ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ! (Εύα Κωσταρά και Ειρήνη Φερεντίνου)

Λοιπόν…

Μιας και όλοι αγαπάμε το φαγητό και οι άνθρωποι που μένουν στην Ελλάδα κατέχουν δίκαια τον τίτλο των «καλοφαγάδων» θεωρήσαμε αναγκαίο να δημιουργηθεί μια στήλη στο σχολικό μας περιοδικό, με θέμα τη μαγειρική!

Συγκεκριμένα, αυτό το άρθρο σας δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσετε διάφορες κουζίνες του κόσμου και, κατ΄ επέκταση, να γνωρίσετε καλύτερα διαφορετικές κουλτούρες, καθώς είναι γνωστό πως, όταν θες πραγματικά να μάθεις μια χώρα, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις την κουζίνα της!

Παρακάτω θα βρείτε παραδοσιακές συνταγές από διαφορετικές χώρες και θα έχετε τη δυνατοτητα να διευρύνετε τους γαστρονομικούς σας ορίζοντες, αλλά και να… τρελάνετε τους γευστικούς σας κάλυκες!

Δίνοντας τη σκυτάλη στις συνταγές, θέλουμε να σας τονίσουμε ότι προσπαθήσαμε να βρούμε συνταγές όσο το δυνατόν πιο προσιτές ως προς τα υλικά, ώστε να μη δυσκολευτείτε να τα προμηθευτείτε. Οι χώρες που επιλέξαμε γι΄ αυτό το πρώτο άρθρο είναι η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Κίνα και η Ιαπωνία! Καλό μαγείρεμα λοιπόν και περιμένουμε τα σχόλια όλων όσοι αποφασίσετε να μαγειρέψετε τα παρακάτω πιάτα!

1. Ελλάδα - ΜΟΥΣΑΚΑΣ

Υλικά

Για το μουσακά

  • 5 φλάσκες μελιτζάνες

  • 4 κολοκύθια

  • 4 πατάτες μεγάλες

  • Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

  • Αλάτι

Για τη σάλτσα κιμά

  • 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 2 σκελ. σκόρδο

  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας

  • 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες

  • 1 δαφνόφυλλο

  • 1 ξύλο κανέλας

  • 1/3 φλ. κονιάκ

  • 1 πρέζα/ες ζάχαρη

  • Αλάτι

  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την εύκολη μπεσαμέλ

  • 1 1/2 lt γάλα σε θερμoκρασία δωματίου

  • 6 κ.σ. κορν φλάουρ

  • 2 κ.σ. βούτυρο

  • 2 αυγά

  • 2 – 3 πρέζες μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο

  • 1 φλ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Για την σάλτσα κιμά

  1. Ροδίζουμε πρώτα τον κιμά στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, και αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

  2. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι για το φαγητό μας και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας τρίβοντας τη βάση της κατσαρόλας για ένα λεπτό μέχρι να ψηθεί ο πελτές.

  3. Σβήνουμε με το κονιάκ.

  4. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και τα αφήνουμε να αρωματίσουν τον κιμά για 5 με 10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο έντονο άρωμα θέλουμε να δώσουμε.

  5. Μετά από 5 λεπτά αφαιρούμε τα μπαχαρικά.

  6. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε τον κιμά για 20 λεπτά, να πιει τα υγρά του.

  7. Αφού γίνει ο κιμάς, τον αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ κι ανακατεύουμε.

  8. Ετοιμάζουμε τα λαχανικά.

  9. Τα λαχανικά μπορούμε όλα να τα ψήσουμε στο φούρνο για πιο ελαφριά εκδοχή. Παραδοσιακά τα τηγανίζουμε να μαλακώσουν και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.

  10. Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες σε φέτες περίπου πάχους 0,5 εκ.

  11. Αραδιάζουμε μελιτζάνες και κολοκύθια σε λαμαρίνες, προσθέτουμε αλάτι και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

  12. Τα σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα.

  13. Τα ψήνουμε στους 200ºC, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 10 με 15 λεπτά να μισομαλακώσουν. Προσοχή να μην ξεραθούν.

  14. Τηγανίζουμε τις πατάτες σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Εναλλακτικά, λαδώνουμε τις πατάτες και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.

