ΤΙ ΣΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ (Μαρία Λιαπάκη)

Τι Σας Λέει ο Σκύλος σας

Οι σκύλοι μας μιλούν συνεχώς, όχι με λόγια αλλά με τη γλώσσα του σώματός τους.

Ακολουθούν μερικές από τις πιο γνωστές και συχνές στάσεις του σώματος που χρησιμοποιούν όλοι οι σκύλοι για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους αλλά και με τους ανθρώπους:

  • Ουδέτερη στάση σώματος

Τα μάτια, τα αφτιά, το στόμα, το σώμα και η ουρά είναι χαλαρά και ήρεμα. Το κεφάλι είναι ψηλά, η ουρά είναι χαμηλά  και μπορεί να κουνιέται. Αυτή η στάση δείχνει πως ο σκύλος είναι ήρεμος και φιλικός.

  • Στάση παιχνιδιού (playbow)

Τα μάτια δείχνουν πως ο σκύλος είναι σε υπερδιέγερση χωρίς να κοιτάζει επίμονα, τα αφτιά βρίσκονται σε όρθια θέση, το κεφάλι είναι λίγο χαμηλωμένο. Μπορεί το στόμα του σκύλου να είναι ανοιχτό ή μπορεί να γαβγίζει για να μας προσκαλέσει να παίξουμε μαζί του. Το μπροστά μέρος του σκύλου βρίσκεται χαμηλότερα από το πίσω. Η ουρά είναι ψηλά και κουνιέται χαρούμενα.

  • Στάση υποταγής

Το στόμα είναι κλειστό, τραβηγμένο προς τα πίσω και μπορεί να εξέχει η άκρη της γλώσσας. Το βλέμμα είναι γλυκό, τα αφτιά προς τα πίσω και κολλημένα πάνω στο κεφάλι, το οποίο είναι χαμηλωμένο. Η ουρά βρίσκεται χαμηλά ή ανάμεσα στα πόδια του σκύλου και μπορεί να κουνιέται σιγά. Το σώμα είναι αρκετά χαμηλωμένο και το βάρος πέφτει προς τα πίσω. Μπορεί να σηκώνει το μπροστινό πόδι. Ενδέχεται να γυρίσει και να αποκαλύψει την κοιλιά του ή να αφήσει μικρή ποσότητα ούρων.

  • Στάση περιέργειας / επαγρύπνησης

Το βλέμμα επίμονο και αφοσιωμένο, τα αφτιά σε όρθια στάση και σε υπερένταση, το στόμα κλειστό και τραβηγμένο, το κεφάλι ψηλά, το σώμα σε ένταση με το βάρος ριγμένο μπροστά, σηκωμένο τρίχωμα στο σβέρκο. Η ουρά σηκωμένη, ίσως άκαμπτη, μπορεί να κουνιέται διακεκομμένα και νευρικά. Από αυτή τη στάση ο σκύλος εξετάζει το τι συμβαίνει γύρω του και μπορεί να γυρίσει γρήγορα σε επιθετικότητα ή παιχνίδι.

  • Στάση επίθεσης

Το βλέμμα επίμονο και σκληρό, τα αφτιά σε όρθια θέση και σε υπερένταση όπως και το στόμα, γύμνωμα δοντιών, τράβηγμα του άνω χείλους προς τα πίσω συνοδευόμενο από γρύλισμα ή/και γάβγισμα. Το κεφάλι προς τα εμπρός, η ουρά σηκωμένη και άκαμπτη, μπορεί να κουνιέται νευρικά. Σηκωμένο τρίχωμα στη ράχη, το βάρος είναι ριγμένο στο μπροστινό τμήμα του σώματος. Ο σκύλος είναι έτοιμος να επιτεθεί.

  • Στάση φόβου

Τα μάτια ανοιγμένα διάπλατα (φαίνεται το άσπρο μέρος τους), φοβισμένο βλέμμα. Το σώμα βρίσκεται σε ένταση με το βάρος ριγμένο προς τα πίσω, μπορεί να τρέμει ή να οπισθοχωρεί προσπαθώντας να δείχνει όσο πιο μικρός γίνεται. Το κεφάλι είναι χαμηλωμένο με τα αφτιά προς τα πίσω και κολλημένα πάνω του, κλειστό στόμα. Μπορεί να γλείφει πολύ γρήγορα τα χείλη του ή να κλαψουρίζει. Η ουρά βρίσκεται ανάμεσα στα πόδια του. Εάν πιεστεί υπερβολικά μπορεί εύκολα να εκδηλώσει επιθετικότητα.

   

Γράφει η Μαρία Λιαπάκη, ειδικός στη συμπεριφορά των σκύλων - εκπαίδευση σκύλων χωρίς βία

 

5 Σχόλια

  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο κι ακόμα πιο ενδιαφέρον να το κάναμε σε κάποιο σεμινάριο δια ζώσης! Νομίζω θα είχες πολλά να μας μάθεις για τη «γλώσσα» των σκύλων, Μαρία! Σ΄ ευχαριστούμε κι από εδώ και μέσω της Πηνελόπης για αυτή τη δημοσίευση που μας ανοίγει την όρεξη να μάθουμε κι άλλα για τον πιο πιστό «φίλο» του ανθρώπου!

    • θα σας απαντήσω μέσω της αδερφής μου !

      «Χαίρομαι που το βρήκατε ενδιαφέρον :) !
      Θα σταθώ όμως, στο κούνημα της ουράς που, ΔΕΝ δηλώνει ΠΑΝΤΑ χαρά….

      Θα επανέλθω σε αυτό σε επόμενο άρθρο.. Όπως και να έχει, θα πρέπει πάντα να κοιτάμε και τα υπόλοιπα σημάδια από το σώμα του σκλυλου ! «

Υποβολή απάντησης