Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΤΗΣΗ (Θοδωρής Παπαδέας)

    Ο Επαμεινώνδας Κωστέας, γνωστός και ως «Νώντας» από τους δικούς του, γεννημένος το 1983 στη Μεγάλη Μαντίνεια Μεσσηνίας και μεγαλωμένος εκεί από μια αγροτική πολύτεκνη οικογένεια, ήθελε από πολύ μικρή ηλικία να γίνει ιπτάμενος στην πολεμική αεροπορία. Έτσι, έδωσε τρεις φορές Πανελλαδικές Εξετάσεις και εν τέλει πέρασε στη ΣΜΑ (Σχολή Μηχανικών Αεροσκαφών) της Σχολής Ικάρων. Έπειτα, έδωσε κατατακτήριες εξετάσεις κατορθώνοντας να γίνει αυτό που πάντα ονειρευόταν, δηλαδή ιπτάμενος. Υπηρέτησε πετώντας αρχικά σε F-4 PHANTOM II και στη συνέχεια ως εκπαιδευτής (επισμηναγός) στα T-2 BUCKEYE, συμπληρώνοντας πάνω από 4000 ώρες πτήσης και παίρνοντας μέρος σε σημαντικές αποστολές και ασκήσεις, ενώ εκπαίδευε εκατοντάδες «Ικάρους». Όσο ήταν εκπαιδευτής, βρισκόταν στην 120 πτέρυγα εκπαίδευσης αέρος στην Μεσσήνη με μοίρες τις 361, 362, 363 και 364 ΜΕΑ (Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος-Εδάφους).

    Στις 27/12/2023 απογειώθηκε για την τελευταία του πτήση και εκπαιδευτική εικονική αερομαχία μαζί με άλλα δύο Τ-2 (συνολικά τρία) καθώς τα Τ-2 θα αποσύρονταν οριστικά κι ο Νώντας θα συνέχιζε να πετάει ίσως με κάποιο άλλο, πιο καινούργιο εκπαιδευτικό αεροσκάφος, επειδή τα αεροσκάφη αυτά ήταν πολύ παλιά και ξεπερασμένα. Όμως, η πτήση αυτή δεν ήταν μόνο η τελευταία του στον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, αλλά μια πτήση χωρίς προσγείωση και χωρίς επανάληψη για τον Επαμεινώνδα…

εικόνα_Viber_2024-02-21_08-24-08-980

    Η αδελφή του είπε χαρακτηριστικά:  «Δεν τον ήθελα ήρωα, τον ήθελα κοντά μας». Είναι γεγονός ότι δεν σκοτώθηκε σε κάποια μάχη, οπότε κατά αυτήν την έννοια δεν είναι ήρωας για κάποιους. Ωστόσο, γι΄ αυτούς που εκπαίδευσε, γι΄ αυτούς που υπηρετούσε, για την πατρίδα και τον ελληνικό λαό, είναι ήρωας. Κάθε εργαζόμενος που προσφέρει ένα σημαντικό έργο και χάνει τη ζωή του πάνω στο καθήκον, είναι ήρωας. Για την οικογένειά του και τους δικούς του ανθρώπους, που μέσα σε αυτούς είμαι και εγώ που αποφάσισα να γράψω αυτό το σύντομο αντίο μέσα από το σχολικό μας περιοδικό, ναι, είναι ήρωας. Χίλιες φορές ήρωας! Αποτέλεσε πρότυπο και παράδειγμα για πολλούς και τώρα ψηλά από τους αιθέρες θα μας προστατεύει!

IRON MAIDEN – FLIGHT OF ICARUS

Θοδωρής Παπαδέας

1 Σχόλιο

  1. Συμφωνώ απόλυτα Θοδωρή μαζί σου! Δεν θα μπορούσαμε να μην αποκαλούμε ήρωες όσους αφιερώνουν τη ζωή τους για την ασφάλειά μας, πόσο μάλλον τους ιπτάμενούς μας που κάνουν ένα τόσο επικίνδυνο έργο. Μπορεί να σκορπίζουν θλίψη τα μοιραία αυτά γεγονότα και να αποτελούν ένα ανείπωτο και μη αναστρέψιμο κακό, αλλά συνάμα μας γεμίζουν και υπερηφάνεια! Ο Επαμεινώνδας Κωστέας κέρδισε επάξια την υστεροφημία του!

Υποβολή απάντησης