Αξιότιμε κ. Υπουργέ Εργασίας
Ενημερωθηκάμε πρόσφατα στο σχολείο μας, σε συζήτηση σχετική με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τα εργασιακά ζητήματα, για τα ποσοστά ανεργίας που, δυστυχώς, στη χώρα μας -ιδιώς στις νεαρές ηλικίες- κυμαίνονται σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο είμαι βέβαιη πως γνωρίζετε καλά εκ της θέσεώς σας. Η εν λόγω είδηση μας θορύβησε αρκετά, διότι δεν σας κρύβουμε ότι ανησυχούμε πολύ ως νέα γενιά, καθώς αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του φαινομένου της ανεργίας στον παρόντα χρόνο, ενώ ακούμε συνεχώς απαισιόδοξες προβλέψεις για το εργασιακό μας μέλλον. Ως εκ τούτου, αποφάσισα εκπροσωπώντας τη μαθητική νεολαία της σχολικής μου κοινότητας, να σας στείλω αυτή την επιστολή, ώστε να διαβάσετε τις προτάσεις μας και να λάβετε άμεσα ορισμένα μέτρα που θα κρίνετε χρήσιμα για την καταπολέμηση αυτού του καταστροφικού κοινωνικού φαινομένου.
Η ανεργία, όπως είναι ευρέως γνωστό, ταλανίζει την ελληνική κοινωνία εδώ και κάποιες δεκαετίες, αλλά δεν έχουν ποτέ ως τώρα ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί επαρκώς. Δεν αμφιβάλλουμε για τις καλές προθέσεις των εκάστοτε κυβερνώντων να λύσουν τον «γόρδιο δεσμό» της ανεργίας, αλλά δεν βλέπουμε να προτείνονται εύστοχα μέτρα -τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα- για τη βελτίωση αυτής της χρόνιας, οδυνηρής κατάστασης, με αποτέλεσμα το κακό να διαιωνίζεται…
Ως επίσημη Πολιτεία, θεωρώ πως η θέσπιση ειδικών σεμιναρίων προς ανέργους ανά περιφέρεια που θα παρέχουν εμπεριστατωμένη ενημέρωση για κάθε επάγγελμα, θα αποτελούσε μια ιδιαίτερα σημαντική και ωφέλιμη ενέργεια. Πολλοί πολίτες, οι οποίοι αναζητούν μια θέση εργασίας, δεν γνωρίζουν καν τις εργασιακές τους επιλογές. Υπάρχουν τομείς που αναζητούν περισσότερα «χέρια βοηθείας» και δεν τους γνωρίζει το ενδιαφερόμενο κοινό, ενώ άλλοι είναι άκρως «υπερφορτωμένοι». Θα ήταν, λοιπόν, χρήσιμο να μπορεί ένας άνεργος να μάθει από έναν επίσημο φορέα σε ποιον κλάδο/τομέα (δημόσιο ή ιδιωτικό) μπορεί να ελπίζει για εύρεση εργασίας και ποια προσόντα χρειάζεται να έχει -ή να αποκτήσει- ώστε να αιτηθεί για την ανάλογη θέση. Επιπρόσθετα, θα ήταν σκόπιμο να παρέχονται και δωρεάν προγράμματα επιμόρφωσης (λόγου χάρη, σεμινάρια σύγχρονων ψηφιακών μέσων) έτσι ώστε οι άνεργοι να εμπλουτίζουν το βιογραφικό τους με επιπλέον προσόντα.
Ένα επίσης αμφιλεγόμενο ζήτημα είναι τα επιδόματα που δίνονται στους ανέργους. Αναμφίβολα, μια στοιχειώδης ευαισθησία επιβάλλει την ύπαρξη κρατικής πρόνοιας/μέριμνας για άτομα που ζουν χωρίς κανένα εισόδημα. Ωστόσο, πολλοί άνεργοι έχοντας «επαναπαυτεί» στα επιδόματα ανεργίας, σκόπιμα δεν ενδιαφέρονται για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Η παροχή αυτών των επιδομάτων πρέπει να γίνεται, επομένως, με μεγαλύτερη προσοχή, με πιο αυστηρά κριτήρια και να απευθύνεται μόνο σε άτομα που όντως βρίσκονται σε ανάγκη και όχι σε πολίτες που απλά θέλουν να διάγουν μια ζωή χωρίς κανέναν κόπο. Συχνά προτείνονται θέσεις εργασίας σε ανέργους από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) που τις απορρίπτουν χωρίς κανένα «κόστος», εφόσον «δεν συμφέρει» να εργάζονται όταν τα χρήματα είναι ίδια με το επίδομα που λαμβάνουν. Σε αυτό το σημείο, φυσικά, έχει ευθύνη και το Κράτος, το οποίο πρέπει άμεσα να αυξήσει τον βασικό μισθό, δίνοντας κίνητρο για εργασία κι όχι επιδόματα για ανεργία.
Ως εκπρόσωπος της μαθητικής νεολαίας, έχω την πεποίθηση πως το φαινόμενο της ανεργίας πηγάζει και από παραλείψεις του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Είναι απαραίτητο να ενταχθεί στο σχολικό πρόγραμμα ειδικό μάθημα επαγγελματικού προσανατολισμού και ενημέρωσης -με έμφαση μάλιστα στα επαγγέλματα του μέλλοντος- ώστε οι μαθητές και μέλλοντες υποψήφιοι εργαζόμενοι να επιλέγουν τον κλάδο επιθυμητής ενασχόλησης, γνωρίζοντας την επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρει. Υπάρχουν επαγγέλματα που βρίσκονται στο «σκοτάδι» και άλλα που είναι κορεσμένα, γιατί τα επιλέγει ένα υπερβολικό ποσοστό μαθητών (επηρεασμένο από κοινωνικά στερεότυπα και προκαταλήψεις). Εάν συνεργαστεί το Υπουργείο της αρμοδιότητάς σας με ειδικούς φορείς επαγγελματικών κλάδων, επιχειρηματίες και, φυσικά, με το Υπουργείο Παιδείας, πιστεύουμε πως μπορεί να βρει τον τρόπο να παρέχει στη μαθητική νεολαία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου επαγγελματικό προσανατολισμό, χτυπώντας το πρόβλημα της ανεργίας στη ρίζα του, που δεν είναι άλλη από την επαγγελματική επιλογή των νέων.
Αγαπητέ κ. Υπουργέ
Η ανεργία είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει αρνητικά τη ζωή πολλών ανθρώπων στη χώρα μας και αποτελεί τον κύριο φόβο της σημερινής νεολαίας. Ωστόσο, με τις σωστές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά του κράτους, αλλά και την ατομική ευθύνη που αυτονόητα απαιτείται, υπάρχει ελπίδα να βελτιωθεί το μελλοντικό εργασιακό τοπίο.
Ευχόμαστε να λάβετε υπόψη τις προτάσεις μας συμμεριζόμενος την αγωνία μας. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις δικές σας πρωτοβουλίες για τη μείωση της ανεργίας στον τόπο μας.
Με εκτίμηση
Η εκπρόσωπος της μαθητικής
νεολαίας του 2ου Γελ. Ιλίου
Φωτεινή Κακασιούρη
Σατιρικό βίντεο για την ανεργία στην Ισπανία…
Τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή – iefimerida.gr
Η ανεργία δεν προκαλεί μόνο κατάθλιψη, αλλάζει και την προσωπικότητα – ΤΑ ΝΕΑ (tanea.gr)
Η παραπάνω επιστολή (ελαφρώς διασκευασμένη) αποτελεί εργασία της μαθήτριας Φωτεινής Κακασιούρη στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας Β΄ Λυκείου.