Κόλιντα Μπάμπο

PICT0002

Κυρίως στην Πέλλα αναβιώνει το έθιμο της «Κόλιντα Μπάμπω» που έχει σχέση με τη σφαγή του Ηρώδη. Οι κάτοικοι της περιοχής ανάβουν το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου φωτιές φωνάζοντας «κόλιντα μπάμπω» δηλαδή «σφάζουν γιαγιά». Σύμφωνα με το έθιμο οι φωτιές ανάβουν για να μάθουν οι άνθρωποι για τη σφαγή και να προφυλαχτούν.

Το “Κόλιντα Μπάμπω” φυσικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα κάλαντα στη γιαγιά, μια φράση που είναι γνωστή σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας και την συναντούμε ‘όχι μόνο στην Μακεδονία αλλά και στην Θράκη.

Το έθιμο που διατηρείται αναλλοίωτο, κάνει την Πέλλα το βράδυ της προπαραμονής των Χριστουγέννων

και φωτίζεται μέχρι τον ουρανό και να παίρνει φωτιά!

Παλαιότερα, εκτός από ξύλα, έκαιγαν, κέδρα, αλλά και λαστιχένια παπούτσια που μάζευαν από τις εισόδους των σπιτιών.

Υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των «μαχαλάδων» για το ύψος που θα φτάσουν οι φλόγες και για την ένταση της κραυγής «κόλιντα» που φώναζαν.

Εδώ, ζεσταίνονταν για λίγο οι «καλαντάρηδες» πριν ξαναβγούν στις γειτονιές του χωριού για τα κάλαντα.

Κύριο μέλημα κάθε γειτονιάς ήταν να κρατήσουν τη φωτιά ζωντανή όλο το βράδυ και να αποτρέψουν καλαντάρηδες από άλλες γειτονιές να τη χαλάσουν. Πίστευαν ότι οι φωτιές θα κρατήσουν μακριά από το χωριό τους καλικάντζαρους και τα άλλα στοιχειά, («τσαρβίν»=νεράιδες) θα ζέσταιναν το νεογέννητο βρέφος, και γενικά θα προφύλασσαν το χωριό από το κακό.

Ευθύμης Στ.

Σχολιάστε

Top