Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε στη Βρετανία για λογαριασμό του οργανισμού «Parthenon Project», πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στη νέα δημοσκόπηση, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον Έλληνα Βιομήχανο κ. Τζον Λέφα, αναφέρεται ότι το 54% των Βρετανών είναι υπέρ της άποψης ότι τα γλυπτά  που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, πρέπει να ενωθούν με τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ακρόπολη.

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται ότι από τους 97 σωζόμενους λίθους από τη ζωφόρο του Παρθενώνα, οι 56 βρίσκονται στο Λονδίνο και οι 40 στην Αθήνα. Από τις 64 σωζόμενες μετόπες, οι 48 βρίσκονται στην Αθήνα και οι 15 στο Λονδίνο. Από τις 28 σωζόμενες μορφές των αετωμάτων, οι 19 βρίσκονται στο Λονδίνο και οι 9 στην Αθήνα. Η ζωφόρος του Παρθενώνα θεωρείται ότι απεικονίζει την Πομπή των Παναθηναίων. Οι μετόπες εικονίζουν: στην ανατολική πλευρά τη Γιγαντομαχία, στη δυτική πλευρά την Αμαζονομαχία, στην βόρεια τον Τρωικό Πόλεμο και στην νότια πλευρά τη μάχη μεταξύ Κενταύρων και Λαπίθων. Στο ανατολικό αέτωμα αναπαριστάται η γέννηση της Αθηνάς, ενώ στο δυτικό αέτωμα η διαμάχη της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την κηδεμονία της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι εδώ και αρκετές δεκαετίες η Ελλάδα διεκδικεί την επιστροφή τους. Από τη μία πλευρά η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου είναι ότι η τύχη των μαρμάρων είναι θέμα της Βρετανικής κυβέρνησης,  ενώ από την άλλη το κράτος υποστηρίζει ότι είναι θέμα των διαχειριστών του μουσείου.

Ο οργανισμός «Parthenon Project», που έχει στόχο να βρει Βρετανούς βουλευτές που να είναι θετικοί με την επιστροφή των μαρμάρων, προσκάλεσε στο μουσείο της Ακρόπολης τον Λόρδο Vaizey, πρώην Υπουργό Πολιτισμού. Σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC ανέφερε ότι είναι βέβαιος ότι «θα βρεθεί μια συμφωνία».

Τέλος αναμένεται ότι θα στηριχθεί στο νόμο περί κληρονομιάς του 1983, για να υποβάλει πρόταση στη Βουλή των Λόρδων για να συζητήσουν το θέμα.

Αθηνά Ιντζέ Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης