R1234ze και άλλα ψυκτικά HFO

180294851

Τα κύρια HFO (υδροφθοροολεφίνες) ψυκτικά ρευστά είναι το R1234ze και R1234yf. Αυτές είναι οι δύο καθαρές ουσίες, στην ίδια οικογένεια, που αποτελείται από υδρογόνο, φθόριο και ακόρεστο άνθρακα. Αυτές είναι και οι δύο χαμηλότερης ευφλεκτότητας και έχουν πολύ χαμηλό GWP.

Ένα HFO – υδροφθοροολεφίνης είναι ένας αλογονάνθρακας που περιέχει υδρογόνο, φθόριο και ακόρεστo άνθρακα.

Η κατώτερη ευφλεκτότητα τους περιορίζει το μέγεθος φορτίου του ψυκτικού μέσου, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό όπως η υψηλότερη αναφλεξιμότητα υδρογονάνθρακων. Συσκευές για το σύστημα θα είναι του τύπου που δεν προκαλούν σπινθήρες εάν μια διαρροή μπορεί να οδηγήσει σε μια εύφλεκτη συγκέντρωση γύρω από την ηλεκτρική συσκευή.

Η θερμοκρασία κορεσμού του R1234ze σε ατμοσφαιρική πίεση είναι υψηλή σε σύγκριση με άλλα ψυκτικά, έτσι θα λειτουργεί σε κενό στην πλευρά χαμηλής πίεσης του συστήματος για εφαρμογές χαμηλής θερμοκρασίας. Ως εκ τούτου, είναι περισσότερο κατάλληλο για μέσης και υψηλής θερμοκρασίας εφαρμογές, όπως ψύκτες νερού. Η ικανότητα ψύξης του είναι επίσης χαμηλή σε σύγκριση με άλλα HFCs, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται διαφορετικοί συμπιεστές, με μεγαλύτερη μετατόπιση σε σχέση με τον κινητήρα. Το R1234ze είναι διαθέσιμo και χρησιμοποιείται ήδη σε ψύκτες και ενσωματωμένες μονάδες. Το R1234yf χρησιμοποιείται πολύ  στον κλιματισμό αυτοκινήτων. Έχει αρχίσει πλέον να χρησιμοποιείται σε εφαρμογές εμπορικών ψυκτικών. Είναι παρόμοιο με το 1234ze στο ότι θα λειτουργεί σε ένα κενό στην πλευρά χαμηλής πίεσης του συστήματος για εφαρμογές χαμηλής θερμοκρασίας, καθιστώντας το πιο κατάλληλο για μέσης και υψηλής θερμοκρασίας εφαρμογές, όπως ψύκτες νερού. Ωστόσο, έχει χωρητικότητα πολύ παρόμοια με R134a πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ίδιες συμπιεστές.

Αρκετά μίγματα που χρησιμοποιούν HFOs είναι σε εμπορική χρήση. Έχουν χαμηλότερο GWPs  από το καθαρό HFCs, όπως το R404A και το R134a, αλλά μερικά είναι εύφλεκτα.

Top