Μαθαίνοντας για τη Θεσσαλονίκη!!!

ΑΠΟ: ΚΑΖΑΡΑ ΕΛΕΝΗ - Δεκ• 23•17

Οι «Σοφές Κουκουβάγιες» του 8ου Δ.Σ. Καβάλας, έψαξαν και σας παρουσιάζουν παρακάτω τις πληροφορίες που βρήκαν για την πόλη των φίλων τους, τη Θεσσαλονίκη!!!Δεν παρέλειψαν να ζωγραφίσουν οι ίδιες τα μνημεία και τα αξιοθέατα που τους άρεσαν περισσότερο!!

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Ο Νομός Θεσσαλονίκης είναι ο μεγαλύτερος στη Μακεδονία και στη Βόρειο Ελλάδα! Βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία και βρέχεται από τον Θερμαϊκό κόλπο στα δυτικά και τον Στρυμονικό κόλπο στα ανατολικά. Στο κεντρικό-βόρειο τμήμα του νομού υπάρχει η Λίμνη Κορώνεια και λίγο ανατολικότερα η Λίμνη Βόλβη που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη στη Ελλάδα. Τα βουνά βρίσκονται στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του νομού. Αυτά είναι ο Χορτιάτης, το Σιβρί, ο Βερτίσκος, τα όρη Βόλβης, τμήμα από τα Κρούσσια όρη και τμήμα από τα Κερδύλια. Γειτονικά είναι ο Ν. Ημαθίας στα νοτιοδυτικά, ο Ν. Πέλλας στα δυτικά, ο Ν. Κιλκίς στα βόρεια, ο Ν. Σερρών στα ανατολικά και ο Ν. Χαλκιδικής στα νότια.

11

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη πιο μεγάλη πόλη της Ελλάδας σε πληθυσμό και σε έκταση. Ο πληθυσμός του Νομού της υπολογίζεται σήμερα στους 1.057.825 κατοίκους!!!

ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ

  • Λευκός Πύργος:

Είναι ένα οχυρωματικό έργο οθωμανικής κατασκευής του 15ου αιώνα (χτίστηκε πιθανόν μεταξύ 1450-70). Σήμερα θεωρείται χαρακτηριστικό μνημείο της Θεσσαλονίκης και είναι ό,τι έχει σωθεί από την κατεδαφισμένη οθωμανική οχύρωση της πόλης.Ο πύργος χρησιμοποιήθηκε ως φρούριο των Βυζαντινών τον 12ο αιώνα, και στη συνέχεια ως κατάλυμα φρουράς Γενιτσάρων και ως φυλακή θανατοποινιτών. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και είναι ένα από τα πιο γνωστά κτίσματα-σύμβολα πόλεων στην Ελλάδα.

22

  • Ροτόντα-Άγιος Γεώργιος

Η Ροτόντα ανήκει στα περίκεντρα οικοδομήματα. Στο κυκλικό της σχήμα άλλωστε οφείλει και την ονομασία της! Κτίστηκε στα χρόνια του Καίσαρα Γαλερίου, γύρω στα 306 μ.Χ. ως ναός του Δία ή του θεού Κάβειρου ή κατ’ άλλους ως Μαυσωλείο του ίδιου. Σε αυτήν, κατέληγε δρόμος που συνέδεε την θριαμβική αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα) με το ανακτορικό συγκρότημα που έχει ανασκαφεί νότια της Εγνατίας!

33 44

  • Παιδικό μουσείο Θεσσαλονίκης

Το παιδικό μουσείο Θεσσαλονίκης είναι ένας ιδιαίτερος και δημιουργικός χώρος για τα παιδιά, όπου μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο των παλιών παιχνιδιών, της παλιάς σχολικής τάξης και άλλων θεμάτων, μέσω της δημιουργικής ψυχαγωγίας και της αλληλεπίδρασης μεταξύ τους!

55

Άλλα σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης είναι:

  • Η Αψίδα του Γαλερίου (γνωστή ως «Καμάρα»)

66 77

  • Το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

88 99

  • Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης

jhhh qqqqq

ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τα ντόπια φαγητά της είναι οι κεφτέδες, οι ρεβυθοκεφτέδες, οι κολοκυθοκεφτέδες και οι σπανακοκεφτέδες. Επίσης, το κεμπάπ, το κατσικάκι και ο τζιγεροσαρμάς. Γνωστά γλυκά είναι το εκμέκ, το καζάν ντιπί και η «πογάτσα» (μουγάτσα). Τα ποτά της είναι: το ούζο, το τσίπουρο με ή χωρίς γλυκάνισο, όπως και η ρετσίνα «Μαλαματίνα».

ΓΝΩΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Γνωστά γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη είναι του ΠΑΟΚ, του ΑΡΗ και του ΗΡΑΚΛΗ!

Λίγα λόγια για τη Νέα Μαγνησία Θεσσαλονίκης!!!

Οι «Σοφές κουκουβάγιες» του 8ου Δ.Σ. Καβάλας, έψαξαν και σας παρουσιάζουν παρακάτω πληροφορίες που βρήκαν για την περιοχή όπου μένουν οι φίλοι τους στην πόλη της Θεσσαλονίκης!!

 Η Νέα Μαγνησία είναι κωμόπολη, 10 χιλιόμετρα δυτικά της Θεσσαλονίκης και από το 2011 υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Δέλτα. Έχει δύο ενορίες, του Αγίου Αθανασίου (παλαιότερη) και του Αγίου Παντελεήμονος (νεότερη, που χτίστηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες τη δεκαετία του 1950). Υπάρχει ένα Δημοτικό σχολείο, ένα Λύκειο και δύο Νηπιαγωγεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην περιοχή κατάγονται από τη Μικρά Ασία, κυρίως από τη Μαγνησία της περιοχής Ιωνίας και επί τουρκοκρατίας ονομαζόταν «Αραπλί». Υπάρχουν στην περιοχή πολλές υπηρεσίες, όπως υποκατάστημα του Ι.Κ.Α, η Δ.Ο.Υ. Ιωνίας, αστυνομικό τμήμα και τράπεζες καθώς επίσης πολλές επιχειρήσεις, όπως εργοστάσια και βιοτεχνίες που δραστηριοποιούνται στην Νέα Μαγνησία (π.χ. «Μπισκότα Παπαδοπούλου»). Ακόμη, υπάρχουν ακαδημίες ποδοσφαίρου (3) και μπάσκετ (1), έχει φροντιστήρια, βιβλιοθήκη, πολιτιστικούς συλλόγους, Κ.Α.Π.Η., καφενεία και ψυχαγωγικές απασχολήσεις (σκάκι, ζωγραφική, θέατρο, κ.α.). ο μόνιμος πληθυσμός της είναι: 4.266 κάτοικοι (2011) και βρίσκεται δίπλα από τα Διαβατά, μια ακόμα πιο μεγάλη κωμόπολη (9.890 κατοίκους), ενώ τους χωρίζουν οι σιδηροδρομικές γραμμές του Ο.Σ.Ε.

Τα «Χρυσά Μολύβια» της Θεσσαλονίκης μας έστειλαν την πολύτιμη βοήθειά τους συλλέγοντας παλιές φωτογραφίες από την περιοχή της Νέας Μαγνησίας και βρίσκοντας επιπλέον πληροφορίες για τον τόπο τους!! Στη συνέχεια μας τα έστειλαν και σας τα δείχνουμε παρακάτω:  

Η Νέα Μαγνησία Θεσσαλονίκης

Η Νέα Μαγνησία βρίσκεται 10 χιλιόμετρα περίπου βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Αρχικά ονομαζόταν Αραπλή και εκεί κατοικούσαν περίπου 200 κάτοικοι που ήταν σλαβόφωνοι σε σπίτια φτιαγμένα από καλάμια και λάσπη ή πλιθιά. Η περιοχή αυτή ήταν τσιφλίκι ενός Πασά που είχε αραβική καταγωγή και από εκεί πήρε και το όνομά της. Οι κάτοικοι δούλευαν στα κτήματα του Πασά για λίγα χρήματα και κάποιοι ως σκλάβοι. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους το 1912 μερικές οικογένειες από το Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης εγκαταστάθηκαν στο Αραπλή. Εκεί έκτισαν τα σπίτια τους. Οι περισσότεροι ασχολούνταν με την κηπουρική γιατί το έδαφος ήταν εύφορο. Καλλιεργούσαν πολλά λαχανικά και φρούτα. Επίσης, καλλιεργούσαν και σιτηρά και όσπρια. Η κάθε οικογένεια είχε και δικά της ζώα όπως αγελάδες ή πρόβατα. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1926 εγκαταστάθηκαν στο Αραπλή 326 οικογένειες από την Μικρά Ασία. Ήταν όλοι Έλληνες Ορθόδοξοι. Το Αραπλή άλλαξε όνομα από τους πρόσφυγες και ονομαζόταν στην αρχή Λαχανόκηποι και αργότερα Νέα Μαγνησία από την πόλη Μανισά, την πόλη όπου ζούσαν πριν την Μικρασιατική Καταστροφή.

Άρθρο από τα Χρυσά Μολύβια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Μαγνησίας

 

 

Σχολιάστε

Top