Ερωτήσεις των συνεργαζόμενων σχολείων στην συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων του νομού Καβάλας, κ. Ακοπιάν Βερονίκη!

ΑΠΟ: ΚΑΖΑΡΑ ΕΛΕΝΗ - Απρ• 30•18
Ερωτήσεις των συνεργαζόμενων σχολείων στην συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων του νομού Καβάλας, κ. Ακοπιάν Βερονίκη!
  1. 1.      Τι σημαίνει πρόσφυγας;

Πρόσφυγας είναι το άτομο που βρίσκεται εκτός της χώρας καταγωγής του και έχει δικαιολογημένο φόβο δίωξης για λόγους φυλής, θρησκείας, εθνικότητας ή λόγω πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιτίας αυτού του φόβου δίωξης αδυνατεί ή δεν επιθυμεί την επιστροφή στην χώρα καταγωγής του.

 

  1. 2.      Γιατί φεύγουν από τη χώρα τους;

Φεύγουν από τη χώρα τους λόγω των κινδύνων που αντιμετωπίζουν. Οι χώρες τους βομβαρδίζονται, τα σπίτια τους καταστρέφονται και το μόνο που ελπίζουν είναι να βρουν έναν καλύτερο τόπο κατοικίας γι αυτούς και τα παιδιά τους.

 

  1. 3.      Πώς φτάνουν στη χώρα μας;

Στη χώρα μας φτάνουν με βάρκες στα νησιά ή ακόμα και περπατώντας για πολλές μέρες κάτω από αντίξοες συνθήκες.

4. Πού μένουν όταν φτάνουν στη χώρα μας;

Οι πρόσφυγες φτάνουν στα νησιά , όπου τους υποδέχονται στα ΚΥΤ ( Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης). Αργότερα μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου μένουν στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων.

5. Τους αρέσει η χώρα μας;

Στους περισσότερους αρέσει. Αν και κάποιοι από αυτούς έχουν αντιμετωπίσει ρατσιστικές αντιδράσεις.

6. Θέλουν να μείνουν για πάντα στη χώρα μας;

Οι περισσότεροι περιμένουν να φύγουν. Θέλουν να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου έχουν συγγενείς και να συναντηθούν ξανά με τις οικογένειές τους.

 7. Τα παιδιά πάνε σχολείο; Πώς μαθαίνουν;  

Τα παιδιά πάνε σχολείο καθημερινά 2 με 6. Κάνουν ελληνικά, αγγλικά, μαθηματικά, γυμναστική και τπε. Κάποια παιδιά μιλάνε αρκετά καλά ελληνικά.

8. Πρέπει να βοηθάμε τους πρόσφυγες;

Πρέπει να σεβόμαστε τους πρόσφυγες και να προσπαθούμε να μπούμε στη θέση τους, καθώς έχουν περάσει πολλές δυσκολίες.

9. Γιατί υπάρχουν πρόσφυγες;

Υπάρχουν πρόσφυγες λόγω του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία, αλλά και σε άλλες ισλαμικές χώρες.

10.Είναι άνθρωποι φτωχοί;

Είναι άνθρωποι που έχουν χάσει τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Παίρνουν ένα μικρό βοήθημα στη χώρα μας για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

11.Υπάρχουν παιδιά που φεύγουν μόνα τους;

Δυστυχώς υπάρχουν παιδιά ασυνόδευτα στη χώρα μας. Έχουν φύγει μόνα τους ή έχουν χάσει τους δικούς τους κατά τη διαδρομή τους προς τη χώρα μας.

12.Όταν έρχονται εδώ, ποιές είναι οι ενέργειες που γίνονται;

Ο υπάλληλος παιδικής προστασίας ασχολείται με την καταγραφή του παιδιού. Ενημερώνει το Υπουργείο και τον Εισαγγελέα ανηλίκων της περιοχής. Έπειτα το παιδί τοποθετείται σε ένα από τα safezone (χώρος φιλοξενίας αποκλειστικά για ασυνόδευτους ανήλικους) εντός των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων της Ελλάδας.

13.Πώς μαθαίνουν τη γλώσσα της χώρας που έχουν έρθει;

Γίνονται ενισχυτικά μαθήματα ελληνικών από δασκάλους μέσα στο camp. Επίσης εγγράφονται στο λύκειο και παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών στο τμήμα υποδοχής.

14. Πώς μπορείτε και προσέχετε τα παιδιά;

Τα παιδιά δεν τα προσέχουμε εμείς, αλλά οι γονείς τους. Εμείς οργανώνουμε απλώς διάφορες δραστηριότητες για την δημιουργική απασχόληση τους.

15. Τι πρόγραμμα έχουνε από το πρωί;

Το πρωί παρακολουθούν ενισχυτικά μαθήματα ελληνικών, κάνουν βόλτες και τα μικρότερα παιδιά μαζεύονται στην παιδική χαρά. Λειτουργεί επίσης παιδικός σταθμός και νηπιαγωγείο μέσα στο Κέντρο Φιλοξενίας. Μετά τη 1 ετοιμάζονται για το σχολείο.

16. Πόσο καιρό κάνανε για να έρθουνε στην χώρα μας;

Πολλοί από αυτούς κάνανε μήνες να φτάσουν στη χώρα μας. Από τη χώρα τους περνάνε στην Τουρκία και από εκεί με βάρκες διασχίζουν το Αιγαίο και φτάνουν στα νησιά ή περνάνε τα χερσαία σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας.

17. Ποιος τους δίνει τρόφιμα, νερό και ρούχα;

Υπάρχει μια οργάνωση εθελοντών, οι οποίοι προμηθεύουν ρούχα στους πρόσφυγες. Νερό και φαγητό αγοράζουν μόνοι τους εκτός από κάποια βασικά τρόφιμα που τους δίνονται όταν έρχονται στο Κέντρο.

Σχολιάστε

Top