Τοποθεσία- Πληθυσμός
Η Καβάλα βρίσκεται στην Ανατολική Μακεδονία στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας και πρωτεύουσα του νομού Καβάλας. Οι κάτοικοι της είναι 54.027. Από την Αθήνα απέχει εννιά ώρες ενώ από την Θεσσαλονίκη περίπου δύο. Η Καβάλα είναι χτισμένη στα πόδια του όρους Σύμβολο. Βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος , το οποίο είναι κομμάτι του Βόρειου Αιγαίου. Στο νομό Καβάλας βρίσκεται και ένα νησί, η Θάσος.
Γιορτές-Φεστιβάλ-Πανηγύρια
• Η Καβάλα γιορτάζει στις 26 Ιουνίου στην γιορτή του Απόστολου Παύλου, ο οποίος είναι ο Πολυούχος Άγιος της.
• Κάθε Καλοκαίρι στην Καβάλα γίνονται φεστιβάλ. Τον Ιούνιο γίνεται το φεστιβάλ Κοσμόπολις όπου άνθρωποι απ΄όλο τον κόσμο παρουσιάζουν την μουσική τους καθώς και ήθη και έθιμα από τον τόπο τους.
• Στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, όπου βρίσκεται σε μία περιοχή λίγο έξω από την Καβάλα, γίνεται κάθε καλοκαίρι το φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου. Όπου παίζονται πολλές θεατρικές παραστάσεις και φιλοξενεί πολλές συναυλίες.
Το αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
Το κοινό παρακολουθεί παράσταση στο αρχαίο Θέατρο.
- Επίσης σε ένα χωριό της Καβάλας , το Παλαιοχώρι κάνουν κάθε τέλη Οκτωβρίου, γιορτή κάστανου, στο καστανόδασος της περιοχής. Όπου χορεύουν πολιτιστικοί σύλλογοι και μοιράζονται κάστανα.
- Άλλα πανηγύρια που γίνονται είναι: του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου στην Κεραμωτή, της Παναγίας στις 15 Αυγούστου στην Νέα Πέραμο, της Παναγίας στις 23 Αυγούστου στη Νέα Ηρακλίτσα και του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου στην Χρυσούπολη.
Μνημεία
Το πρώτο μνημείο που συναντάει κανείς μπαίνοντας στην Καβάλα είναι οι Καμάρες, οι οποίες ήταν το υδραγωγείο της πόλης πριν πολλούς αιώνες.
Οι καμάρες πριν περίπου 60 χρόνια.
Οι καμάρες σήμερα.
Το τέμενος Ιμπραήμ Πασά που χτίστηκε το 1530 και το 1926-1927 μετατράπηκε στον ορθόδοξο Ναό του Αγίου Νικολάου.
Το Ιμαρέτ Καβάλας είναι συγκρότημα το οποίο χτίστηκε περίπου το 1817. Το Ιμαρέτ δηλαδή το φτωχοκομείο χτίστηκε από τον Μεχμέτ Αλί Πασά.
Το Κάστρο της Καβάλας χτίστηκε την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας στα ερείπια ενός άλλου βυζαντινού κάστρου.
Παραδοσιακά φαγητά Καβάλας
Η Καβάλα είναι παραθαλάσσια πόλη και εκεί λειτουργεί μια από τις μεγαλύτερες ιχθυόσκαλες της Μεσογείου, έτσι όποιος βρεθεί στην πόλη καθώς και στα παραθαλάσσια χωριά της θα πρέπει να δοκιμάσει τα φρέσκα ψάρια της. Αν κάποιος προτιμάει το κρέας θα πρέπει να επισκεφτεί τα ορεινά χωριά της όπου βρίσκονται κοντά στο Παγγαίο. Ξακουστή για τους κουραμπιέδες της είναι η Νέα Καρβάλη. Όπως και η Ηρακλίτσα για τους λουκουμάδες της. Στη Θάσο θα βρει κανείς ένα από τα καλύτερα μέλια και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού π.χ. καρυδάκι και σύκο.
Τέλος αφού έρχονται Χριστούγεννα σκεφτήκαμε να σας κάνουμε ένα δώρο παρακάτω δίνεται η συνταγή για παραδοσιακούς κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης, ώστε να μπορέσετε και εσείς που είστε μακριά να δοκιμάσετε.
Υλικά για 60 κουραμπιέδες
800 γρ.αλεύρι φρέσκο καλής ποιότητας για όλες τις χρήσεις
500 γρ.φρέσκο βούτυρο αγελαδινό ή καλύτερα πρόβειο αν βρείτε
150-200 γρ.ζάχαρη άχνη
2βανίλιες
150 γρ.ξεφλουδισμένο και καβουρντισμένο ανάλατο αμύγδαλο
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Οδηγείες (Χρόνος 50 λεπτά)
Χτυπάμε καλά στο μίξερ το μαλακό βούτυρο για 5-6 λεπτά σε δυνατή σκάλα μέχρι να πάρει ένα άσπρο χρώμα και στη συνέχεια προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5-7 λεπτά για να ομογενοποιηθούν. Μετά προσθέτουμε τις βανίλιες και σταδιακά το αλεύρι. Έτσι έχουμε δημιουργήσει μια μαλακιά και λιπαρή ζύμη πολύ εύπλαστη πού δεν κολλάει στα χέρια.
Κόβουμε μπαλάκια ζύμης στο μέγεθος καρυδιού και στο κάθε ένα βάζουμε από 2 ολόκληρα αμύγδαλα και τα τοποθετούμε πάνω σε αντικολλητικό ταψί ή σε λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις και στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά ανάλογα την δύναμη του φούρνου μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Αφού τους βγάλουμε από τον φούρνο τους αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες περίπου έτσι ώστε να σκληρύνουν.
Τέλος πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Καλή επιτυχία!!!!