ΤΑΡΑΝΔΟΣ – ΤΟ ΖΩΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ! (Αλεξάνδρα Σαλαγιάννη)

Τάρανδος

Ο τάρανδος, γνωστός και ως καριμπού στη Βόρεια Αμερική, είναι ένα είδος ελαφιού που κατοικεί σε αρκτικές περιοχές. Επιβιώνει σε έναν αριθμό βορείων τόπων. Τάρανδοι συναντώνται στη Σκανδιναβία, στην ευρωπαϊκή Ρωσία, στη Σπιτσβέργη (νησί στον Αρκτικό Ωκεανό) και αλλού, στη βόρεια και ασιατική Ρωσία, στη Βόρεια Αμερική, στη Γροιλανδία, στον Καναδά και στην Αλάσκα. Το 1952 οι τάρανδοι επανεισήχθησαν στη Σκωτία, καθώς τα φυσικά κοπάδια είχαν εκλείψει από τον 10ο αιώνα.

 

Υπάρχουν δύο υποκατηγορίες ταράνδων: οι τάρανδοι που ζούνε στην τούνδρα και αυτοί που ζούνε στα δάση, οι οποίοι είναι πολύ λιγότεροι. Εξημερωμένοι τάρανδοι βρίσκονται κυρίως στη βόρεια Σκανδιναβία και τη Ρωσία και άγριοι τάρανδοι κυρίως στη Βόρεια Αμερική, τη Γροιλανδία και την Ισλανδία. Και τα δύο φύλα αναπτύσσουν κέρατα, τα οποία στα γέρικα αρσενικά πέφτουν τον Δεκέμβριο, στα νεαρά αρσενικά την άνοιξη και στα θηλυκά το καλοκαίρι. Τα κέρατα του ταράνδου αναπτύσσονται ξανά κάθε χρόνο κάτω από ένα στρώμα γούνας.

Ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό των ταράνδων είναι πως διαθέτουν μπροστινά δόντια μόνο στην κάτω σιαγόνα, ενώ έχουν φρονιμίτες και στα δύο σαγόνια. Επίσης, είναι τα μόνα θηλαστικά που μπορούν να δουν το υπεριώδες φως! Σε εξαιρετικά κρύες συνθήκες, οι τάρανδοι είναι σε θέση να μειώσουν τη θερμοκρασία στα πόδια τους -ακριβώς πάνω από το σημείο πήξης- κάτι που τους βοηθά στο να αποφύγουν να χάσουν τη θερμότητα ολόκληρου του σώματός τους! Ακόμη ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι και η μεγάλη ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν που φτάνει μέχρι και τα 80χλμ/ώρα!

Τρώνε κυρίως λειχήνες και βρύα τον χειμώνα. Ωστόσο, τρώνε και τα φύλλα από ιτιές και σημύδες, καθώς επίσης βούρλα και χόρτα. Μπορούν επίσης να φάνε αρουραίους, τρωκτικά lemmus, πουλιά και αυγά πουλιών.

Τα αρσενικά καριμπού συνήθως αποκόπτονται από την ομάδα και γίνονται μοναχικά, ενώ το υπόλοιπο κοπάδι αποτελείται βασικά από θηλυκά, συνήθως σε μητριαρχία.

Οι φυσικές απειλές για τους ταράνδους συμπεριλαμβάνουν τις χιονοστιβάδες και τα αρπακτικά, όπως λύκους, λύγκες και αρκούδες. Τα κοράκια μπορούν, επίσης, εμμέσως να σκοτώσουν τα μικρά των ταράνδων τυφλώνοντάς τα.

Οι Τάρανδοι του Santa Claus!

Τι ξέρουμε πραγματικά για τους τάρανδους των Χριστουγέννων; Τα ονόματά τους αναφέρονται για πρώτη φορά στο ποίημα του Clement Moore “Επίσκεψη από τον Άγιο Νικόλαο”. Μη ξεχνάμε πως ο δικός μας Άγιος Βασίλης, είναι ο Άγιος Νικόλαος των δυτικοευρωπαίων!

Τα ζώα σχηματίζουν μια ομάδα ιπτάμενων τάρανδων που τραβούν το έλκηθρο του Αγίου Βασίλη, ώστε να παραδώσει τα χριστουγεννιάτικα δώρα σε όλο τον κόσμο. Κάθε ένας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και ευθύνες: Ιδού, λοιπόν, οι Τάρανδοι:

Dasher (ο τολμηρός)Το όνομα του Dasher περιγράφει το κύριο χαρακτηριστικό του. Είναι ο πιο τολμηρός από όλους, γρήγορος και γεμάτος ενέργεια. Είναι πάντα έτοιμος να τρέξει, να βγει μπροστά.

