Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ (Φωτεινή Κακασιούρη)

Στο συγκεκριμένο άρθρο επιλέγω να μιλήσω για μία από τις ασχολίες μου τον τελευταίο καιρό, που σχετίζεται με τον κόσμο των κρυστάλλων-πολύτιμων λίθων, καθώς και τις ιδιότητες και τον τρόπο χρήσης τους. Γενικά, με τον όρο πολύτιμοι λίθοι ή πολύτιμες πέτρες χαρακτηρίζονται συγκεκριμένα ορυκτά ή πετρώματα που χρησιμοποιούνται στην κοσμηματοποιία. Ανέκαθεν, από τους αρχαίους πολιτισμούς (αιγυπτιακός, ελλαδικός, ρωμαϊκός κ.α.) οι πολύτιμοι λίθοι είχαν μεγάλη αξία και χρησιμοποιούνταν κυρίως στον τομέα της κοσμηματοποιίας, όπως προανέφερα.

Οι κρύσταλλοι-πολύτιμοι λίθοι, εκτός από τη χρήση τους στην κοσμηματοποιία και την εμπορική τους αξία, συνδέονται άμεσα και με τον πνευματικό χώρο, τη θεραπεία, τον καθαρισμό της αύρας και της ενέργειας και, φυσικά, τον διαλογισμό. Εκεί θα επιθυμούσα να επεκταθώ περισσότερο στο συγκεκριμένο άρθρο, διότι είναι κάτι που πολύ πρόσφατα έχει αρχίσει να διαδίδεται και το θεωρώ ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Χρησιμοποιούμενοι θεραπευτικά οι κρύσταλλοι έχουν τη δυνατότητα να αφυπνίζουν το ανθρώπινο ενεργειακό σύστημα (όπως και κάθε άλλο) στην υγιή κραδασμική συχνότητα (ηρεμία και γαλήνη). Αυτό επιτυγχάνεται με τα ιδιαίτερα χαρίσματα κάθε ορυκτού που επιδρούν με μοναδικό τρόπο στον κάθε άνθρωπο, ανάλογα με το πού είναι τοποθετημένα στο περιβάλλον του ή στο σώμα του (ως κόσμημα). Μάλιστα, ακόμα και οι αρχαίοι πολιτισμοί υποστήριζαν πως οι κρύσταλλοι, προερχόμενοι από τα σπλάχνα της γης, εκπέμπουν ενέργεια.

Ο κάθε κρύσταλλος έχει διαφορετικές ιδιότητες που συνδέονται με το χρώμα, τη μορφή του, τον τόπο που βρέθηκε και άλλους παράγοντες.

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, μερικούς από τους πιο γνωστούς κρυστάλλους και τις μοναδικές ιδιότητες τους!

     1. Χαλαζίας: Ο Βασιλιάς Των Κρυστάλλων

 

Ο χαλαζίας είναι ο ανώτερος θεραπευτής κρύσταλλος με απεριόριστες ιδιότητες, αφού εστιάζει, μετατρέπει, αποθηκεύει και διασπείρει την ενέργεια, ενώ συνάμα είναι ιδανικός και για να την ξεμπλοκάρει. Ο χαλαζίας είναι ο πιο ισχυρός θεραπευτικός και ενεργειακός ενισχυτής στον πλανήτη εξαιτίας της μοναδικής ελικοειδούς κρυσταλλικής μορφής του και συναντάται σ΄ ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων και σχηματισμών. Είναι ένα ισχυρό πετράδι που χαρίζει θετική ενέργεια και ευεξία. Απομακρύνει τον αρνητισμό του περιβάλλοντος και καθαρίζει αποτελεσματικά την αύρα χαρίζοντας πνευματική ισορροπία και αρμονία. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα σημαντικό κρύσταλλο, καθώς μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να μιμηθεί τις ιδιότητες οποιουδήποτε άλλου κρύσταλλου. Ακόμα, προστατεύει από τις ισχυρές ακτινοβολίες του περιβάλλοντος που προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως είναι οι υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και οι τηλεοράσεις. Αποτελεί ασπίδα προστασίας από τη βασκανία και εξασφαλίζει ηρεμία και γαλήνη. Είναι ιδανικό για άτομα που υποφέρουν από αϋπνίες και εφιάλτες, καθώς ο λίθος αυτός λειτουργεί ευεργετικά και εξασφαλίζει ήσυχο ύπνο.