Για την μπεσαμέλ

  1. Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά και το τυρί.

  2. Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε να βράσει η κρέμα και να δέσει σε μέτρια φωτιά.

  3. Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά.

  4. Αφήνουμε την κρέμα να πέσει τελείως ο βρασμός και τότε προσθέτουμε τα δυο αυγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύοντας με το σύρμα τα ενσωματώνουμε στην κρέμα.

  5. Τέλος, προσθέτουμε το μισό τυρί.

  6. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας.

  7. Ελέγχουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, αν χρειάζεται επιπλέον

Στήσιμο του μουσακά

  1. Σε μεγάλο βαθύ ταψί (της κουζίνας) κάνουμε μια στρώση τις πατάτες.

  2. Από πάνω βάζουμε μια στρώση κολοκύθια.

  3. Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.

  4. Κάνουμε μια στρώση τις μισές μελιτζάνες.

  5. Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμά.

  6. Σκεπάζουμε τον κιμά με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και καλύπτουμε με την μπεσαμέλ.

Ψήσιμο του μουσακά

  1. Ψήνουμε στους 180 με 200ºC, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά περίπου.

  2. Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.

  3. Αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια.

  4. Από το ταψί αφαιρούμε το πρώτο κομμάτι και στη θέση του βάζουμε ένα χοντρό κομμάτι ψωμί, ώστε να ρουφήξει τα περιττά υγρά και λάδια.

μουσακάσ τησ γιαγιάσ

2. Γαλλία - ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ

Υλικά (για 4 άτομα)

50 γρ. βούτυρο Lurpak
45 ml. ελαιόλαδο
800 γραμ. καθαρισμένα λευκά κρεμμύδια (περίπου 8-10), κομμένα σε φέτες
1 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.σ. αλεύρι
200 ml κρασί λευκό
1 κ.γ. θυμάρι
1 φύλλο δάφνη
2 lt. ζωμό βοδινού ζεστό (αν δεν κάνετε τον δικό σας, χρησιμοποιήστε μόνο 1 κύβο ψυγείου για τα 2 λίτρα νερό για να μην καπελώσει τη γεύση του κρεμμυδιού!)
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
30 ml. cognac, Armagnac ή brandy (προαιρετικά)
μισή μπαγκέτα ψωμί κομμένη σε 8-12 φέτες 1 εκατ.
100 γρ. γραβιέρα Ελβετίας (ή έμμενταλ Ελβετίας) τριμμένη

Παρασκευή

  • Καραμελώνετε τα κρεμμύδια:

Στο μάτι της κουζίνας βάζετε το βούτυρο και το λάδι να κάψουν σε χαμηλή φωτιά μέσα σε κατσαρόλα για σούπα. Ρίχνετε τα κρεμμύδια ανακατεύοντάς τα κάθε λίγο και τα σοτάρετε για 20 περίπου λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ώστε να χάσουν τα υγρά του χωρίς να καούν!

Μετά τα πρώτα 20 λεπτά σοτάρισμα, προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε για περίπου 5 λεπτά τα κρεμμύδια, ώστε να καραμελώσουν και να πάρουν χρώμα και γεύση. (Σημ: Τα κρεμμύδια μπορούν να πάρουν αρκετά πιο σκούρο χρώμα αν χρησιμοποιήσετε κόκκινα αντί για λευκά που βάλαμε εμείς).

Παράλληλα προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160º βαθμούς C.

  • Κάνετε τα κρουτόν:

Σε ένα ταψί στο μέσον του φούρνου, βάζετε τις φέτες του ψωμιού να φρυγανιστούν καλά (για περίπου 25 λεπτά, αν το ψωμί είναι φρέσκο) ώστε να μπορέσουν να επιπλεύσουν στη σούπα ως κρουτόν και να μη διαλυθούν μόλις μπουν στο υγρό. Κάθε 8-10 λεπτά τις γυρνάτε έχοντας τον νου σας σ΄ αυτές, ενόσω προχωράτε τη συνταγή. Οι φέτες δεν χρειάζεται να μαυρίσουν, αλλά απλώς να πάρουν χρώμα και να είναι απόλυτα ξερές. Όταν γίνουν, τις αφαιρείτε απ΄ τον φούρνο.

