ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΑΠΟ: ΚΑΖΑΡΑ ΕΛΕΝΗ - Απρ• 30•18

Συνέντευξη από τον θεατρολόγο του σχολείου μας κ. Πολύζο Απόστολο με αφορμή την παγκόσμια ημέρα θεάτρου στις 27.03. (8ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής)
1. Πού σπουδάσατε;

Σπούδασα στην φιλοσοφική Αθηνών, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών και αργότερα πήγα στη δραματική σχολή Θεμέλιο του Νίκου Βασταρδή. Ο Νίκος Βασταρδής δεν βρίσκεται στη ζωή πλέον. Πέρασα ωραία και στις δύο σχολές και ήταν χρήσιμες για την μετέπειτα πορεία μου και οι δύο.
2.Είναι δύσκολο να διδάσκετε θέατρο;

Δεν είναι δύσκολο αλλά χρειάζεται κάποια βασικά χαρακτηριστικά. Θέλει αγάπη για τα παιδιά και για τους ενηλίκους γιατί μπορεί να δημιουργηθεί και τμήμα ενηλίκων. Επίσης θέλει αγάπη για το ίδιο το θέατρο και για όλες του τις μορφές π.χ. θεατρικό παιχνίδι, αυτοσχεδιασμός κ.α.
3.Έχετε παίξει σε θεατρική παράσταση;

Έχω παίξει σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις, η τελευταία ήταν πριν δύο χρόνια. Το θέμα της ήταν αρκετά επίκαιρο και αφορούσε την εξορία της Μακρονήσου. Όμως με ευχαριστούν το ίδιο τόσο το πρακτικό όσο και το θεωρητικό κομμάτι του θεάτρου.
4.Ποίοι άνθρωποι χρειάζονται για να γίνει μια θεατρική παράσταση;

Χρειάζονται πολλοί άνθρωποι αν ήταν ιδανικές οι συνθήκες της δουλειάς μας. Αλλά επειδή αυτή την εποχή είναι δύσκολα τα πράγματα λόγω οικονομικής στενότητας γίνονται ‘εκπτώσεις’ . Σίγουρα χρειάζονται οι ηθοποιοί, οι οποίοι εκτελούν πολλές φορές χρέη σκηνοθέτη, φωτιστή κ.α. Πάντως όσο περισσότεροι και όσο πιο πολύ μεράκι έχουν οι συντελεστές μια παράστασης τόσο καλύτερη θα είναι η παράσταση.
5.Πόσες μέρες χρειάζεται για να είναι έτοιμη μια θεατρική παράσταση;

Για να είναι έτοιμη μια θεατρική παράσταση δεν είναι καθόλου εύκολο. Δεν χρειάζονται μέρες αλλά μήνες. Μήνες εντατικής πρόβας και συνεργασίας με την ομάδα για να μπορέσουν να δεθούν μεταξύ τους τα μέλη της ομάδας. Το τυπικό στα θέατρα είναι οι 40 πρόβες όπου μπορεί να διαρκέσουν από μία έως και 6 ώρες, μπορεί και παραπάνω.
6.Πόση ώρα διαρκεί μια θεατρική παράσταση;

Ανάλογα το κείμενο, την διασκευή που έχει γίνει και την σκηνοθεσία. Συνήθως μια τυπική θεατρική παράσταση διαρκεί από μία ώρα έως δύο.
7.Ποια είναι τα συναισθήματά σας μετά από μία παράσταση που έχετε παίξει ο ίδιος;

Η ψυχολογία του ηθοποιού είναι τεταμένη γιατί έχει μόλις αποδώσει έναν άλλο χαρακτήρα. Έχει μπει σε μια άλλη ψυχοσύνθεση οπότε υπάρχει υπερένταση και μια συσσωρευμένη ψυχολογική κούραση. Παράλληλα νιώθει και μια ευχαρίστηση γιατί έχει αντεπεξέλθει στο δύσκολο αυτό έργο.
8. Τέλος θα θέλαμε να μας πείτε ένα ή μία ηθοποιό που να τον/την θαυμάζετε και πιστεύετε ότι ανήκει στους μεγαλύτερους καλλιτεχνικά ηθοποιούς της χώρας μας;

Τώρα τελευταία ασχολούμαι με την τραγωδία και βλέπω σε βίντεο παλιές τραγωδίες έτσι θα σου απαντήσω πως πιστεύω ότι είναι η Ειρήνη Παπά.

22

Σχολιάστε

Top