ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ (Κωνσταντίνος Λειβαδάς)

  Chris Cornell – Black Hole Sun Acoustic

     Μαύρη τρύπα (Black Hole) ονομάζεται ένα σημείο στον χωροχρόνο στο οποίο παρατηρείται τεράστια καμπύλωση με βαρυτικές δυνάμεις τόσο μεγάλες, ώστε τίποτα -ούτε καν η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία-  δεν μπορεί να ξεφύγει, αν εισέλθει πέρα από τον ορίζοντα γεγονότων της*. Η ονομασία επινοήθηκε από τον Αμερικανό αστρονόμο Τζόν Γουίλερ. Συνεπώς, το όνομα «μαύρη τρύπα» δεν αναφέρεται στη συνήθη έννοια της τρύπας, αλλά σ΄ έναν χώρο που τίποτα δεν μπορεί να επιστρέψει.

     Οι τρόποι με τους οποίους δημιουργούνται οι μαύρες τρύπες είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντες. Όταν ένα μεγάλος αστέρας φτάνει στο τέλος της ζωής του, κάνει μια τεράστια έκρηξη που αποκαλείται «supernova» και προκύπτει από την κατάρρευση του πυρήνα κάτω από τη βαρύτητα και την επακόλουθη συμπίεσή του σ΄ ένα σημείο πυκνότητας που τείνει στο άπειρο. Αυτό ονομάζεται «μοναδικότητα» (singularity).

ΗΟΛΕ-2

     Στον γαλαξία μας υπάρχει μία γιγαντιαία σε μέγεθος αλλά και μάζα/πυκνότητα μαύρη τρύπα η οποία «καταβροχθίζει» με τεράστιες ταχύτητες την ύλη στον γύρω χώρο της. Η συγκεκριμένη, όμως, δεν αποτελεί απειλή για το ηλιακό μας σύστημα, καθώς είναι το είδος της απλούστερης μαύρης τρύπας, δηλαδή μία σταθερή -με αμελητέα περιστροφή- μαύρη τρύπα του Schwarzschild. Το άλλο είδος μαύρης τρύπας -και το πιο σύνηθες- είναι οι περιστρεφόμενες μαύρες τρύπες του Kerr. Η μεγαλύτερη και πιο ενδιαφέρουσα διαφορά της από τη μαύρη τρύπα του Schwarzschild είναι ότι μια περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα δημιουργεί έναν στροβιλισμό στον χωροχρόνο και έτσι δεν δημιουργείται μία σημειακή μοναδικότητα, αλλά μία μοναδικότητα σε σχήμα δακτυλίου, η οποία κινείται ελεύθερα στο σύμπαν…

mavri-trypa-kontini

    Οι μαύρες τρύπες είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φαινόμενα που παρατηρούνται στο σύμπαν κι ένα από τα πάρα πολλά που ακόμη δεν έχει κατανοήσει πλήρως ο άνθρωπος, αλλά ευελπιστούμε πως σύντομα θα ανακαλύψει τα μυστικά της!

* Ορίζοντας γεγονότων είναι ουσιαστικά το κομμάτι του χωροχρόνου που χωρίζει το εσωτερικό της μαύρης τρύπας από τον έξω χώρο/το διάστημα. Ο ορίζοντας γεγονότων είναι, συμπερασματικά, η περίμετρος της μαύρης τρύπας.

Κωνσταντίνος Λειβαδάς, Α΄ 2, 2ο ΓΕΛ Ιλίου

mauri_tripa

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B7_%CF%84%CF%81%CF%8D%CF%80%CE%B1

National Geographic : Μαύρες Τρύπες

1 Σχόλιο

  1. Εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα που μας υπενθυμίζει τα μεγάλα μυστικά του σύμπαντος και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρώπινη επιστήμη, και συγκεκριμένα η αστροφυσική. Μπράβο Κωνσταντίνε που ασχολείσαι με τέτοια θέματα! Ελπίζω και στο μέλλον να ασχοληθείς και -γιατί όχι;- να είσαι εσύ αυτός που θα δώσει ώθηση σε νέες αποκαλύψεις κοσμικού χαρακτήρα!

Υποβολή απάντησης