  • Ολοκληρώνετε τη σούπα:

Στα καραμελωμένα κρεμμύδια προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε για 2-3 λεπτά. Καθώς το αλεύρι αφαιρεί τα υγρά, προσθέτετε αμέσως το κρασί (και το μπράντυ, αν χρησιμοποιήσετε) και αφήνετε άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να μειωθεί στη μέση περίπου το υγρό και να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ αφήνοντας μόνο τη γεύση.

Προσθέτετε τον ζωμό, το θυμάρι, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι και σκόρδο (αν χρησιμοποιήσετε). Βράζετε τη σούπα για άλλα 20-25 λεπτά (μέτρια προς χαμηλή φωτιά) και την αποσύρετε απ΄ το μάτι για τουλάχιστον 10 λεπτά, ώστε να πέσει η θερμοκρασία της (στη συνέχεια δεν θα πρέπει να βράζει στον φούρνο).

Σημείωση: Μέχρι αυτό το στάδιο η κρεμμυδόσουπα μπορεί να γίνει αρκετά νωρίτερα και να ζεσταθεί λίγη ώρα πριν σερβιριστεί (χαμηλή φωτιά) και πριν το τελευταίο στάδιο του γκρατιναρίσματος στα πιάτα.

  • Γκρατινάρετε τα πιάτα:

Προθερμαίνετε το γκριλ στους 200°-220º βαθμούς C. Βάζετε την κρεμμυδόσουπα μέσα σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη, γεμίζοντάς τα αρκετά κοντά στο χείλος τους (τα γκρατιναρισμένα κρουτόν θα πρέπει να προεξέχουν απ΄ το πιάτο) και προσθέτετε σε κάθε πιάτο 2-3 απ΄ τις φρυγανισμένες φέτες ψωμιού και πάνω τους το τριμμένο τυρί. Τα τοποθετήτε κάτω απ΄ το γκριλ, στο ψηλό ράφι του φούρνου και τα παρακολουθείτε για 4-6 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα. Αφαιρείτε με πολλή προσοχή τα ζεστά γεμάτα πιάτα απ΄τον φούρνο και τα μεταφέρετε στο τραπέζι.

  • Σερβίρισμα:

Ιδανικά η γαλλική κρεμμυδόσουπα σερβίρεται σε ειδικά πήλινα σκεύη σούπας με χεράκι, αλλά κάθε πήλινο σκεύος (όπως τα γιουβετσάκια που χρησιμοποιήσαμε) μπορεί να ταιριάξει τόσο λειτουργικά όσο και στιλιστικά στον ρουστίκ χαρακτήρα της συνταγής. Συνδυάστε την με ένα Beaujolais ή με κάποιο ελαφρύ και φρουτώδες κόκκινο κρασί με φρέσκο και ζωντανό χαρακτήρα (π.χ. νεαρό αγιωργήτικο). Επειδή το πιάτο σερβίρεται καυτό (μόλις βγει απ΄το γκριλ) και μπορεί κανείς λόγω ενθουσιασμού να καεί στον ουρανίσκο, καλό και σοφό είναι να προειδοποιήσετε τους καλεσμένους σας, πριν ορμήξουν ασυγκράτητοι…
Bon Appétit, όπως θα έλεγε και η Julia Child!

A bowl of soup</p><br /><br /><br />
<p>Description automatically generated

3. Ιταλία - ΛΑΖΑΝΙΑ

Υλικά συνταγής για αυθεντικά ιταλικά λαζάνια

  • 2 κλωναράκια φρέσκο ​​δεντρολίβανο

  • 100 γραμμάρια ψιλοκομμένη πανσέτα

  • ελαιόλαδο

  • 1 κιλό κιμά μοσχάρι

  • 2 καρότα

  • 1 κρεμμύδι

  • 1 μπαστούνι σέλινο

  • 2 συσκευασίες των 400 γραμμ. ψιλοκομμένες ντομάτες

  • 350 g φύλλα λαζάνια

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ

  • 150 γραμμάρια τυρί τσένταρ

  • 2 φρέσκα φύλλα δάφνης

  • 4 κουταλιές αλεύρι

  • 1 λίτρο πλήρες γάλα

  • 100 γραμμάρια βούτυρο

  • 1 ολόκληρο μοσχοκάρυδο για τρίψιμο

Εκτέλεση συνταγής για αυθεντικά λαζάνια φούρνου

  1. Αφαιρέστε και ψιλοκόψτε τα φύλλα δεντρολίβανου και ψιλοκόψτε την πανσέτα

  2. Ζεσταίνετε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή φωτιά.

