metropole Orkest, Djesse Vol. 1, κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2018. Ο δεύτερος, Djesse Vol. 2, χρησιμοποιεί περισσότερο ακουστικά όργανα και κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2019. Το 2020, ο Collier κέρδισε βραβεία Grammy για τις διασκευές του στο «All Night Long (All Night)» από το Djesse Vol. 1 και το «Moon River» από το Djesse Vol. 2. Το 2021, κέρδισε βραβείο Grammy για το «He Won’t Hold You» από τον τρίτο τόμο, Djesse Vol. 3.

                                                                                                                           

                                                                                                                         

   

Ο Κόλιερ είναι ο πρώτος Βρετανός καλλιτέχνης που έλαβε βραβείο Grammy για καθένα από τα τέσσερα πρώτα του άλμπουμ.

Βιογραφικά στοιχεία:

Ο Κόλιερ γεννήθηκε στις 2 Αυγούστου 1994. Η μητέρα του, Σούζι Κόλιερ, είναι βιολονίστρια, μαέστρος και καθηγήτρια στην Ακαδημία Νέων της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής. Ο παππούς του Κόλιερ από τη μητέρα του, Ντέρεκ Κόλιερ, ήταν βιολονίστας που επίσης δίδασκε στη Βασιλική Ακαδημία και έπαιζε με ορχήστρες σε όλο τον κόσμο. Ο Τζέικομπ έχει δηλώσει: «Τραγουδάμε χορωδίες του Μπαχ μαζί ως οικογένεια – είναι τόσο διασκεδαστικό! Ο Jacob είναι εν μέρει κινεζικής καταγωγής, μέσω της γιαγιάς του από τη μητέρα του, Lila Wong.

Ο πατέρας του Jacob , Derek Collier

Η μητέρα του Jacob , Suzie Coller

Σε ηλικία 10 ετών, ο Κόλιερ υποδύθηκε τον Τάινι Τιμ στην ταινία του Άρθουρ Άλαν Σέιντελμαν «A Christmas Carol» (2004). Παράλληλα, εμφανιζόταν και ως τραγουδιστής τριφώνου σε κλασικούς ρόλους, όπως ένας από τα τρία αγόρια στον Μαγικό Αυλό του Μότσαρτ και ο Μάιλς στο The Turn of the Screw του Μπέντζαμιν Μπρίτεν, ο τελευταίος εκ των οποίων επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη χρήση και την κατανόηση της αρμονίας. Για την αρμονική γλώσσα του Μπρίτεν είπε: «Το μυαλό μου διαλύθηκε προς τα έξω». Το 2008 έλαβε το χρυσό μετάλλιο του ABRSM για τον υψηλότερο βαθμό στη χώρα για το αποτέλεσμα της ογδόης τάξης του στο τραγούδι.

Ο Κόλιερ φοίτησε στο Mill Hill County High School στο βόρειο Λονδίνο και στο Purcell School for Young Musicians στο Bushey του Hertfordshire. σπούδασε για λίγο τζαζ πιάνο στη Βασιλική Ακαδημία.

Καριέρα:

Ο Collier άρχισε να ανεβάζει σπιτικό, πολυοργανικό περιεχόμενο στο YouTube το 2011, κυκλοφορώντας μια φωνητική διασκευή του «Pure Imagination» από την ταινία Willy Wonka and the Chocolate Factory του 1971, και το 2013, μια πολυοργανική εκτέλεση του «Don’t You Worry ’bout a Thing» του Stevie Wonder. Οι αναρτήσεις του Collier χρησιμοποιούσαν ηχογραφήσεις με διαχωρισμένη οθόνη, με πολλαπλά τραγούδια του Collier να τραγουδάει κάθε μια από τις αρμονίες της ενορχήστρωσης. Αυτά τα βίντεο απέκτησαν σταθερή απήχηση, με ορισμένα βίντεο -όπως η προαναφερθείσα διασκευή του «Don’t You Worry ’bout a Thing»- να έχουν εκατομμύρια προβολές! Η δραστηριότητά του τράβηξε την προσοχή του Quincy Jones,ο οποίος πέταξε τον Collier στο Φεστιβάλ Τζαζ του Μοντρέ, όπου συναντήθηκαν με τον Herbie Hancock.