 2. Ροζ χαλαζίας: Η Πέτρα Της Καρδιάς

 

Αποτελεί μια παραλλαγή χαλαζία και είναι η πέτρα της ανιδιοτελούς αγάπης και της απέραντης ειρήνης. Είναι ο πιο σημαντικός κρύσταλλος για την καρδιά και τραβά μακριά την αρνητική ενέργεια αντικαθιστώντας την με δονήσεις αγάπης. Ακόμα, απομακρύνει αισθήματα φόβου και θυμού και βοηθάει στη συγχώρεση και στην εδραίωση υγιών διαπροσωπικών σχέσεων.

3. Αμέθυστος: Ο Κρύσταλλος Προστάτης 

Ο αμέθυστος είναι ιώδης (χρώματος βιολετί ή μοβ) και είναι παραλλαγή του ορυκτού χαλαζία. Κύριες ιδιότητές του είναι η προστασία κατά των ψυχικών επιθέσεων, του στρες και της μέθης, ενώ εξασφαλίζει καθαρή σκέψη. Μάλιστα, οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι έφεραν κοσμήματα με αμέθυστο και έπιναν από σκεύη διακοσμημένα με αμέθυστο, πιστεύοντας ότι έτσι δεν θα μεθύσουν. Απαλύνει τον πόνο και την οδύνη και βοηθάει στην αποδοχή μιας απώλειας.

4. Αβεντουρίνη: Ο Λίθος Της Επιτυχίας

Ο λίθος της απόλυτης επιτυχίας! Πήρε την ονομασία του από την ιταλική λέξη «aventure» που σημαίνει περιπέτεια. Ενισχύει τη δημιουργικότητα, την αντίληψη και τη φαντασία, καθώς προάγει την προσωπική εξέλιξη και σταδιοδρομία. Μας βοηθάει να κυνηγήσουμε και να πετύχουμε τους στόχους μας χωρίς να χάσουμε τις ισορροπίες μας. Επιπλέον, είναι ένας λίθος που φέρνει τύχη, προστασία, αισιοδοξία και ευημερία. Συμβάλλει στην «κρυστάλλινη» διανοητική μας κατάσταση χαρίζοντας ηρεμία, αλλά και στην ευφράδεια λόγου, ειδικά σε ομιλητές/ρήτορες. Υποβοηθά τη μεταδοτικότητα και προωθεί το ταλέντο της διδασκαλίας ενδυναμώνοντας τις ηγετικές ικανότητες και την αποφασιστικότητα.

5. Καρνεόλη: Η Πέτρα Της Αυτοπεποίθησης

Η καρνεόλη (ή αλλιώς κορναλίνη) γειώνει και δίνει ρίζες στην πραγματικότητα. Είναι εξαιρετική για την επαναφορά της ζωτικότητας και της δημιουργικότητας. Δίνει αυτοπεποίθηση και κουράγιο και βοηθάει στην απόκτηση σιγουριάς στις αποφάσεις και τις αντιλήψεις μας. Είναι ακόμα ισχυρός προστάτης ενάντια του φθόνου και της μνησικακίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι βοηθάει και σε σωματικά προβλήματα που συσχετίζονται με την κόπωση, αλλά και σε ψυχικά νοσήματα, όπως η κατάθλιψη.

6. Το «Μάτι Της Τίγρης»

 

Πήρε το όνομά του λόγω της λάμψης του που προσιδιάζει με αυτή του ματιού της τίγρης. Όλα τα μάτια είναι γνωστά από την αρχαιότητα ως φυλαχτά για την υγεία, μιας και με τον δικό τους τρόπο προειδοποιούσαν έγκαιρα τον κάτοχό τους για τυχόν επερχόμενη ασθένεια. Ακόμα, από παλιά λέγεται ότι το μάτι κάνει τον κάτοχό του ομορφότερο και πλουσιότερο. Απευθύνεται σε όσους χρειάζονται σθένος, ρώμη, θάρρος, τύχη, κι αναζητούν καταξίωση και φήμη σε οποιονδήποτε τομέα, κυρίως σε επαγγελματικά-οικονομικά ζητήματα. Επίσης, απευθύνεται σε όσους χρειάζονται να νιώσουν ασφάλεια, σιγουριά και προστασία από κάθε είδους αρνητικές εξωτερικές ενέργειες.