  3. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το δεντρολίβανο και την πανσέτα και τηγανίστε για 2 λεπτά ή έως ότου η πανσέτα γίνει τραγανιστή. Ανακατεύετε συνεχώς.

  4. Προσθέστε όλο τον κιμά και ανακατεύετε χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα.

  5. Μειώστε τη θερμοκρασία του ματιού (κάπου στη μέση) και μαγειρέψτε για τουλάχιστον 10 λεπτά ή έως ότου εξατμιστούν όλα τα υγρά.

  6. Τρίψτε το Τσένταρ και στη συνέχεια ρίξτε το σε ένα μπολ.

  7. Κόψτε σε κυβάκια το καρότο και το σέλινο. Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια, προσθέστε τα στα καρότα.

  8. Ρίξτε τα λαχανικά στην κατσαρόλα με τον κιμά. Μαγειρέψτε για 15 με 20 λεπτά, ή μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν, ανακατεύοντας τακτικά.

  9. Στη συνέχεια, προσθέστε τα ντοματάκια και βάλτε ίση ποσότητα νερού.

  10. Ανακατέψτε καλά και χαμηλώστε κι άλλο τη φωτιά.

  11. Αφήστε να σιγοβράσει ο κιμάς σας για περίπου 2-4 ώρες (όσο περισσότερο το καλύτερο).

  12. Για τη μπεσαμέλ: Λιώστε το βούτυρο σε μια άλλη κατσαρόλα, στη συνέχεια προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά, προσθέστε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Γυρίστε τη φωτιά σε μια μέση θερμοκρασία, ​​αφήστε το γάλα να βράσει, στη συνέχεια μειώστε τη θερμοκρασία όσο πιο χαμηλά γίνεται και μαγειρέψτε για 5 έως 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.

  13. Προσθέστε το τρυμμένο τσένταρ και τρίψτε στο μείγμα το μισό μοσχοκάρυδο.

  14. Οταν ο κιμάς ετοιμαστεί, προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς.

  15. Στο ταψί τώρα απλώστε τα λαζάνια και από πάνω το ένα τέταρτο του κιμά. Απλώστε ομοιόμορφα. Μετά βάλτε το ένα τέταρτο της μπεσαμέλ και απλώστε ομοιόμορφα. Μετά ξανά βάλτε λαζάνια, κιμά, κρέμα. Επαναλαμβάνουμε συνολικά τη διαδικασία 4 φορές, τα λαζάνια μας πρέπει να έχουν 4 στρώσεις. Τελειώνουμε φυσικά με μπεσαμέλ στην κορυφή.

  16. Πασπαλίζουμε λίγο τυρί της αρεσκείας μας και ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Το υπέροχο φαγητό μας είναι έτοιμο!!!

A plate of food</p><br /><br /><br />
<p>Description automatically generated with low confidence  A picture containing food, plate, moussaka, dish</p><br /><br /><br />
<p>Description automatically generated

4. Κίνα - SPRING ROLLS

ΥΛΙΚΑ

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση

  • 200 γρ. λάχανο, τριμμένο
  • 200 γρ. καρότο, τριμμένο
  • 100 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 100 γρ. πιπεριά Φλωρίνης, κομμένα σε λεπτά στικς
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτά στικς
  • 2 σκ. σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 30 ml soy sauce
  • 30 ml σησαμέλαιο
  • Πιπέρι

 Για το σερβίρισμα

  • Sweet chili sauce

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο εργασίας και με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού τα κόβουμε σε τετράγωνα σχήματα 17×17εκ. Τα στοιβάζουμε το ένα πάνω από το άλλο και τα καλύπτουμε με μια καθαρή, νωπή βαμβακερή πετσέτα, ώστε να μη στεγνώσουν.

