Κόμπι Μπραίαντ : Ένας θρύλος του μπάσκετ

κομπι2

από τον Αλέξανδρο Ξυλουρά

Ο Κόμπι Μπράιαντ υπήρξε μεγάλη μορφή για το μπάσκετ και ο θάνατος του προκάλεσε μεγάλη θλίψη σε όλο τον κόσμο.
Γεννήθηκε στην Φιλαδέλφεια στις 23 Αυγούστου 1978, αλλά σε ηλικία έξι ετών μετακόμισε στην Ιταλία καθώς ο πατέρας του, Τζόε Μπράιαντ έχοντας ολοκληρώσει την καριέρα του στο NBA, συνέχισε να αγωνίζεται στην ιταλική λίγκα που τότε ήταν η κορυφαία στην Ευρώπη.
Στην Ιταλία ήταν μοιρασμένος ανάμεσα στο μπάσκετ και το που ποδόσφαιρο, αλλά όταν σε ηλικία 13 ετών επέστρεψε στην Φιλαδέλφεια (1991) ο δρόμος του ήταν… μονόδρομος και είχε να κάνει μόνο με το μπάσκετ.
Ως μαθητής στο Lower Merion Hogh School οδήγησε την ομάδα μπάσκετ του γυμνασίου σε τέσσερα σερί πολιτειακά πρωταθλήματα και σιγά σιγά το όνομα του είχε αρχίσει να ακούγεται πιο έντονα για τον μαγικό κόσμο του NBA.
Κι έτσι έγινε, αφού παρά τους πολύ καλούς βαθμούς του που μπορούσαν να του ανοίξουν σε συνδυασμό με το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του όποιου κολλεγίου ήθελε, αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στο draft το καλοκαίρι του 1996.
Αυτοί που τον επέλεξαν ήταν οι Σάρλοτ Χόρνετς, αλλά αυτοί που τον πίστεψαν ήταν οι Λος Άντζελες Λέικερς που κατάφεραν να τον πάρουν με ανταλλαγή για να γράψει ιστορία με τη φανέλα τους!
Από το 2002 έως το 2004 πανηγύρισαν τρεις συνεχόμενους τίτλους με τον Κόμπε να είναι πλέον ο μεγάλος σταρ του κορυφαίου πρωταθλήματος κλείνοντας τη μια εμπορική συμφωνία μετά την αλλή.
Όταν ο Σακιλ Ο’ Νιλ αποχώρησε από την ομάδα ο ίδιος κράτησε μόνος του τη σημαία των Λέικερς ψηλά, πετυχαίνοντας τον Ιανουάριο του 2006 81 πόντους κόντρα στους Τορόντο Ράπτορς (η δεύτερη κορυφαία επίδοση όλων των εποχών παίρνοντας τον τίτλο αποδεικνύοντας ότι μπορούσε και χωρίς τον Ο’ Νιλ)
Κατέκτησε πέντε χρυσά δαχτυλίδια (δηλαδή πέντε τίτλους) και αναδείχθηκε MVP πολλαπλές φορές. Το 2012 κατέκτησε τον τελευταίο τίτλο της καριέρας του φορώντας το δεύτερο διαδοχικό μετάλλιο σε ολυμπιακούς αγώνες. Στα 35 του βίωσε τον πρώτο μεγάλο τραυματισμό .
Στην τροπαιοθήκη του σπιτιού του εκτός των πέντε χρυσών δαχτυλιδιών από τα ισάριθμα πρωταθλήματα ο Κόμπι είχε κι ένα άλλο χρυσό αγαλματίδιο. Κι ήταν το Όσκαρ που είχε πάρει το 2018 για το Best animated short film το 2018 για την ταινία Dear Basketball.
Οι γονείς του Κομπι ήταν ο Τζόε Μπράιαντ και η Παμ Μπριάντ. Απέκτησε τεσσερα παιδιά. Απεβίωσε στις 26 Ιανουαρίου 2020 μαζί με την μια κόρη του καθώς πήγαιναν στον αγώνα μπάσκετ της από πτώση ελικοπτέρου λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

κομπι

Σχολιάστε

Top