Θρακιώτικα έθιμα για τον γάμο

images

        Στην Θράκη οι προετοιμασίες του γάμου διαρκούσαν μια εβδομάδα. Το μυστήριο γινόταν την Κυριακή. Το Σάββατο οι φίλες της νύφης πήγαιναν στο σπίτι της για να της βάψουν τα μαλλιά και τα νύχια. Μάλιστα έβαφαν και το μικρό δάχτυλο του χεριού τους για να δείξουν πως ήταν μάρτυρες στο γάμο.

       Το βράδυ του Σαββάτου η νύφη κοιμόταν με δύο παιδάκια. Ένα αγόρι από τα δεξιά και ένα κορίτσι από τα αριστερά, ώστε το πρώτο παιδί του ζευγαριού να είναι αγόρι και το δεύτερο κορίτσι. Το πρωί που ξυπνούσαν η νύφη ασήμωνε τα παιδιά και μετά στολιζόταν με τη βοήθεια των φιλενάδων της και με τραγούδια να παίζουν.

       Στο σπίτι του γαμπρού , την ώρα που τον ξύριζαν, αυτός είχε στα πόδια του ένα ταψί με ροδοπέταλα, ρύζι και κουφέτα, μέσα στο οποίο οι συγγενείς έριχναν χρήματα για την πληρωμή του κουρέα και τραγουδούσαν θρακιώτικα τραγούδια γάμου. Μετά τον έντυναν οι φίλοι του και πήγαιναν στην εκκλησία.

      Οι συγγενείς του γαμπρού με τον κουμπάρο πήγαιναν στο σπίτι της νύφης. Αυτή για να τους ακολουθήσει ζητούσε χρήματα. Ο κουμπάρος έπρεπε να ασημώσει την γόβα της νύφης για να της την φορέσει και να ξεκινήσουν για την εκκλησία.

      Όταν τελείωνε ο γάμος, οι νεόνυμφοι πήγαιναν στο σπίτι του γαμπρού, όπου η πεθερά της νύφης την υποδέχονταν με ένα ποτήρι νερό, ένα ποτήρι κρασί και ασημώματα. Τους ευχόταν και αφού χόρευαν έναν χορό η πεθερά τους πρόσφερε γλυκό για να έχουν ευτυχισμένο γάμο. Μετά έπρεπε να πατήσουν κάτι σιδερένιο για να είναι πάντα γεμάτοι υγεία. Στο τέλος ακολουθούσε μεγάλο γλέντι και φαγοπότι.

Σ.

Σχολιάστε

Top