7. Κιτρίνης: Ο Λίθος Του Πλούτου 

Ο λίθος «κιτρίνης» είναι ο πλέον θεραπευτικός λίθος σε θέματα πλούτου, αφθονίας και σε θέματα αισιοδοξίας. Η ονομασία του προέρχεται από τη γαλλική λέξη «citron» που σημαίνει λεμόνι, προφανώς από το κίτρινο χρώμα του.
Η ελκτική του δύναμη προσφέρει πλούτο, ευημερία και άφθονα υλικά και πνευματικά αγαθά. Μας βοηθά στην επαγγελματική πρόοδο, τη θετική κοινωνική δράση και φέρνει σταθερότητα και τύχη. Χαρίζει ζωντάνια και αγάπη στις οικογενειακές σχέσεις. Διώχνει εμμονές και εθισμούς, καθώς και τυχόν αυτοκαταστροφικές τάσεις. Προστατεύει τον κάτοχό του από τους εχθρούς και από τις φιλονικίες. Επίσης, σχετίζεται με τη γνώση και την αντίληψη και γι΄ αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποστήθιση και την κατανόηση, ειδικά τους μαθητές και τους σπουδαστές, αλλά κι όλους όσοι προσπαθούν να μάθουν κάτι.

Οι κρύσταλλοι, προκειμένου να απελευθερώσουν, να χαρίσουν την ενέργειά τους και να εκτελέσουν όντως τις παραπάνω ιδιότητές τους, πρέπει να καθαρίζονται επιμελώς και να «φορτίζουν» την ενέργειά τους. Πώς γίνεται αυτό; Για τον κάθε κρύσταλλο -ανάλογα με τη δομή του- χρησιμοποιείται διαφορετικός τρόπος, με τους πιο διαδεδομένους να είναι: η έκθεση στον Ήλιο ή στο Φεγγάρι (μόνο σε Πανσέληνο!), η τοποθέτηση σε νερό, ιωδιούχο αλάτι ή χώμα και ο καθαρισμός με τον καπνό ενός αρωματικού στικ ή φασκόμηλου.

Τέλος, αφήνω παρακάτω τον συγκεκριμένο σύνδεσμο για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τον τομέα και χρειάζονται έναν «οδηγό» αλλά και για αυτούς που απλά θέλουν να το ψάξουν!

https://www.hellostudent.co.uk/2019/04/a-beginners-guide-to-crystals/

crystal5

 [...] Έτσι έμαθα και για τα βακχικά δώρα του νεφρίτη λίθου που είναι ευχάριστα στον Βρόμιο. Κι οι Ουρανίδες εισάκουσαν βέβαια τις ευχές και τις θυσίες εκείνου που τον κατέχει. Κι αν πάλι κάποιος τύχει και συνθλίψει με το γυμνό του πόδι τη ράχη επικίνδυνου φιδιού που με το κεντρί του θα πληγώσει τη σάρκα του, αντίδοτο θα είναι ο νεφρίτης αυτός που τον πόνο του θα πάψει. Επίσης, κάνει τη γυναίκα περιπόθητη στον άνδρα της. Παρόμοια, έμαθα και τα δυνατά φάρμακα ενάντια στη μαύρη ασπίδα, τη θαυμαστή πέτρα που σώζει τους θνητούς και που έχει το χρώμα και το όνομα του χλοερού πράσου. Εξαιτίας αυτού, κι εσένα, θείε χαλαζία, επιθυμούσα να δοκιμάσω και βρήκα τη δύναμή σου άριστη, γιατί και στη φλογερή αρρώστια έφερες δροσιά, και σ΄ εμένα, δαγκωμένο από σκορπιό, μου έφερες χαρά [...]

 Ορφικά Κείμενα, Λιθικά, στ.742-754, απόδοση Ανδρέας Τσάκαλης

The Doors: The Crystal Ship

2 Σχόλια

  1. Τόσα σχήματα, τόσα χρώματα, τόση ομορφιά αποκρυσταλλωμένη κι όμως τόσο ζωντανή και ζωοποιός… Η ανάγλυφη ιστορία ενός σύμπαντος που χαράσσει καλά τα μυστικά του στην πέτρα. Ξέρεις Φωτεινή ότι συμμερίζομαι το ενδιαφέρον σου για τους λίθους. Σ΄ ευχαριστούμε για το υπέροχο άρθρο σου!

  2. Εξαιρετικό άρθρο Φωτεινή! Πιστεύω σε μεγάλο βαθμό πως οι κρύσταλλοι είναι κάτι περισσότερο από πολύτιμοι λίθοι και κρύβουν μέσα τους ενέργεια, την οποία μπορεί να ξεκλειδώσει το άτομο που τους διαθέτει. Οι αγαπημένοι μου είναι η φεγγαρόπετρα και το blue lace agate.♡

Υποβολή απάντησης