Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού

ΑΠΟ: ΚΑΖΑΡΑ ΕΛΕΝΗ - Δεκ• 18•18

Από το 2012 και έπειτα,  γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού, που καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου 2011.

3333

Η ύπαρξη μιας τέτοιας ημέρας δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντική, καθώς σε πολλά μέρη του κόσμου, ακόμη και τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το κείμενο, πολλά κορίτσια κακοποιούνται, περιθωριοποιούνται, στερούνται ίσων ευκαιριών.

1

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να μελετήσουμε τη ζωή γυναικών που σε νεαρή ηλικία κατόρθωσαν να ξεχωρίσουν!

Η κυρά της Ρω – Δέσποινα Αχλαδιώτη (1890-1982)

      Γεννηθείσα το 1890. Μέχρι σήμερα όλοι τη γνωρίζουμε ως «κυρά της Ρω», η εμβληματική προσωπικότητα που τίμησε την Ελλάδα από αυτή την ακριτική της γωνιά. Υπήρξε μέλος της Αντίστασης κατά την περίοδο της Κατοχής και επί 40 χρόνια (από το 1943 έως τον θάνατό της) ύψωνε την ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα της Ρω. Τη δεκαετία του 1920 εγκαταστάθηκε μόνιμα μαζί με τον άντρα της τον Κώστα στην ακριτική νησίδα, δυτικά του Καστελόριζου και εντελώς μόνοι τους, αποφάσισαν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Μετά τον θάνατο του συζύγου της το 1940, έζησε στη Ρω με την τυφλή μητέρα της και κατόπι εντελώς μόνη της. Εκεί, κατόρθωσε να επιβιώσει καλλιεργώντας και βόσκοντας τα λιγοστά ζώα της.

1 2 3 4

Μαρί Κιουρί ή Μαντάμ Κιουρί (7 Νοεμβρίου 1867 – 4 Ιουλίου 1934)


Η Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκι – Κιουρί (γεννήθηκε 7 Νοεμβρίου 1867 και απεβίωσε 4 Ιουλίου 1934) ήταν Πολωνή φυσικός, χημικός και καθηγήτρια. Σε συνεργασία με τον σύζυγό της Πιέρ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το βραβείο νόμπελ για τη φυσική και τη χημεία. Ήταν η πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμων της εποχής της και ήταν γνωστή επίσης ως μαντάμ Κιουρί.

5 6 7

Μητέρα Τερέζα (26/08/1910 – 05/09/1997)

Η Μητέρα Τερέζα ή Αγία Τερέζα της Καλκούτας ήταν αλβανικής καταγωγής, καθολική μοναχή, ιδρύτρια του τάγματος «Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας». Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου του 1910 στην Αλβανία από την πόλη Σκόδρα. Ορκίστηκε ως μοναχή το 1931. Το 1937 δούλεψε σαν δασκάλα σε ένα σχολείο στην Καλκούτα. Το 1950, πήρε την άδεια από το Βατικανό για να ξεκινήσει το ιεραποστολικό της έργο. Το 1952 μετέτρεψε έναν παλαιό ινδουιστικό ναό στην Καλκούτα σε κτήριο για την ίαση των ανθρώπων που πεθαίνουν. Επίσης, το 1955 άνοιξε ένα ορφανοτροφείο στην Καλκούτα, άνοιξε νοσοκομεία και ορφανοτροφεία σε ολόκληρη την Ινδία αλλά και στην Ρώμη, την Τανζανία και την Αυστρία. Το 1979 κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο προκειμένου να βοηθήσει τους φτωχούς και τους αρρώστους. Μετά τον θάνατό της ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ ξεκίνησε τη διαδικασία αγιοποίησής της και στις 04/09/2016 κηρύχτηκε επισήμως από τον Πάπα Φραγκίσκο Αγία της Καθολικής Εκκλησίας.

8 9 10

Μαλάλα Γιουσαφζάι (12 Ιουλίου 1997)

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι είναι νεαρή κοπέλα από το Πακιστάν που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση στην χώρα της. Η Μαλάλα γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στην πόλη Μινγκόρα του Πακιστάν. Οι γονείς της είναι οι Ζιαουντίν Γιουσαφζάι και Τουρ Πεκάι. Σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να γράφει σε μπλογκ, όπου περιέγραφε τη ζωή της στην πόλη Mingora στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Τα επόμενα χρόνια έδωσε συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα, τόσο της χώρας της, όσο και σε άλλων χωρών. Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 ένας άντρας πυροβόλησε τη Μαλάλα στο κεφάλι ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά. Στη συνέχεια, όταν η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε, τη μετέφεραν στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μερμιγχαμ στην Αγγλία. Το 2014 της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα που έκανε για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

11 12 13

 

Η ζωή της Αλφονσίνα Στράντα

46408487_10213657744859887_6057858196263927808_n

 Πώς λεγόταν η ηρωίδα;
 Η ηρωίδα λεγόταν Αλφονσίνα Στράντα.
 Με τι ασχολούνταν;
 Ήταν ποδηλάτισσα.
 Τι της έλεγαν οι γονείς της;
 Της έλεγαν: «Μην τρέχεις τόσο πολύ, Αλφονσίνα!».
 Γιατί της το έλεγαν αυτό;
 Γιατί φοβόντουσαν μην χτυπήσει. Έτρεχε πάρα πολύ.
 Ποιο ήταν το σύνθημα της Αλφονσίνα;
 «Κανένας δεν μπορεί να σταματήσει το ποδήλατό μου».
 Ποιος της χάρισε ένα ολοκαίνουριο αγωνιστικό ποδήλατο;
 Την ημέρα του γάμου τους, ο άντρας της της έκανε δώρο ένα ολοκαίνουριο αγωνιστικό ποδήλατο.
 Γιατί δεν την άφηναν να συμμετάσχει στο Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο της Ιταλίας;
 «Ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος της Ιταλίας είναι αγώνας για άντρες», δήλωναν οι επίσημοι.

Η ζωή της Γιούσρα Μαρντίνι

γιουσρα

Η Γιούσρα γεννήθηκε στη Δαμασκό της Συρίας. Εκεί ζούσε ευτυχισμένη με την οικογένειά της. Της άρεσε πάρα πολύ η κολύμβηση.
Μια μέρα όμως ξεκίνησε πόλεμος. Έπεσε μία βόμβα στο κολυμβητήριο. Ευτυχώς η Γιούσρα δεν ήταν εκεί. Μια άλλη μέρα έπεσε μια βόμβα στο σπίτι της. Η οικογένειά της έπρεπε να εγκαταλείψει τη χώρα.
Η Γιούσρα είχε ακούσει πως η Γερμανία είναι καλό μέρος για κολυμβήτριες και μαζί με την αδερφή της αποφάσισαν να φύγουν. Μπήκαν μαζί με άλλους πρόσφυγες σε μία βάρκα. Ξαφνικά η βάρκα άρχισε να παίρνει νερά και σιγά σιγά βούλιαζε. Όλοι οι άνθρωποι έπεσαν στο νερό, αλλά δεν ήξεραν όλοι κολύμπι. Η Γιούσρα και η αδερφή της έσωσαν πολλούς ανθρώπους εκείνη τη μέρα. Η Γιούσρα συμμετείχε στην πρώτη ομάδα προσφύγων που πήρε μέρος στους ολυμπιακούς αγώνες το 2016.

 

Σχολιάστε

Top