ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ (Ηλίας Βασιλάκης και Σίμος Καρακούσης)

Μιας και μιλήσαμε σε προηγούμενο άρθρο για ένα νέο ελληνικό αυτοκίνητο τελευταίας γενιάς του 21ου αιώνα που προκάλεσε θετικές αντιδράσεις, αποφασίσαμε να μιλήσουμε τώρα και για ένα παλιό ελληνικό αυτοκίνητο των αρχών του 20ου αιώνα. Όχι, βέβαια, οποιοδήποτε παλιό, αλλά το πρώτο ελληνικής κατασκευής αυτοκίνητο, του οποίου κατασκευαστής ήταν ο Νικόλαος Θεολόγος! Ο Νίκος Θεολόγος είχε συνεργαστεί με τον Χένρι Φόρντ στα πρώτα βήματα της περίφημης αυτοκινητοβιομηχανίας Ford στις Η.Π.Α. .

Greek-car-1918

Υπήρξε ένα αυτοκίνητο, το οποίο δεν είχε οροφή και φυσικά δεν θυμίζει σημερινά επιβατικά οχήματα, αλλά παλιές φόρμουλες. Συγκεκριμένα, μιλάμε για ένα αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε το 1899 και κυκλοφόρησε περίπου το 1912 από τον ίδιο. Διέθετε μόλις 4 ίππους και έφτανε ταχύτητα έως και 10 χιλιόμετρα την ώρα. Μάλιστα, ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα κι όπως ήταν φυσικό, δεν υπήρχαν τότε δρόμοι. Ως εκ τούτου, ο Νίκος Θεολόγος έβαζε τους εργάτες του να καθαρίζουν τα περάσματα όπου πέρναγε με το αυτοκίνητο, ώστε να δημιουργείται δρόμος… Το αυτοκίνητο αυτό ήταν πολύ διαδεδομένο και η εταιρεία κατάφερε να πουλήσει 5.386 οχήματα μέχρι το 1923!

Το πρώτο ελληνικό αυτοκίνητο!

Το πρώτο ελληνικό αυτοκίνητο!

Εκτός λοιπόν των άλλων λαμπρών επιτευγμάτων, οι Έλληνες είχαν καταφέρει να διαπρέψουν, έστω και για λίγο καιρό τουλάχιστον, και στην αυτοκινητοβιομηχανία !

2 ν.θ.

Στο παρακάτω άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή» μιλάει ο αρχιτέκτονας Νίκος Θεολόγος, εγγονός του κατασκευαστή αυτοκινήτων Νικολάου Θεολόγου, υπερήφανος για το έργο και το όνομα του παππού του… Διαβάστε το πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.kathimerini.gr/k/k-magazine/561112981/aytokinito-112-eton/

1 Σχόλιο

  1. Η Ελλάδα έχει και σήμερα πολλούς νέους ανθρώπους που αν τους δοθεί η ευκαιρία μπορούν να γίνουν πρωτοπόροι και να σηκώσουν τη χώρα ψηλότερα. Το επιχειρηματικό και δημιουργικό «δαιμόνιο» του Έλληνα χρειάζεται να αναδειχθεί ξανά ως βασικό ταυτοτικό στοιχείο.

Υποβολή απάντησης