Dancer (η χορευταρού)Είναι το νεαρότερο θηλυκό της ομάδας, μια χαριτωμένη ταρανδίνα με δυνατά πόδια, που λατρεύει να χορεύει.

Prancer (ο χοροπηδηχτούλης)Ο Prancer είναι ο νεαρότερος αρσενικός στην ομάδα και του αρέσει να διασκεδάζει κι είναι πάντα γεμάτος ενέργεια!

Vixen (η στρίγγλα)Η Vixen είναι το μεγαλύτερο σε ηλικία θηλυκό και λίγο… στρίγγλα! Οι άλλοι τάρανδοι βασίζονται σε αυτήν. Τους ενθαρρύνει να ταξιδέψουν, ακόμα και με τον πιο άσχημο καιρό. Η Vixen είναι έξυπνη με ισχυρή θέληση. Συνήθως, βρίσκεται δίπλα στον Dancer.

Comet (ο κομήτης): Ο Comet είναι από τους πιο γρήγορους τάρανδους, όπως λέει και το όνομά του. Τρέχει σαν κομήτης! Μαζί με τον Cupid βοηθούν την ομάδα να πετά, ακόμη και σε ισχυρούς ανέμους και κακές καιρικές συνθήκες.

Cupid (ο έρωτας)Ο Cupid βρίσκεται πάντα μπροστά, επειδή πετάει ευθεία σαν βέλος. Είναι ο καλύτερος στο να κατευθύνει τους άλλους τάρανδους μαζί με τον Comet.

Donner (η βροντή)Ο Donner είναι ο πιο δυνατός από όλους. Το όνομα του σημαίνει “βροντή” στα γερμανικά. Ο Donner είναι ο παλαιότερος των ταράνδων. Πετάει δίπλα στο Blitzen.

Blitzen (η αστραπή)Ο Blitzen είναι ο ταχύτερος τάρανδος στο έλκηθρο. Blitzen σημαίνει “αστραπή” στα γερμανικά. Είναι ο δεύτερος  δυνατότερος τάρανδος.

ΡούντολφΟ Ρούντολφ είναι γνωστός για την κόκκινη φωτεινή μύτη του. Δεν είναι μέλος της κυρίας ομάδας. Προστίθεται μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες και έχει ομίχλη, για να φωτίζει με τη μύτη του. Η λαμπερή κόκκινη μύτη του, τον έκανε διάσημο μεταξύ των άλλων τάρανδων. Η ιστορία του Ρούντολφ γράφτηκε αρχικά από τον Robert L. May για τα πολυκαταστήματα Montgomery Ward το 1939. Το βιβλίο δόθηκε στα παιδιά στο κατάστημα την εποχή των Χριστουγέννων.

Η ιστορία έχει ως εξής:

Όταν επισκέφθηκε ο Άγιος Βασίλης το σπίτι του Ρούντολφ, για να δώσει τα δώρα, είδε ότι η μύτη του μικρού τάρανδου λάμπει στο σκοτάδι. Η ομίχλη ήταν πολύ πυκνή και το έλκηθρο δεν μπορούσε να ταξιδέψει. Τα δώρα δε θα έφταναν ποτέ στα παιδιά και τα Χριστούγεννα θα καταστρέφονταν. Έτσι, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον Ρούντολφ σαν προβολέα για να τον οδηγήσει μέσα στη νύχτα. Ο ταρανδάκος στο τέλος επιστρέφει σαν ήρωας πίσω στο χωριό του, αφού έσωσε τα Χριστούγεννα!

Δέκα πράγματα που δεν ξέρετε για τους «αγιοβασιλιάτικους» ταράνδους:

https://www.newsbeast.gr/environment/arthro/3124590/deka-pragmata-pou-den-xerete-gia-tous-agiovasiliatikous-tarandous

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%AC%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%BF%CF%82

https://polarpedia.eu/el/%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%BF%CF%82/

https://www.tsemperlidou.gr/maria_markoulidaki/inspiration-spirituality/oi-tarandoi-tou-agiou-vasili-ta-onomata-tous-kai-ta-charaktiristika-tous

 

1 Σχόλιο

  1. Με στενοχωρεί μόνο όταν σκέφτομαι ότι τέτοια ζώα σαν τον τάρανδο τα κυνηγούν για το κρέας και το δέρμα τους. Δεν είμαι εναντίον του κυνηγιού συλλήβδην, αλλά είναι μερικά είδη που πρέπει να προστατεύονται, γιατί απειλούνται με εξαφάνιση.

Υποβολή απάντησης