Το σύνδρομο Down…
- Είναι μια γενετική ανωμαλία στην οποία το παιδί έχει ένα επιπλέον χρωμόσωμα (στο ζευγάρι 21) και κατά 90 τις εκατό το χρωμόσωμα προέρχεται από την μητέρα. Πήρε το όνομά του από τον Βρετανό γιατρό John Langdon Down που το περιέγραψε το 1866. Βασικός παράγοντας που αυξάνει την πιθανότητα να γεννηθεί ένα παιδί με σύνδρομο Down, είναι η ηλικία της γυναίκας την περίοδο της κύησης (αυξημένες πιθανότητες για γυναίκες ηλικίας 40-45 ετών).
- Σήμερα μπορεί το ζευγάρι να γνωρίζει αν το έμβρυο έχει σύνδρομο Down κάνοντας ορισμένες ιατρικές εξετάσεις. Πρώτη εξέταση είναι η «αυχενική διαφάνεια» που γίνεται με υπερηχογράφημα. Άλλη εξέταση είναι το «Άλφα τεστ» και γίνεται με λήψη αίματος. Αν οι εξετάσεις δεν είναι τόσο καλές, οι εγκυμονούσες κάνουν ακόμα μια εξέταση την «αμνιοπαρακέντηση» που τους δείχνει αν το παιδί τους έχει τελικά το σύνδρομο.
- Τα παιδιά με σύνδρομο Down έχουν: μικρό ανάστημα, επίπεδο και πλατύ πρόσωπο, τα μάτια τους είναι λοξά, μικρό σαγόνι και σχετικά μικρό στόμα, με αποτέλεσμα η γλώσσα τους να προεξέχει. Ο δείκτης νοημοσύνης τους είναι χαμηλότερος του Μ.Ο. Συχνά, παρουσιάζουν προβλήματα: ακοής, όρασης αλλά και καρδιολογικά.