ΑΜΠΕΡ ΧΑΓΚΕΡΜΑΝ: ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ «ΕΜΠΝΕΥΣΗ» ΤΟΥ AMBER ALERT (Ιζαμπέλα Οκιάνα)

Amber Hagerman: το κορίτσι «έμπνευση» του Amber Alert

Όλοι σίγουρα θα έχουμε δει τουλάχιστον μία φορά ή έστω θα ξέρουμε για την ύπαρξη του Amber Alert. Αν πάλι όχι, τότε να ξέρετε ότι είναι ένα «μήνυμα» που διαδίδεται μέσω του διαδικτύου για την εξαφάνιση ενός παιδιού. Αυτό που σίγουρα δεν θα γνωρίζετε είναι η προέλευση του Amber Alert. Σήμερα στο άρθρο θα μιλήσουμε για την Amber, το κορίτσι «έμπνευση» αυτού του προγράμματος…

α1

Ήταν ένας κρύος χειμώνας όταν η Άμπερ Χάγκερμαν -ένα εννιάχρονο αθώο κορίτσι- και ο πεντάχρονος μικρός της αδερφός, ο Ρίκι, επισκέφτηκαν το Άρλινγκτον του Τέξας, για να συναντήσουν τους παππούδες τους. Η Glenda Whitson και ο Jimmy Whitson χάρηκαν που είδαν τα εγγόνια τους και την κόρη τους Donna. Ήταν 12 Ιανουαρίου 1996, γύρω στις 3 το μεσημέρι, όταν έφτασαν τα παιδιά και η μητέρα τους. Όπως έκαναν συχνά τα παιδιά όταν επισκέπτονταν το σπίτι του παππού και της γιαγιάς, ρώτησαν αν μπορούσαν να κάνουν βόλτες με τα ποδήλατά τους. Δεδομένου ότι η Donna συνήθιζε να κάνει ποδήλατο κοντά στο σπίτι συχνά, χωρίς δεύτερη σκέψη, τους επέτρεψαν να πάνε. Η Ντόνα τους είπε να μη προχωρήσουν περισσότερο από ένα τετράγωνο, αλλά δεν άκουσαν… Η Άμπερ και ο Ρίκι ποδηλάτησαν μέχρι το παντοπωλείο Winn-Dixie, το οποίο ήταν δύο τετράγωνα μακριά από το σπίτι τους. Ο Ρίκι ανησύχησε και σκέφτηκε τι είχε πει η μητέρα τους. Ετσι, είπε στην Άμπερ ότι αυτός θα γυρίσει πίσω στο σπίτι και έφυγε αφήνοντάς την μόνη. Όταν ο Ρίκι έφτασε στο σπίτι, η μητέρα του και οι παππούδες του ρώτησαν πού ήταν η Άμπερ. Αφού τους είπε τι συνέβη, έστειλαν τον Ρίκι πίσω, για να φέρει μαζί του την αδερφή του. Ήταν όμως πια αργά… Η Άμπερ δεν φάνηκε πουθενά. Ο Ρίκι, ανήσυχος, γύρισε γρήγορα στο σπίτι, και εξηγησε στους συγγενείς του ότι η Amber εξαφανίστηκε!

α4

Η αστυνομία είχε φτάσει μετά από κλήση ενός ηλικιωμένου άνδρα που ονομαζόταν Τζιμ Κέβιλ στο παρατημένο παντοπωλείο, αλλά το μόνο που είχε απομείνει ήταν το ποδήλατό της. Σύμφωνα με τον Kevil, ένας νεαρός άνδρας ανάγκασε την Amber να μπει σε ένα μαύρο φορτηγό και οδήγησε δυτικά του Arlington. Περιέγραψε τον απαγωγέα ως έναν λευκό ή Λατίνο άνδρα, γύρω στα είκοσι ή τριάντα του, με μέτρια σωματική διάπλαση. Τα μαλλιά του ήταν καστανά ή ίσως μαύρα. Η υπόθεση αυτή βρέθηκε σύντομα στο πρωτοσέλιδο των εφημερίδων. Η αστυνομία και το FBI έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ερευνήσουν την υπόθεση. Έβαλαν παντού φωτογραφίες της Amber με την ελπίδα να βρουν άλλους μάρτυρες που είχαν δει το περιστατικό. Η Ντόνα ήταν στην τηλεόραση παρακαλώντας τον άγνωστο που απήγαγε την Άμπερ να την αφήσει ελεύθερη. Παρ΄  όλα αυτά, η Άμπερ ποτέ δεν επέστρεψε στην αγκαλιά της μητέρας της…