  2. Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ, προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση και ανακατεύουμε πολύ καλά.

  3. Τοποθετούμε ένα τετράγωνο φύλλο κρούστας μπροστά μας, ώστε να φαίνεται το σχήμα του σαν ρόμβος.

  4. Απλώνουμε λίγη από τη γέμιση κατά μήκος στο κέντρο του φύλλου. Διπλώνουμε την αριστερή και τη δεξιά πλευρά προς τα μέσα, σκεπάζοντας τη γέμιση.

  5. Ρολάρουμε από κάτω προς τα πάνω, σχηματίζοντας ένα πουράκι. Βρέχουμε τη επάνω γωνία με λίγο νερό, για να κολλήσει το φύλλο και να κλείσει καλά.

  6. Τοποθετούμε το spring roll σε ένα ταψάκι με το κλείσιμο προς τα επάνω και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.

  7. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με αρκετό ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το ηλιέλαιο, τηγανίζουμε τα spring rolls σε δόσεις, μέχρι να χρυσαφίσουν.

  8. Τα μεταφέρουμε σε ταψάκι που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν.

  9. Σερβίρουμε τα spring rolls με sweet chili sauce.

5. Ιαπωνία - Σούπα με ράμεν και ψητή πέτσα σολομού (Sake kawa ramen)

Υλικά για 2 άτομα

  • 500 ml dashi (από ασιατικό σούπερ-μάρκετ)
  • 50 γρ. miso πάστα (από ασιατικό σούπερ-μάρκετ)
  • 50 γρ. ζεματισμένο σπανάκι
  • 30 ml σάκε
  • 15 ml σόγια σος
  • Τσίλι σε σκόνη
  • 10 γρ. μουλιασμένα φύκια wakame (από ασιατικό σούπερ-μάρκετ)
  • 1 καθαρισμένο μελάτο αυγό
  • 2 μανιτάρια shiitake
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • Αυγά σολομού
  • 1 φύλλο νόρι (από ασιατικό σούπερ-μάρκετ)
  • 100 γρ πέτσα σολομού
  • 150 γρ. ράμεν noodles (από ασιατικό σούπερ-μάρκετ)

Εκτέλεση

Σε τηγάνι, σε πολύ χαμηλή φωτιά, βάζουμε το δέρμα σολομού. Θέλουμε να λιώσει το λίπος και να γίνει τραγανή η πέτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τοποθετούμε την πέτσα πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τη λιπαρότητα. Σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το dashi με τα μανιτάρια και προσθέτουμε το miso, τη σόγια, το σάκε και ανακατεύουμε απαλά.

Σε κατσαρόλα με νερό σε μέτρια φωτιά βράζουμε τα νουντλς για μερικά λεπτά μέχρι να «κρατάνε» (ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας) και τα προσθέτουμε στη σούπα. Σερβίρουμε τη σούπα με λίγα φύκια, κρεμμυδάκι φρέσκο, το σπανάκι και το τσίλι. Κόβουμε το αυγό στη μέση, το προσθέτουμε και ρίχνουμε και την τραγανή πέτσα ψιλοκομμένη. Γαρνίρουμε με τα αυγά σολομού και λίγο νόρι.

A picture containing food, dish, meal</p><br /><br /><br />
<p>Description automatically generated

Εύα Κωσταρά, Ειρήνη Φερεντίνου

Χιουμοριστικά σκίτσα που θα καταλάβει μόνο όποιος λατρεύει το φαγητό:

https://www.fanpage.gr/plus/viral/chioumoristika-skitsa-pou-tha-katalavi-monos-opios-pragmatika-latrevi-to-fagito/

2

 

1 Σχόλιο

  1. Να και μια στήλη που έλειπε και χάρη στην Εύα και την Ειρήνη δημιουργήθηκε στον Ερωδιό μας! Συγχαρητήρια και στις δυο σας και μη νομίζετε ότι θα τη «γλιτώσετε» απλά με κάποια άρθρα… Με την πρώτη ευκαιρία, θα σας προκαλέσω να μας μαγειρέψετε κάτι, ώστε να μας δείξετε στην πράξη και τις μαγειρικές σας ικανότητες!!!

Υποβολή απάντησης