Πρόταση για ταξίδι :Χριστούγεννα στη Σλοβακία

Bratislava-Christmas-Market-1-scaled

από τον Αλέξανδρο Κεχαγιά

Αυτά τα Χριστούγεννα θα σας πρότεινα να επισκεφτείτε τη Σλοβακία   για δύο λόγους :για την ομορφιά της και για το καλό φαγητό .

Τα Χριστούγεννα στη Σλοβακία είναι πανέμορφα .Οι χριστουγεννιάτικες αγορές της μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλείς όσο της Αυστρίας και της Γερμανίας, ωστόσο στην πρωτεύουσα της, τη Μπρατισλάβα, θα βρείτε χριστουγεννιάτικες παραδόσεις που χρονολογούνται εκατοντάδες χρόνια πίσω. Η ζεστασιά και η φιλοξενία των ντόπιων σας καλούν επίσης να την επισκεφτείτε.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές στη Μπρατισλάβα είναι μικρές, αλλά πάρα πολύ φιλόξενες, λιγότερο πολυσύχναστες και πιο αυθεντικές από τις γειτονικές αγορές. Το φαγητό είναι προσεγμένο και νόστιμο, ενώ τα διακοσμητικά και τα δώρα είναι κατασκευασμένα από τεχνίτες. Τα Χριστούγεννα οι Σλοβάκοι αγαπούν να βρίσκονται με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Συναντούν τους φίλους και την οικογένειά τους για ένα γεύμα στην αγορά των Χριστουγέννων ή απολαμβάνουν ένα ζεστό κρασί μετά τη δουλειά με τους συναδέλφους τους.

Η κύρια χριστουγεννιάτικη αγορά της Μπρατισλάβα βρίσκεται στο Hlavné Námestie,  αρχίζει από τις 22 Νοεμβρίου και διαρκεί μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου. Τον Δεκέμβριο, το ιστορικό κέντρο φωτίζεται με χριστουγεννιάτικα φώτα και οι αγορές διαθέτουν τοπικά σλοβάκικα φαγητά και παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη μουσική.

Bratislava-Christmas-Market-1-scaled

 Αυτή την περίοδο θα απολαύσετε υπέροχα φαγητά :

Το  opekantze είναι  μικρά dumpling που συνήθως μαγειρεύονται στις 24 Δεκεμβρίου  Σερβίρονται  μαζί με ψωμί και γλυκούς σπόρους παπαρούνας. Είναι καλυμμένα με Sayerkraut  ή τυρί bryndza.

opekantze opekance-profile-photo

Άλλο ένα Χριστουγεννιάτικο φαγητό είναι  τα Zazvorniky  που έχουν ως κύριο συστατατικό τους  το τζίντζερ.

 ginger-cookies_zazvorniky

      Άλλα  χριστουγεννιάτικα φαγητά και ποτά είναι :

  • Loksa – μια πυκνή αλμυρή τηγανίτα.
  • Τηγανίτα πατάτας – φτιαγμένη με τριμμένη πατάτα, σαν ρόστι
  • Grog – ζεστό ρούμι και μπαχαρικά.
  • Mead – ζεστό κρασί από μέλι.
  • Ζεστό κρασί – Σλοβακικό ζεστό κρασί, παρασκευασμένο με τοπικά μπαχαρικά.
  • Στρούντελ

Υπάρχουν και κάποιες περίεργες χριστουγεννιάτικες  παραδόσεις στη Σλοβακία. Γιορτάζουν πιο πολύ στις 24 και όχι στις 25.

Συνηθίζουν πριν το  Χριστουγεννιάτικο  τραπέζι να μην τρώνε  κάτι άλλο με εξαίρεση  μικρά γλυκά . Αυτό συμβαίνει γιατί θα φάνε πολλά πιάτα .

Επίσης τα Χριστούγεννα δεν τρώνε γαλοπούλα ή κρέας αλλά  μόνο ψάρι  και συγκεκριμένα κυπρίνο.

 

https://www.ant1live.com/taxidia/

Σχολιάστε

Top