α6

Τέσσερις μέρες αργότερα, ένας άντρας είχε βγάλει το σκύλο του βόλτα, όταν ξαφνικά βρήκε το άψυχο γυμνό σώμα της Άμπερ. Υπήρχε αίμα και μώλωπες σε όλο της το σώμα και ο λαιμός της ήταν σχισμένος. «Πολλές πληγές στο λαιμό της. Μαχαίρι ή κατσαβίδι είχαν χρησιμοποιηθεί για να της ξεσκίσουν το λαιμό. Κρέμεται από λίγο δέρμα. Είχε τα μάτια της ανοιχτά και με κοιτούσε επίμονα», δήλωσε ο πρώην ντετέκτιβ της αστυνομίας του Άρλινγκτον, Ράντι Λόκχαρτ, μιλώντας σε γεύμα του Ροταριανού Ομίλου Cleburne το 2021.

Λίγες εβδομάδες μετά το περιστατικό, η αστυνομία εξέδωσε πολλές θεωρίες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανταποκρίνονται στην εγκληματική πράξη. Η αστυνομία πίστευε ότι κάτι ώθησε τον εγκληματία να απαγάγει την Άμπερ. Δεν ήταν κάτι προγραμματισμένο εκ των προτέρων. Κάποιοι λένε ότι ο εγκληματίας μπορεί να τσακώθηκε με έναν εραστή του, να έχασε τη δουλειά του ή απλώς κάτι ψυχολογικό να τον οδήγησε  στην απαγωγή της Άμπερ. Επενδύοντας 1 εκατομμύριο δολάρια μόνο σε αυτή την υπόθεση, όλοι την εγκατέλειψαν σιγά σιγά. Οι θεωρίες δεν βοήθησαν πραγματικά την έρευνα και σχεδόν μετά από 27 χρόνια, παραμένει ακόμα ως άλυτη υπόθεση…

«Το πλάνο Amber»

Η απαγωγή και η δολοφονία της Άμπερ Χάγκερμαν τρόμαξαν κάθε γονιό. Μια μητέρα από το Τέξας, η Νταϊάν Σιμόν, τηλεφώνησε στον ραδιοφωνικό σταθμό KDMX/102.9 FM και ρώτησε τον μεσημεριανό παρουσιαστή Kim Ashley γιατί δεν υπήρχε σύστημα ειδοποίησης για τα παιδιά που αγνοούνται. «Εστάλησαν ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης για τον καιρό και την πολιτική άμυνα. Γιατί να μη κάνουμε κάτι παρόμοιο για τα εξαφανισμένα παιδιά;» Σε μια επακόλουθη επιστολή προς τον ραδιοφωνικό σταθμό, η Simone έγραψε: Θα ήθελα να προτείνω να δημιουργηθεί ένα σύστημα έκτακτης ανάγκης ώστε όταν πραγματοποιηθεί μια επαληθευμένη κλήση στο 911, όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της περιοχής να ειδοποιούνται αμέσως και να διακόπτουν το πρόγραμμα για να μεταδώσουν μια ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης, δίνοντας όποιες πληροφορίες και περιγραφές αρμόζουν. Εάν μπορείτε να συγκεντρώσετε υποστήριξη για αυτό το Σχέδιο Έκτακτης Εκπομπής Έκτακτης Ανάγκης, το ένα μου αίτημα είναι να ονομαστεί «Amber Alert». Εκείνη τη χρονιά, επτά διευθυντές τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών από ανταγωνιστικές αλυσίδες, συμπεριλαμβανομένων των Dan Bennett και Tyler Cox (των σημερινών WBAP/820 AM και KLIF/570 AM της Cumulus Media) δημιουργησαν ενα τοπικό σύστημα ειδοποίησης εκπομπής, παρόμοιο με αυτά για την προειδοποίηση καταιγίδων.

