Η Θάσος

ΑΠΟ: ΚΑΖΑΡΑ ΕΛΕΝΗ - Δεκ• 23•17

1

Τα Χρυσά Μολύβια της Νέας Μαγνησίας και της Θάσου συνεργάστηκαν και ετοίμασαν έναν τουριστικό οδηγό για το καταπράσινο νησί του Βόρειου Αιγαίου…

Η Θάσος είναι ένα νησί και ανήκει στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Βρίσκεται κάτω από την Καβάλα. Έχει περίπου 20 χωριά.

Το σχήμα της θυμίζει κύκλο. Έχει πολλά βουνά και πολλές παραλίες. Το ψηλότερο βουνό της Θάσου είναι το Υψάριον. Η Θάσος έχει πολύ γνωστές παραλίες. Όμως, η αγαπημένη μας είναι η Χρυσή Αμμουδιά. Επίσης, σε ένα χωριό που λέγεται Αστρίς έχει μια θαλασσοπισίνα που λέγεται Γκιόλα και το καλοκαίρι πηγαίνουν οι περισσότεροι ξένοι.

Ο κόσμος στη Θάσο ασχολείται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία, τον τουρισμό και με κάθε δουλειά που έχει ο καθένας. Μία ασχολία που κάνει πολύς κόσμος στη Θάσο είναι η μελισσοκομία.

Η Θάσος είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας και γι’ αυτό μακάρι να μείνει έτσι, όπως είναι γιατί μας αρέσει πάρα πολύ.

Η Θάσος στο χάρτη της Ελλάδας

2

 

Ο χάρτης της Θάσου

3

Τα χωριά της Θάσου

Η Θάσος έχει συνολικά 22 χωριά. Μερικά από αυτά είναι ορεινά δηλαδή βρίσκονται σε βουνό και μερικά παράκτια δηλαδή βρίσκονται κοντά σε ακτές. Η πρωτεύουσα του νησιού λέγεται Λιμένας. Άλλα χωριά είναι τα Λιμενάρια, ο Θεολόγος, η Παναγία, τα Κοίνυρα, η Ποταμιά, ο Ποτός, ο Πρίνος, το Καζαβίτι, κ.ά.

Λιμενάρια

4

Θεολόγος

5

Παναγία

6

Κοίνυρα

7

Ποταμιά

8

Ποτός

9

Πρίνος

10

Καζαβίτι

11

Μουσεία Θάσου

Η Θάσος έχει αρχαιολογικό μουσείο, έχει πολλά λαογραφικά μουσεία, έχει ένα μουσείο τέχνης και πολλά μουσεία παραδοσιακών προϊόντων.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο του Λιμένα. Έχει μοναδικές συλλογές γλυπτικής, κεραμικής, μικροπλαστικής και νομισμάτων.

1

Το Λαογραφικό Μουσείο Λιμεναρίων βρίσκεται στο κέντρο των Λιμεναρίων. Εκεί θα δείτε από κοντά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι Θάσιοι και οι Θάσιες καθημερινά, να παρατηρήσετε τις θασίτικες στολές και να ταξιδέψετε στο χρόνο με παλιές φωτογραφίες.

2

 

Στο Λαογραφικό Μουσείο Καλλιράχης μπορείτε να δείτε έκθεση με ναυτικές φωτογραφίες και πίνακες ζωγραφικής. Επίσης, μπορείτε να δείτε το γνήσιο θασίτικο σπίτι με τα παραδοσιακά του έπιπλα και τα υφαντά του.

3

Στο Λαογραφικό Μουσείο του Θεολόγου θα δειτε παλιά θασίτικα υφαντά και τους αργαλειούς. Επίσης, μπορείτε να δείτε παλιά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι Θάσιοι στις καθημερινές τους ασχολίες καθώς και έναν αλευρόμυλο και έναν λαδόμυλο.

4

Το Καλογερικό είναι ένα κτίριο που βρίσκεται στο κέντρο του Λιμένα, στο κέντρο του παλιού λιμανιού. Εκεί στις μέρες μας γίνονται πολιτιστικές εκθέσεις.

5

Το μουσείο του Πολύγνωτου Βαγή βρίσκεται στην Ποταμιά και έχει τα έργα και τα γλυπτά του.

6

Έξω από το χωριό Σκάλα Πρίνου υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο, που είναι αφιερωμένο στο θαυματουργό ελαιόλαδο! Εκεί θα δείτε πως γίνεται η παραγωγή του ελαιολάδου.

7

Άλλα αξιοθέατα της Θάσου

Άλλα αξιοθέατα της Θάσου είναι το αρχαίο θέατρο που βρίσκεται στο Λιμένα, η αρχαία αγορά, ο αρχαιολογικός χώρος της Αλυκής, κ.ά.

Το Αρχαίο Θέατρο

1

Η Αρχαία Αγορά

2

Ο Αρχαιολογικός χώρος της Αλυκής

3

Οι παραλίες της Θάσου

Η Θάσος έχει πανέμορφες παραλίες! Άλλες είναι με άμμο και άλλες με βότσαλο. Έχει σχεδόν 50 παραλίες!!! Μερικές από αυτές θα δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν. Επειδή είναι πάρα πολλές διαλέξαμε αυτές που μας άρεσαν περισσότερο.

1 2 3 4 5α β γ δ ε

 

Προϊόντα της Θάσου

Οι Θάσιοι ασχολούνται με τον τουρισμό, τη γεωργία, την αλιεία, την κτηνοτροφία και την εξόρυξη μαρμάρου. Η Θάσος είναι γνωστή για τα εξαιρετικά της προϊόντα. Τα πιο γνωστά προϊόντα της είναι το ελαιόλαδο, το μέλι, οι ελιές, η ρίγανη και το κρασί.

11 22 33 44 55

 

Σχολιάστε

Top