Περίπου εκείνη την εποχή, ο Ben Bloomberg, διδακτορικός φοιτητής στο MIT Media Lab, επικοινώνησε με τον Collier σχετικά με τη δημιουργία και την ανάπτυξη μουσικού υλικού και λογισμικού για ζωντανή εκτέλεση. Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, αυτός και ο Collier κατασκεύασαν μια «ζωντανή εμπειρία πολυμέσων».

Μερικές απο τις Live συναυλίες του Jacob και την απίστευτη αρμονία ! :

Το 2015, ο Collier ξεκίνησε μια ζωντανή παράσταση περιοδεύοντας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η παράσταση περιελάμβανε έναν κύκλο μουσικών οργάνων, με έξι σταθμούς ταυτόχρονης αναπαραγωγής looping με δυνατότητα ταυτόχρονης αναπαραγωγής, υποστηριζόμενους από συγχρονισμένους βρόχους βίντεο με τρισδιάστατη λήψη σε πραγματικό χρόνο, που προβάλλονταν σε μια οθόνη πίσω από τα όργανα, ευγενική χορηγία των Louis Mustill και William Young της Artists and Engineers. Κεντρικό σημείο της παράστασης ήταν ένα ειδικά κατασκευασμένο φωνητικό όργανο «Harmonizer» που σχεδίασε και δημιούργησε ο Collier με το Bloomberg, το οποίο επέτρεπε στον Collier να εκτελεί πολυφωνικές αρμονίες σε πραγματικό χρόνο.Η παράσταση έκανε το ντεμπούτο της στο Ronnie Scott’s Jazz Club στο Λονδίνο. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Collier άνοιξε για τον Hancock και τον Chick Corea στο Φεστιβάλ Τζαζ του Μοντρέ το 2015.

Το Harmonizer του Jacob

Μουσικό ύφος και επιρροές:

Προερχόμενος από οικογένεια μουσικών, ο Collier μυήθηκε στη μουσική από πολύ μικρή ηλικία. Με την υποστήριξη της μητέρας του έμαθε να παίζει διάφορα όργανα και εξοικειώθηκε με μια σειρά από μουσικές έννοιες. Η δισκογραφική του καριέρα ξεκίνησε στο σπίτι της οικογένειάς του, σε ένα δωμάτιο γεμάτο με όργανα, όπου η μητέρα του συνήθιζε να διδάσκει μαθήματα βιολιού. Εκεί ηχογραφούσε τον εαυτό του τραγουδώντας και παίζοντας όργανα – κυρίως διασκευές προτύπων τζαζ ή ποπ τραγουδιών – χρησιμοποιώντας μια τεχνική ηχογράφησης με διαχωρισμένη οθόνη για να οπτικοποιήσει τα φωνητικά του, τα οποία ανέβαζε στο YouTube. Αυτές οι ηχογραφήσεις συχνά παρουσίαζαν χρήση της αναρμονικότητας, της στενής αρμονίας, της παραφωνίας, της μικροτονικότητας και των πολυρυθμικών.

Βίντεο με τον Jacob Collier που ρυθμοποιεί και εναρμονίζει το κοινό ! :

Και τέλος , μερικά αστεία συμβάντα που έτυχαν σε live συναυλίες του Jacob  :

   

Πηγή βιογραφικών στοιχείων :  https://en.wikipedia.org/wiki/Jacob_Collier

1 Σχόλιο

  1. Πόσα θα με μάθετε σ΄ αυτό το περιοδικό! Σπύρο, ομολογώ πως δεν τον ήξερα τον Jacob Collier, αλλά τον λάτρεψα! Παιδί θαύμα! Βέβαια, όπως διάβασα στο αφιέρωμά σου, το μήλο κάτω από τη μηλιά έπεσε, αλλά νομίζω τους ξεπέρασε τους γονείς του! Σ΄ ευχαριστούμε Σπύρο γι΄ αυτήν την υπέροχη μουσική πρόταση!!!

Υποβολή απάντησης