Συνέντευξη με κτηνίατρο

ΑΠΟ: ΚΑΖΑΡΑ ΕΛΕΝΗ - Δεκ• 23•17

Οι “μικροί Δημοσιογράφοι” του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής πήραν συνέντευξη από τον υπεύθυνο  κτηνίατρο του δημοτικού κυνοκομείου Κομοτηνής, κ. Θάνο Καραγιώργη. Σε συνεργασία με τις “σοφές κουκουβάγιες” του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, δημιούργησαν ερωτήσεις και τις έθεσαν στον κτηνίατρο…..

 

Ποιος είναι ο ρόλος σας στην Κομοτηνή?

Είμαι ο υπεύθυνος κτηνίατρος στο Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής.  Για όλα τα αδεσποτάκια είμαι υπεύθυνος εγώ.

Πόσα ζώα φροντίζετε κάθε μέρα;

Στο δημοτικό κυνοκομείο Κομοτηνής υπάρχουν 405 ζώα. Υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα σπιτάκια και αυλές στα οποία μένουν μέσα ομάδες των 3 ή 4 ζώων ανάλογα με το μέγεθος τους  για να είναι πιο άνετα. Καθημερινά ταΐζονται και τους δίνουμε νερό. Όπως και τα φροντίζουμε από θέμα υγείας.

Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στην Κομοτηνή;

Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στην πόλη της Κομοτηνής και για αυτό είμαστε υπεύθυνοι εμείς οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης. Γιατί ιδιαίτερα τις αγέλες σκυλών τις δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι. Αφού τα αφήνουμε στο δρόμο.

Έχουν γίνει πολλά περιστατικά στην Κομοτηνή με δηλητηριασμένα ζώα;

Δυστυχώς υπάρχουν πολλά περιστατικά με κρούσματα δηλητηριασμένων ζώων. Συγκεκριμένα πριν κανένα μήνα είχαμε  6 περιστατικά. Δυστυχώς και τα έξι πέθαναν. Τα δύο από αυτά ήταν μάλιστα σε πολύ κεντρικό σημείο της πόλης όπου παίζουν παιδιά. Τα μικρά παιδιά έχουν τη συνήθεια να βάζουν στο στόμα τους οτιδήποτε βρίσκουν κάτω έτσι αν λίγο φύγει η προσοχή σου μπορεί να έρθουν σε επαφή με τη δηλητηριασμένη τροφή. Αν έχετε μικρά αδελφάκια πρέπει να τα προσέχετε ιδιαίτερα.

Αν βρούμε ένα χτυπημένο αδέσποτο τι κάνουμε;

Θα πρέπει κατευθείαν αν επικοινωνήσουμε με το δημοτικό κυνοκομείο Κομοτηνής αν είναι τις πρωινές ώρες 8 με 2 αλλιώς είτε με τη φιλοζωική είτε με το κινητό το δικό μου. Θα έρθουμε κατευθείαν να δώσουμε τις  πρώτες βοήθειες  και ότι άλλο χρειαστεί.

Γιατί υπάρχουν άνθρωποι  που κάνουν κακό στα ζώα;

Δεν είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με τα ζώα και είναι φυσιολογικό να υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που τα φοβούνται και δεν νιώθουν άνετα κοντά τους. Δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να  προσεγγίσουν ένα ζώο αν έρθει κατά πάνω τους και από τον φόβο τους συνήθως αντιδρούν άσχημα.

 

 

Τα αδέσποτα πρέπει να τα φοβόμαστε;

Όχι βέβαια δεν πρέπει να τα φοβόμαστε όχι μονό τα αδέσποτα αλλά γενικά τα ζώα. Αρκεί να ξέρουμε πως θα συμπεριφερόμαστε.

Αν πάει να μας ορμήσει ένα σκυλί τι πρέπει να κάνουμε;

Στεκόμαστε αγαλματάκια, δεν σηκώνουμε με τίποτα τα χέρια μας , γιατί θα νομίζει ότι πάμε να το χτυπήσουμε. Το σκυλί δεν θα δαγκώσει από επίθεση δεν θέλει να  μας κάνει κακό. Φοβάται. Αν ορμήσει αμύνεται εκείνη την ώρα. Δεν θα ορμήσει γιατί θέλει να κάνει κακό. Τα ζώα δεν είναι κακά, οι άνθρωποι συμπεριφερόμαστε κάποιες φορές με κακό  τρόπο.

