ΤΟ ΜΑΡΤΟΥΙ (Αλεξάνδρα Σαλαγιάννη)

Με το καλωσόρισμα της άνοιξης, η φθινοπωρινή εικόνα αντικαθίσταται από μια απίστευτη ομορφιά χρωμάτων με την άνθιση της χλωρίδας του τόπου μας. Σίγουρα, το «μαρτούι» είναι γνωστό σε αρκετούς. Το μαρτούι είναι ένα ασπόνδυλο έντομο που αποτελεί το πρώτο στάδιο μεταμόρφωσής του σε πεταλούδα.

Το σώμα της κάμπιας είναι σκεπασμένο με χνούδι και έχει έντονα χρώματα. Τρέφεται με φύλλα -συνήθως ενός συγκεκριμένου μόνο φυτού- και είναι δυνατόν να καταστρέψει ολόκληρες καλλιεργήσιμες εκτάσεις! Η κάμπια κλείνεται μέσα στο κουκούλι της μέχρι να μεταμορφωθεί σε χρυσαλλίδα. Όταν μεγαλώσει αρκετά, τότε το κουκούλι αυτό σπάζει και βγαίνει από μέσα η χρυσαλλίδα που εσωτερικά μεταμορφώνεται σιγά-σιγά σε πεταλούδα…

Η κυπριακή κάμπια ή κοινώς το «μαρτούι» είναι ενδημικό είδος της Κύπρου. Εμφανίζεται κυρίως στα τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη, γι΄ αυτό και ονομάζεται έτσι. Το σώμα της έχει χρώμα μαύρο και είναι καλυμμένο με χνούδι. Έχει πολύ μικρό μέγεθος που φτάνει μέχρι και τις 8 ίντσες. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του μοναδικού είδους κάμπιας είναι ότι από τη στιγμή που θα εκκολαφθούν από το κουκούλι τους, μένουν συσσωρευμένες αρκετές μαζί σε ένα σημείο και όταν περίπου φτάσουν να έχουν μέγεθος 1 με 2 ίντσες, τότε σκορπίζονται σε διαφορετικά σημεία στο χώρο.

Η εικόνα που δημιουργούν στη φύση είναι σαν μια μαύρη μικρή μπάλα. Όλες οι κάμπιες βρίσκονται η μία πάνω στην άλλη, μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά και να ελευθερωθούν από το κουκούλι τους. Αποτελούν τροφή για πουλιά και άλλα διάφορα μικρά έντομα, γι΄ αυτό και μερικά είδη κάμπιας έχουν ιδιαίτερους χρωματισμούς που τους επιτρέπουν να καμουφλάρονται στη φύση. Το είδος της κυπριακής κάμπιας είναι δηλητηριώδες και ξεχωρίζει στη φύση λόγω του έντονου μαύρου χρώματος.

Υπάρχει η πεποίθηση ότι αν κάποιος πατήσει τα «μαρτούθκια» εσκεμμένα ή από απροσεξία, τότε θα μείνει φαλακρός για πάντα. Η μόνη λύση για να αποφύγει κανείς τη κακοτυχία αυτή είναι να φορά ένα «μαρτάκι»

martaki

 

 

 

 

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης