3 ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΤΟΠΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ! (Σπύρος Λαγός)

1. Μπλέ Σπηλιά ( Καστελόριζο, Ελλάδα )

Screenshot_1

Αφήνοντας πίσω του δύο θέσεις τον Αμαζόνιο και δίπλα από τα Μπόρα Μπόρα, το φυσικό τοπίο της Ελλάδας που αναδείχτηκε μέσα από τη λίστα με τα ομορφότερα φυσικά τοπία, ήταν η Μπλε Σπηλιά στο Καστελόριζο.

Η Γαλάζια Σπηλιά (γνωστή και ως Σπηλιά του Παραστά ή Φώκιαλη) είναι ενάλιο σπήλαιο στο Καστελλόριζο. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού και έχει μήκος 40-50 μέτρα, πλάτος 25-30 μέτρα και ύψος 20-25 μέτρα. Είναι πολύ μεγαλύτερο από το παγκοσμίου φήμης σπήλαιο Γκρότα Ατσούρα στο Κάπρι της Ιταλίας. Σύμφωνα με ιταλικό τουριστικό οδηγό του 1929, αποτελεί το κορυφαίο αξιοθέατο στο νησί κι αυτό είναι από μόνο του επαρκής λόγος επίσκεψης.

Για τη Μπλε Σπηλιά αναφέρει τα εξής η σελίδα: «Είναι η δημοφιλέστερη ατραξιόν στο Καστελλόριζο. Οι ντόπιοι την αποκαλούν Φώκιαλη, που σημαίνει στα ελληνικά «καταφύγιο φώκιας». Έχει μάκρος 40-50 μέτρα, πλάτος 25-30 μέτρα και ύψος 20-25 μέτρα. Το φυσικό φως εισέρχεται στο σπήλαιο με όμορφο τρόπο και αντανακλάται στους εσωτερικούς χώρους του παράγοντας ένα μαγικό γαλάζιο χρώμα. Δυστυχώς, ο μόνος τρόπος πρόσβασης είναι το πλωτό μέσο

Το φως του ήλιου διαθλάται μέσα από τη θάλασσα και αντανακλάται και στο εσωτερικό της σπηλιάς, παράγοντας έτσι ένα εκθαμβωτικό μπλε χρώμα. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο μόνο με βάρκα και μόνο κάτω από ήρεμες συνθήκες της θάλασσας, καθώς η είσοδος είναι μόλις ένα μέτρο πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Η καλύτερη ώρα της ημέρας για επίσκεψη είναι νωρίς το πρωί, όταν ο ήλιος είναι ακόμα σε χαμηλή θέση.

Screenshot_2

Σίγουρα αξίζει να την επισκεφθείτε !

Στο παρακάτω βιντεάκι θα δείτε τη διαδρομή και το απίστευτο τοπίο !

2. Krka National Park στην Κροατία

Screenshot_3

Το Εθνικό Πάρκο Κrka (Κροατικά: Nacionalni park Krka) είναι ένα από τα εθνικά πάρκα της Κροατίας, το οποίο πήρε το όνομά του από τον ποταμό Krka (αρχαία ελληνικά: Κύρικος) που περικλείει. Βρίσκεται κατά μήκος της μέσης-κάτω ροής του ποταμού Krka στην κεντρική Δαλματία, στην κομητεία Šibenik-Knin, κατάντη στην περιοχή Miljevci και μόλις λίγα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Šibenik. Δημιουργήθηκε για την προστασία του ποταμού Krka και προορίζεται κυρίως για επιστημονικές, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές και τουριστικές δραστηριότητες. Είναι το έβδομο εθνικό πάρκο στην Κροατία και ανακηρύχθηκε εθνικός δρυμός το 1985.
Βρίσκεται εξ ολοκλήρου στην επικράτεια της κομητείας Šibenik-Knin και περιλαμβάνει μια περιοχή 109 τετραγωνικών χιλιομέτρων κατά μήκος του ποταμού Krka: δύο χιλιόμετρα κάτω από τον ποταμό από το Knin στο Skradin και το κάτω μέρος του ποταμού Čikola. Το Εθνικό Πάρκο Krka είναι μια ευρύχωρη, σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη περιοχή εξαιρετικής και πολύπλευρης φυσικής αξίας και περιλαμβάνει ένα ή από τα καλύτερα διατηρημένα -ή ελάχιστα αλλαγμένα- οικοσυστήματα. Η περιοχή των καταρρακτών Krka έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη πυκνότητα λεβάντας στην Ευρώπη, εξ ου και η υψηλή συχνότητα σφηκών και μελισσών στην περιοχή.

Screenshot_4

Screenshot_8

Στο παρακάτω βιντεάκι θα δείτε το μαγευτικό τοπίο με την καλύτερη όψη και ανάλυση !

 

3. Valley of the Ten Peaks στον Καναδά

Screenshot_5

Είναι μια κοιλάδα στο Εθνικό Πάρκο Μπανφ στην Αλμπέρτα του Καναδά, η οποία στέφεται από δέκα αξιόλογες κορυφές και περιλαμβάνει επίσης τη λίμνη Μορέν. Μπορείτε να φτάσετε στην κοιλάδα ακολουθώντας τον δρόμο της λίμνης Moraine κοντά στη λίμνη Louise. Οι δέκα κορυφές ονομάστηκαν αρχικά από τον Samuel Allen, έναν πρώιμο εξερευνητή της περιοχής, ο οποίος απλώς αναφέρθηκε σε αυτές χρησιμοποιώντας τους αριθμούς από το ένα έως το δέκα στη γλώσσα Stoney First Nations. Μπορεί να έμαθε τους όρους από τους ιθαγενείς Αμερικανούς οδηγούς του, που τον βοήθησαν με τα άλογα. Οι Nakoda –γνωστοί και ως Ινδιάνοι Stoney– είναι μια φυλή της οποίας ο πολιτισμός και η διάλεκτος συνδέονται στενά με αυτή του Πρώτου Έθνους Assiniboine, από τον οποίο πιστεύεται ότι χώρισαν στα μέσα του 1700 και που περιπλανιόταν σε μεγάλα μέρη των λιβαδιών και στα βουνά της δυτικής Αλμπέρτα στη Βρετανική Κολομβία. Η απομονωμένη Κοιλάδα των Δέκα Κορυφών ήταν μέρος της αρχικής τους πατρίδας. Σταδιακά, όμως, όλα τα βουνά, εκτός από τρία, μετονομάστηκαν προς τιμήν αξιόλογων ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Άλεν.

Το όρος Hungabee δεν συμπεριλήφθηκε στην αρχική λίστα κορυφών από τον Allen, παρόλο που είναι υψηλότερο από το Wenkchemna Peak, το τελευταίο από το οποίο είναι πραγματικά μια επέκταση του Hungabee.

Κορυφές :
# Κορυφή                           Μέτρα     Πόδια
1 Mount Fay                         3,235     10,613
2 Mount Little                       3,088    10,131
3 Mount Bowlen                  3,072    10,079
4 Tonsa                                   3,057    10,030
5 Mount Perre                      3,051    10,010
6 Mount Allen                       3,310    10,860
7 Mount Tuzo                        3,246    10,650
8 Deltaform Mountain       3,424    11,234
9 Neptuak Mountain          3,233    10,607
10 Wenkchemna Peak      3,170    10,401

Screenshot_6

Και εδώ επίσης βιντεάκι με τη διαδρομή και ενα ασυνήθιστο τοπίο !

2 Σχόλια

  1. Μαγευτικές εικόνες! Βλέποντας το δεύτερο τοπίο μού ήρθε αμέσως στο μυαλό το επίσης πολύ εντυπωσιακό Εθνικό Πάρκο Λιμνών του Πλίτβιτσε στην Κροατία που είναι το μεγαλύτερο και παλιότερο της χώρας κι έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Αποτελείται από δεκαέξι κύριες λίμνες κι άλλες μικρότερες σε διαφορετικά επίπεδα που συνδέονται μεταξύ τους με υδάτινα ρεύματα κι εντυπωσιακούς καταρράκτες. Είχα την τύχη να θαυμάσω από κοντά αυτό το υπέροχο τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους κι έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη μου πανέμορφες εικόνες και μαγευτικά χρώματα από την παλέτα της φύσης!

Υποβολή απάντησης