Η ΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΡΗΣΗ (Κυριακή Καλημερατζή)

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της συγχώρησης

Τη δική του απάντηση στον σχολικό εκφοβισμό έρχεται να δώσει ένα καινοτόμο ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα που βασίζεται στην αγωγή της συγχώρησης. Ύστερα από πολυετείς έρευνες, η Δρ. Πέλη Γαλίτη σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Wisconsin – Madison και το Φιλοσοφικό και Παιδαγωγικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προτείνουν την «Αγωγή Στη Συγχώρηση» ως τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για τη διαχείριση του ψυχικού τραύματος των παιδιών και των εφήβων που έχουν υποστεί bullying.

Ο Δρ Enright, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Wisconsin – Madison και υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης, εμπνεύστηκε, εφάρμοσε και διερεύνησε το πρόγραμμα «forgiveness» το οποίο στηρίζεται στην ελληνική έννοια της λέξης «συγχωρώ», δηλαδή κάνω χώρο στην καρδιά μου για να χωρέσει και αυτός που με πλήγωσε. Τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αναπτύσσουν συναισθηματικές δεξιότητες που τα καθιστούν ικανά να διαχειρίζονται τον θυμό τους, να καλλιεργούν την ενσυναίσθηση και να διασφαλίζουν ψυχική και συναισθηματική υγεία.

Σύμφωνα με τη μέθοδο, συγχώρηση δεν είναι

  • η άρνηση,
  • η αγνόηση,
  • η υποτίμηση,
  • η ανοχή,
  • η λησμονιά,
  • η δικαιολόγηση,
  • η επιδοκιμασία

της δυσάρεστης προσβολής του πλησίον μας προς το πρόσωπό μας.

Η συγχώρηση, επίσης, δεν πρέπει να ταυτίζεται με τη συμφιλίωση. Η συμφιλίωση απαιτεί δυο ανθρώπους με αμοιβαία εμπιστοσύνη, ενώ η συγχώρηση μπορεί να γίνει μόνον από τον ένα, χωρίς να απαιτείται συναίνεση από τον άλλον ούτε προαπαιτείται ο άλλος να έχει ζητήσει συγγνώμη πιο πριν. Η συγχώρηση τελείται μυστικά και αθόρυβα στην καρδιά του αδικημένου και αποτελεί μια προσωπική και δύσκολη πορεία προς την ενότητα. Η συμφιλίωση είναι ο ανώτερος στόχος και ο απώτερος σκοπός, που πολλές φορές όμως δεν είναι εφικτός για διάφορους λόγους.

συγχωρώ

Σε μια εποχή που τα κρούσματα της βίας πολλαπλασιάζονται, θα ήταν ελπιδοφόρο να εφαρμόζονται στα σχολεία τέτοια προγράμματα για να προλαμβάνουν ή να θεραπεύουν νοσηρές εκδηλώσεις θυμού. Τα παιδιά αποκτούν κοινωνικά εφόδια και υιοθετούν στάση ανθρωπιάς και αγάπης απέναντι στους συνανθρώπους τους.

forgiveness .gr

Η Αγωγή στη Συγχώρηση:

2 Σχόλια

  1. Πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα και πολύ χρήσιμο να εφαρμόζεται στα σχολεία! Παρόλο που η συγχώρηση είναι μια βαθιά εσωτερική πράξη, μπορούν -και είναι σημαντικό- να καλλιεργούνται οι προϋποθέσεις για να φτάσουμε σε αυτήν…να υπερβούμε τον ατομικισμό μας και ταυτόχρονα να εκδηλώσουμε έμπρακτα τον ανθρωπισμό μας!

Υποβολή απάντησης