Η ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ (Ιωάννα Δρόσου και Χριστίνα Λουκοπούλου)

Η ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

Τι ονομάζουμε πνευμονία;

  • Η πνευμονία είναι φλεγμονώδης νόσος του πνεύμονα που επηρεάζει πρωτίστως τους μικροσκοπικούς σάκους αέρα που είναι γνωστοί ως πνευμονικές κυψελίδες. Συνήθως, προκαλείται από ιογενείς μολύνσεις ή βακτήρια και λιγότερο συχνά από άλλους μικροοργανισμούς, ορισμένα φάρμακα και άλλες παθήσεις, γνωστές ως αυτοάνοσα νοσήματα.
  • Η πνευμονία παρουσιάζεται ετησίως σε περίπου 450 εκατομμύρια ανθρώπους, επτά επί τοις εκατό του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού και προκαλεί περίπου 4 εκατομμύρια θανάτους. Αν και η πνευμονία θεωρούταν από τον Ουίλιαμ Όσλερ τον 19ο αιώνα ως «αρχηγός των θανατηφόρων νοσημάτων», με τον ερχομό της αντιβιοτικής θεραπείας και των εμβολίων έχει σημειωθεί βελτίωση στους βαθμούς επιβίωσης. Εντούτοις, στις αναπτυσσόμενες χώρες, μεταξύ των πολύ νεαρών και πολύ ηλικιωμένων, αλλά και στους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, η πνευμονία παραμένει σημαντική αιτία θανάτου.

Συμπτώματα:

Πυρετός
Δεν ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου
Βήχας
Ξηρός, μη παραγωγικός
Πόνος
Στο στήθος, στα αυτιά
Αναπνοή
Δύσπνοια

Τι προκαλεί την πνευμονία;

Αιτιολογικώς η πνευμονία χωρίζεται σε:

  1. εξωνοσοκομειακή ή πνευμονία της κοινότητας: ο ασθενής αποκτά την πνευμονία στο σπίτι του ή εισάγεται στο νοσοκομείο έχοντας εκδηλώσει πνευμονία
  2. νοσοκομειακή: ο ασθενής προσβάλλεται από πνευμονία μέσα στον χώρο του νοσοκομείου κι η νόσος εκδηλώνεται μέσα σε 48 με 72 ώρες μετά την εισαγωγή του.

Η αιτιολογία της πνευμονίας ποικίλλει, ενώ στo 25% με 50% των περιπτώσεων δεν ανευρίσκεται το παθογόνο αίτιο. Ένα από τα συχνότερα μικρόβια που ενοχοποιείται για την πνευμονία είναι ο πνευμονιόκοκκος (στρεπτόκοκκος της πνευμονίας) και ακολουθούν άλλα μικρόβια, όπως το μυκόπλασμα, η Legionella, τα χλαμύδια και σε ορισμένες περιπτώσεις οι ιοί.

Πώς μεταδίδεται η πνευμονία;

i.    αερογενώς, με εισπνοή σταγονιδίων

ii.  κατά τον συγχρωτισμό πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους

iii. από μολυσμένες επιφάνειες

Τρόποι αντιμετώπισης:

Επειδή η αιτιολογική διάγνωση της πνευμονίας δεν είναι πάντα εφικτή ή έρχεται καθυστερημένα, η έναρξη της αγωγής είναι κατά κανόνα εμπειρική, ενώ η τυχόν καθυστέρηση της θεραπείας για περισσότερες από οκτώ ώρες έχει συσχετιστεί με την αύξηση της θνησιμότητας. H θεραπεία της πνευμονίας στηρίζεται κυρίως στη χορήγηση αντιβιοτικών. Η αγωγή θα πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν από τη διάγνωση και πολύ σημαντική είναι η επιλογή του κατάλληλου φαρμάκου με τη σωστή  δοσολογία. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από το παθογόνο αίτιο.

Ακολουθεί το παρακάτω ενημερωτικό βίντεο της Ελληνικής Πνευμονιολογικής Εταιρείας:

«Στην επιστήμη τα εύσημα ανήκουν σ’ αυτόν που πείθει τον κόσμο, όχι σ’ εκείνον που είχε πρώτος την ιδέα»…

William Osler (1849-1919) Καναδός ιατρός και διανοούμενος

1 Σχόλιο

  1. Πολύ ενδιαφέρον θέμα και μπράβο σας που το αναδεικνύετε! Μετά το άρθρο και το ενημερωτικό βίντεο -και ως μη ειδικός- δεν έχω πολλά να πω ή να σχολιάσω, παρά μόνο να υπενθυμίσω τη διαχρονική ρήση του Ιπποκράτη: «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν». Γι΄ αυτό, ας προσέξουμε τις κακές μας συνήθειες, ας γυμναζόμαστε κι ας κάνουμε τα απαραίτητα και δοκιμασμένα εμβόλια!

Υποβολή απάντησης