Συνέντευξη του κουκλοθίασου Redicolo

ΑΠΟ: bibiant - Μαρ• 25•19

Τα Χρυσά μολύβια της Θάσου, της Καβάλας και της Καστοριάς πήραν συνέντευξη από τα μέλη του κουκλοθίασου Redicolo  ακολουθούν οι ερωταπαντήσεις.

 

Γνωριζόσασταν πριν να δημιουργήσετε τον κουκλοθίασο; Αν όχι πως γνωριστήκατε;

Γνωριστήκαμε πάλι με αφορμή την τέχνη! Παίξαμε μαζί σε μια μουσικοθεατρική παράσταση του Αριστοφάνη. Αργότερα σκηνοθετούσαμε μαζί φοιτητικές θεατρικές ομάδες στο πανεπιστήμιο, παίζαμε στο θέατρο σε άλλες ομάδες κλπ. Μέχρι που ανακαλύψαμε το κουκλοθέατρο και από τότε είναι η μεγάλη μας αγάπη!

 

Ποιος είχε την αρχική ιδέα της δημιουργίας αυτής της ομάδας;

Παρακολουθήσαμε τυχαία ένα σεμινάριο κατασκευής κούκλας, και μετά κι άλλο, κι άλλο… Έπειτα μας ζητήθηκε από ένα φίλο να κάνουμε μια παραστασούλα για μια γιορτή του δήμου Κοζάνης, η οποία είχε επιτυχία και αυτό μας έδωσε κίνητρο να ασχοληθούμε κι άλλο. Σιγά σιγά αρχίσαμε να εξελίσσουμε αυτή την παράσταση και να παίζουμε όλο και συχνότερα και σχεδόν χωρίς να το καταλάβουμε… είχαμε ομάδα κουκλοθεάτρου!

 

Ποιος είναι ο σκηνοθέτης των παραστάσεων;

Σκηνοθετεί κυρίως η Δέσποινα, γιατί ο Γιάννης κυρίως παίζει, και ο σκηνοθέτης πρέπει να είναι το μάτι από κάτω, που βλέπει αυτά που δεν μπορεί να δει ο ηθοποιός από τη σκηνή. Πάντως και οι δύο έχουμε άποψη και διαμορφώνουμε μαζί το τελικό αποτέλεσμα.

 

Ποιος είναι ο νονός του κουκλοθίασου και γιατί επέλεξε το όνομα Redicolo; Η λέξη δεν είναι ελληνική. Σε ποια γλώσσα υπάρχει και τι σημαίνει;

Αυτή την ερώτηση μας την κάνουν συχνά. Νονός ήταν ο Γιάννης, και η Δέσποινα το δέχτηκε απρόθυμα στην αρχή αλλά το αγάπησε στην πορεία! Η λέξη έρχεται από την Ιταλία, μια χώρα με τεράστια παράδοση στο κουκλοθέατρο και το θέατρο δρόμου. Σημαίνει ρεζίλι, γελοιοποίηση, όπως το λέμε και στα ελληνικά «έγινα ρεντίκολο»! Το διαλέξαμε για να δείξουμε ότι στο θέατρο πρέπει να είσαι ειλικρινής και να μη φοβάσαι να τα δώσεις όλα, μόνο έτσι θα παίξεις καλά. Κι ας γίνεις ρεντίκολο!

 

Πώς αποφασίσατε να χρησιμοποιήσετε γιγαντόκουκλες;

Είχαμε παίξει, όπως σας είπαμε, ήδη στο θέατρο και αυτό που είχαμε μάθει από τους δασκάλους μας είναι ότι το καλό θέατρο παίζεται με ολόκληρο το σώμα, δεν στήνεσαι απλά κάπου να πεις τα λόγια σου, πρέπει να συμμετέχεις ολόκληρος, από την κορφή ως τα νύχια! Έτσι κάπως μας ήρθε η ιδέα να ζωντανεύουμε κι εμείς τις κούκλες μας με ολόκληρο το σώμα μας.

 

Ποιος σχεδιάζει και κατασκευάζει τις κούκλες; Τι υλικό χρησιμοποιείτε για την κατασκευή;

Τις κούκλες τις κατασκευάζουμε και τις σχεδιάζουμε μαζί. Πολύ συχνά δουλεύουμε ταυτόχρονα ο καθένας διαφορετική κούκλα και όταν νιώθουμε να μπλοκάρουμε, απλά αλλάζουμε κούκλα. Έτσι ο καθένας δίνει τα δικά του στοιχεία στον κάθε χαρακτήρα. Τα υλικά είναι πολλά και διάφορα, από χαρτοπολτό (χαρτί υγείας και κόλλα) μέχρι γάζες, γύψο, αφρολέξ, υφάσματα για τα ρούχα, περούκες για τα μαλλιά, κλπ.

 

Πώς μπορείτε να ελέγχετε τις κινήσεις των γιγαντόκουκλων και πόσο εύκολο είναι;

Όπως είπαμε, οι γιγαντόκουκλες ελέγχονται με ολόκληρο το σώμα, τις «φοράς» κατά κάποιο τρόπο. Δεν είναι πολύ εύκολο, αλλά όχι επειδή είναι μεγάλες. Φυσικά είναι πιο βαριές από μια γαντόκουκλα, και η γαντόκουκλα όμως είναι πολύ δύσκολο να παιχτεί σωστά για να «ζωντανέψει».

 

Η κάθε κούκλα έχει το δικό της όνομα ή αυτό αλλάζει ανάλογα με την παράσταση;

Στην ομάδα μας η κάθε κούκλα έχει το ρόλο της, δεν υπάρχει κούκλα που να παίζει σε δύο παραστάσεις. Οπότε ναι, κάθε κούκλα έχει το όνομα του χαρακτήρα της. Υπάρχει η Πάκα, η Λολίτα, ο Ρομπέν, ο Βασιλιάς, ο Πινόκιο, ο Τζεπέτο, κλπ.

 

Ποιο ήταν το πρώτο έργο που ανεβάσατε;

Το πρώτο έργο ήταν «Ο Κύκλος με την Κούκλα», που βασίζεται στον μύθο του Σολομώντα. Ήταν ένα παιδικό βιβλίο που είχε η Δέσποινα από όταν ήταν κοριτσάκι, και όταν μας ζήτησαν να κάνουμε εκείνη την παράσταση στην Κοζάνη, που λέγαμε, αποφασίσαμε να το χρησιμοποιήσουμε. Η παράσταση παίζεται ακόμα και εξελίσσεται συνεχώς, την αγαπάμε πολύ γιατί είναι το… πρώτο μας παιδί!

 

Σας ευχαριστούμε πολύ

Γιάννης Μόμτσιος και Δέσποινα Καλπενίδου

Ιδρυτικά μέλη του Κουκλοθιάσου Redicolo

 

 

Σχολιάστε

Top