α3

Στις 30 Απριλίου 2003, ο Πρόεδρος George W. Bush υπέγραψε τον νόμο PROTECT, ο οποίος «ενίσχυσε πλήρως την ικανότητα των αρχών επιβολής του νόμου να προλαμβάνουν, να ερευνούν, να διώκουν και να τιμωρούν τα βίαια εγκλήματα που διαπράττονται κατά παιδιών». Η πράξη κωδικοποίησε σε νόμο τον ρόλο του Εθνικού Συντονιστή Προειδοποίησης AMBER υπό το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε μια συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για την 25η επέτειο του θανάτου της Amber, οι αρχές επιβολής του νόμου και η μητέρα της Amber, Donna Williams, προσπάθησαν να τιμήσουν τη μνήμη του παιδιού και τη δημιουργία του συστήματος που έλαβε το όνομά της. «Ακόμα φροντίζει τα μικρά παιδιά όπως τον μικρότερο αδερφό της…», είπε η Donna, φορώντας ένα κουμπί με τη φωτογραφία της Amber και ένα χρυσό κολιέ με το όνομά της. «Είμαι πολύ, πολύ περήφανη για την κόρη μου».

Οι αρχές βρήκαν τότε την ευκαιρία να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με την κατάσταση της έρευνας για τη δολοφονία της Amber. Ο εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος του Άρλινγκτον είπε ότι υπάρχει διαθέσιμη νέα τεχνολογία ιατροδικαστικών δοκιμών που πίστευαν ότι θα δημιουργήσει ένα πιο ολοκληρωμένο προφίλ DNA του δολοφόνου και θα δημιουργήσει νέους δρόμους για την επίλυση του αυτού φοβερου εγκλήματος. Ο ντετέκτιβ Γκραντ Γκίλντον, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής ερευνητής, πρόσθεσε: «Υποβάλλουμε στοιχεία που διατηρούμε για 25 χρόνια, τα οποία πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να μας δώσουν αποτελέσματα που θα μπορούσαν να είναι ένα προφίλ DNA… Πιστεύουμε ότι αυτή η υπόθεση θα λυθεί. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο δολοφόνος σε αυτή την υπόθεση να είχε διαπράξει το έγκλημα με τον τρόπο που το έκανε χωρίς κάποιος να δει, να ακούσει ή να γνωρίζει τι συνέβη. Πιστεύουμε ότι κάποιος εκεί έξω έχει ακόμα πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν».

«It Only Took 8 Minutes» | The Disturbing Case of Amber Hagerman:

Amber Hagerman: Are Police Closer to Catching Her Killer? – The CrimeWire

https://sites.psu.edu/jiyoonnicky/unsolved-crimes/amber-hagerman/

 

 

1 Σχόλιο

  1. Εξαιρετική επιλογή Ιζαμπέλα! Πράγματι, πολλοί δεν γνωρίζουν την ιστορία της Άμπερ. Μία τραγική ιστορία που αφενός σου σπαράζει την καρδιά κι αφετέρου σε γεμίζει ελπίδα, καθώς έγινε η αφορμή για τη δημιουργία ενός συστήματος άμεσης ενημέρωσης, δράσης και κινητοποίησης, που συχνά σώζει πολλά αγγελούδια σαν την μικρή Άμπερ!

Υποβολή απάντησης