Ο ρόλος της τεχνολογίας στην εκπαίδευση

Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία έχει μπει στην καθημερινότητά μας. Κινητά, υπολογιστές, τηλεοράσεις έχουν τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων. Έτσι τίθεται το ερώτημα: «Μπορεί η τεχνολογία λειτουργήσει προς όφελος της εκπαίδευσης των παιδιών;»

Είναι σίγουρο πως η τεχνολογία επηρεάζει την εκπαίδευση και τον χαρακτήρα των παιδιών και μάλιστα συχνά με αρνητικό τρόπο. Οι μαθητές/τριες, έχουν συνηθίσει να περνάνε τον χρόνο τους μπροστά από τις οθόνες, αντί να βγαίνουν έξω να συναναστρέφονται με τους φίλους τους ή να μελετούν για το σχολείο. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας όμως έχει προσφέρει και πολλά θετικά, όπως:

1. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση:

Με την βοήθεια της τεχνολογίας, είναι εφικτή η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Κατά την διάρκεια της καραντίνας, οι εκπαιδευτικοί είχαν την δυνατότητα να διδάξουν το μάθημα από το σπίτι τους. Αυτό δεν ισχύει μόνο στον τομέα της εκπαίδευσης, αλλά και στην εργασία. Βέβαια υπήρχαν και τα προβλήματα, όπως η έλλειψη ηλεκτρονικών συσκευών και το χαμηλό σήμα του ίντερνετ σε μερικά σπίτια.

2. Εκπαιδευτικές εφαρμογές:

Οι εκπαιδευτικές εφαρμογές κάνουν την εκπαίδευση πιο διασκεδαστική και πιο διαδραστική. Εφαρμογές για την κατανόηση των μαθημάτων, π.χ. για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, προσφέρουν ένα πολύ αξιόλογο εργαλείο για τη διδασκαλία των μαθημάτων. Διευκολύνουν τους εκπαιδευτικούς και δίνουν ταυτόχρονα κίνητρα για μάθηση στους μαθητές και τις μαθήτριες. Το πρόβλημα είναι πως οι εφαρμογές αυτές δεν είναι πάντα αξιόπιστες ή απαιτείται από τους εκπαιδευτικούς να τις προσαρμόζουν στις ανάγκες του δικού τους μαθήματος.

3. Εκπαιδευτικές πηγές στο διαδίκτυο:

Για όσους μαθητές/τριες δυσκολεύονται στο μάθημα ή θέλουν να βρουν πληροφορίες σχετικά με ένα θέμα, έχουν εκατοντάδες πηγές να ανατρέξουν στο διαδίκτυο. Υπάρχουν επίσης τεστ προσομοιώσεων, αλλά και άλλα εργαλεία αυτοαξιολόγησης, που κάνουν το διάβασμα ευκολότερο και αποτελεσματικότερο. Το πρόβλημα  όμως σε αυτές τις πηγές, όπως και στις εκπαιδευτικές εφαρμογές, είναι ότι πρέπει να ελέγχουμε τις πληροφορίες που μας δίνονται , γιατί δεν είναι πάντοτε ενημερωμένες ή σωστές/αξιόπιστες.

4. Ευκολία στην αναζήτηση πληροφοριών:

Σήμερα, είναι εύκολο να ανακαλύψουμε πληροφορίες μέσω του διαδικτύου, καθώς υπάρχουν χιλιάδες πηγές με κείμενα, βίντεο και παιχνίδια που μας παρέχουν πληροφορίες. Δυστυχώς η πληροφόρηση αυτή δεν είναι πάντα σωστή και μπορεί να περιέχει θέματα, τα οποία δεν είναι αξιόπιστα ή δεν είναι κατάλληλα για τους μαθητές/τριες.

Συνοψίζοντας, η ανάπτυξη της τεχνολογίας, έχει προσφέρει πολλά στην εκπαίδευση και βοηθά τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους. Το διαδίκτυο παρέχει στους μαθητές πληροφορίες για να τις αξιοποιήσουν στις εργασίες τους και για να τους βοηθήσουν στην κατανόηση του μαθήματος. Η τεχνολογία, επίσης βοήθησε στην λειτουργία του σχολείου, ακόμα κι όταν οι μαθητές/τριες δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους δια ζώσης. Φυσικά, σε όλα αυτά τα θετικά της τεχνολογίας υπάρχουν πάντα και τα αρνητικά, τα οποία πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη και να κρατάμε κριτική στάση απέναντι στη χρήση της. Διαπιστώνουμε ότι ο ρόλος της τεχνολογίας είναι μάλλον συμπληρωματικός στο εκπαιδευτικό σύστημα και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τον εκπαιδευτικό και τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Δημήτρης Γ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης