ΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΑΓΑΛΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (Σπύρος Λαγός)

Μετά από 5 χρόνια κατασκευής, το Άγαλμα της Ενότητας στην Ινδία έρχεται να γίνει έμπνευση για όλο τον κόσμο. Σε μια χώρα με αλλεπάλληλες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, με τις σέχτες να τηρούνται ακόμη και τους αγώνες του Μαχάτμα Γκάντι να θεωρούνται ευλογία από μερικούς και κατάρα από άλλους, η κυβέρνηση της χώρας έψαχνε ένα μεγαλοπρεπές σύμβολο που να ενώνει 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους! Κι αυτό έγινε. Το Άγαλμα της Ενότητας παρουσιάστηκε στους Ινδούς. Με 182 μέτρα ύψος και κόστος πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια, το μνημειακών διαστάσεων άγαλμα παρουσιάζει τον Ινδό πολιτικό Σαρντάρ Πατέλ, μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της χώρας και στενό φίλο του Γκάντι, που αγωνίστηκε για την κοινωνική και πολιτική ανεξαρτησία των Ινδών.

sardar_vallabhai_patel_statue

Το άγαλμα αυτό, που βρίσκεται στο νησί Σαντού στην πολιτεία Γκουτζαράτ, αναπαριστά τον Σαρντάρ Βαλαμπαΐ Πατέλ, τον πρώτο υπουργό Εσωτερικών της χώρας, ο οποίος καταγόταν απο την περιοχή αυτή. Ο λόγος για τον οποίο χτίστηκε αυτό το τεράστιο άγαλμα για τον Πατέλ, αφορά στον καθοριστικό του ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα της Ινδίας και στο γεγονός ότι υπήρξε εξαιρετικά αγαπητός ηγέτης.

Το ύψος του αγάλματος στην Ινδία κατάφερε να ξεπεράσει το Άγαλμα της Ελευθερίας των Η.Π.Α., το οποίο μέχρι πρότινος ήταν το υψηλότερο άγαλμα παγκοσμίως! Ξεπέρασε, όμως, και εκείνο του Βούδα, στον Ναό της Άνοιξης στην Κίνα!

Δείτε τις φωτογραφίες :

Στην παρακάτω φωτογραφία συγκρίνεται το Άγαλμα της Ενότητας με τα ψηλότερα αγάλματα του κόσμου!

Όπως φαντάζεται κανείς, οι λύσεις που χρειαζόταν να δίνουν οι μηχανικοί για μια τέτοια κολοσσιαία κατασκευή είναι περίπλοκες -αλλά οι Ινδοί είναι φημισμένοι μηχανικοί- και ο βαθμός της ενίσχυσης ήταν υψηλός, προκειμένου να στηριχτεί το «Άγαλμα της Ενότητας» σε αυτό το νησάκι, το οποίο στην πραγματικότητα, είναι για την ώρα ένα ψευδο-νησάκι. «Μια βραχώδης προεξοχή της όχθης προς το μέσον του ποταμού Ναρμάντα» το περιγράφουν οι αρχιτέκτονες του γραφείου MGA&D που ανέλαβαν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Μόνον μετά την κατασκευή ενός υδατοφράκτη πιο κάτω, η οποία θα ακολουθήσει, και τη συνεπακόλουθη άνοδο της στάθμης του νερού κατά έξι μέτρα, το Sadhu-Bet θα ξαναγίνει νησάκι.

Εκτός από το «Άγαλμα της Ενότητας», το αρχιτεκτονικό γραφείο έχει σχεδιάσει δρόμους πρόσβασης, κήπο και ένα πλήρες κέντρο για τους επισκέπτες, αφιερωμένο στον Βαλαμπχαΐ «Αρχηγό» Πατέλ, εκθέτοντας το έργο και τους αγώνες της ζωής του ως ηγέτη των Ινδών για την ανεξαρτησία της Ινδίας, στο πλευρό του Γιαβαχαρλάλ Νεχρού.

Τα εθνικά μνημεία – όπως και η ονοματοδοσία δρόμων και πλατειών – είναι απαραίτητα στοιχεία για την επινόηση αλλά και για την κατά καιρούς αναγκαία ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας. Η Ινδία, ούσα σε μόνιμη αντιπαλότητα με το γειτονικό -μουσουλμανικό- Πακιστάν και με φιλοδοξίες στο παγκόσμιο γεωπολιτικό παιχνίδι, χρειαζόταν ένα ακόμη σύμβολο «ινδικότητας»…

Ο άνδρας που απεικονίζεται στο άγαλμα, ο Σαρντάρ Πατέλ

Τις πρώτες 11 ημέρες από το επίσημο άνοιγμα για το κοινό στις 1 Νοεμβρίου 2018, πάνω από 128.000 τουρίστες είχαν επισκεφθεί το άγαλμα…

Υπάρχουν σχέδια για την εισαγωγή εναλλακτικών μέσων μεταφοράς με σκοπό τη βελτίωση της προσβασιμότητας στο μνημείο. Μεταξύ άλλων προγραμματίζεται η λειτουργία αμφίβιου λεωφορείου (!) που θα συνδέει το άγαλμα με τη Κεβαντίγια. Κάθε Δευτέρα, το άγαλμα παραμένει κλειστό για συντήρηση.

 

1 Σχόλιο

  1. Πραγματικά εντυπωσιακό! Μπράβο Σπύρο! Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουμε τι γίνεται στον κόσμο πέρα από την Ελλάδα μας. Η Ινδία είναι μια ιδιαίτερη χώρα, τόσο για τον αρχαίο της πολιτισμό όσο και για τη σύγχρονη παρουσία της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Υποβολή απάντησης