Τι θα γίνει αν ακουμπήσουμε με γυμνά χέρια ένα ζώο που είναι άρρωστο;

Δεν θα πάθουμε απολύτως τίποτα αρκεί να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Δηλαδή είτε ακουμπήσουμε ένα άρρωστο ζώο είτε ένα υγιές ακόμα και αν είναι δικό μας, μετά το παιχνίδι μαζί του πλένουμε τα χέρια μας πολύ καλά. Όπως ακριβώς κάνουμε και όταν είμαστε έξω ή όταν παίζουμε στην παιδική χαρά. Αν πλένουμε τα χέρια μας λοιπόν δεν έχουμε κανέναν φόβο.

Πως πρέπει να περιποιούμαστε τα αδέσποτα ζώα;

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να να βάζουμε σε μικρά μπολ νεράκι ιδιαίτερα το καλοκαίρι και φαγητό. Φαγητό όχι αυτό που τρώμε εμείς. Κονσέρβες ή κροκέτες θα είναι το ιδανικό.

Είναι καλό να έχουμε κατοικίδιο;

Είναι πάρα πολύ καλό να έχουμε κατοικίδιο γάτα , σκύλο ακόμα και κουνελάκι ή κάποιο πουλάκι. Οποιοδήποτε ζώο μας αρέσει αρκεί να ξέρουμε πως θα  συμπεριφερθούμε. Πρέπει να είναι μέλος της οικογένειας μας σαν να είναι ο αδερφός ή η αδερφή μας. Θα πρέπει να το ταΐζουμε, να του δίνουμε νεράκι, να το πηγαίνουμε βόλτα αν είναι σκυλάκι, να το πηγαίνουμε στον γιατρό. Γιατί τα ζώα δεν μιλάνε να μας πουν ότι είναι άρρωστα γι αυτό πρέπει να τα εξετάσει ο γιατρός. Όλα τα παραπάνω πρέπει να τα έχουμε στον νου μας και να τα συζητάμε με τους γονείς μας πριν πάρουμε σκύλο.

Αν θέλουμε ζωάκι στο σπίτι είναι καλύτερο να αγοράσουμε ή να υιοθετήσουμε;

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο. Η διαδικασία είναι η παρακάτω. Θα πρέπει να έρθετε με τους γονείς σας στο δημοτικό κυνοκομείο να κάνουμε την υιοθεσία αφού διαλέξετε ποιο σκυλάκι σας αρέσει. Έπειτα οι γονείς σας θα συμπληρώσουν όλα τα νόμιμα έγγραφα. Η υιοθεσία είναι πολύ καλύτερη λύση γιατί σώζεται ένα ζωάκι από το δρόμο.

Δηλαδή πρέπει να το υιοθετήσουμε δεν γίνεται να το πάρουμε έτσι;

Αν το πάρετε έτσι χωρίς να μπει το microchip, το οποίο είναι ένας κόκκος ρυζιού που μπαίνει στο αριστερό μέρος του λαιμού του ζώο και έχει μέσα έναν αριθμό που μας βοηθάει να ξέρουμε τον ιδιοκτήτη, αυτό το ζώο κάποια στιγμή υπάρχει η πιθανότητα να εγκαταλειφθεί ξανά. Αν υπάρχει όμως το τσιπ δεν θα μπορεί να το αφήσει κάποιος ελεύθερο γιατί υπάρχουν πρόστιμα.  

Υπάρχει τιμωρία για εκείνον που κάνει κακό στα ζώα;

Φυσικά και υπάρχει τιμωρία από τον νόμο για την κακοποίηση ενός ζώου. Αν χτυπήσεις ένα ζώο είτε με ξύλο είτε με πέτρα ή το χέρι σου θα πληρώσεις πρόστιμο. Όπως επίσης και αν εγκαταλείψεις ένα ζώο . Επίσης υπάρχει και ποινή φυλάκισης για το χτύπημα ενός ζώου.

Στην Καρυδιά ένα χωρίο της Κομοτηνής υπάρχουν πολλά αδέσποτα και κάποιοι δεν τα ταΐζουν μπροστά στο σπίτι τους για να μην μαζεύονται εκεί. Αλλά τα ταΐζουν μπροστά στα σπίτια των άλλων. Αυτό απαγορεύεται;

Ο νόμος  δεν απαγορεύει να  ταΐσεις ή να δώσεις νερό σε ένα ζώο είτε μπροστά στο σπίτι σου είτε εκατό μέτρα πιο μακριά. Το θέμα είναι να δούμε γιατί έγιναν όλα αυτά τα αδέσποτα.

Τα παρατάνε τα αφεντικά τους!

Ακριβώς! Γι αυτό πρέπει να ενημερωθείτε εσείς που είστε νέοι άνθρωποι, νέοι πολίτες για το πώς πρέπει να  συμπεριφερόμαστε σε ένα ζώο. Τι υποχρεώσεις έχουμε!

Ευχαριστούμε πολύ!

1 2 3

Σχολιάστε

Top